Så tjänar vi pengar >

Hur är det billigast att låna pengar?

Om du har planer på att låna pengar och ta ett lån är det också aktuellt att göra det så billigt som möjligt, så att du kan hitta det billigaste lånet. Det finns många olika sätt att sänka sina utgifter och med en del planering kan du få ett billigare lån med låg ränta med bättre möjligheter. Om man däremot inte är försiktig kan det lätt hända att man hamnar i onödigt höga räntor och avgifter.

Det är därför viktigt att man tar allt steg för steg och inte tar första bästa lån som erbjuds. Genom att förstå skillnader mellan olika lån och långivare kan man lättare sänka sina utgifter och få bättre möjligheter. På så sätt kan du inte bara få ett billigare lån, du kan också förhindra att du hamnar i skulder.

Nedan kan du läsa mer om olika lån och vad du bör tänka på när du ska ansöka om billiga lån med låg ränta. Vi går också igenom vad du kan göra för att sänka din ränta och få en bättre ekonomi i samband med ett lån. Med ett par enkla steg kan du förbättra dina ekonomiska förutsättningar och för att hitta det billigaste lånet.

Såhär kan du hitta det billigaste lånet, när du ska låna pengar:

1. Jämför mellan olika långivare för bättre erbjudanden

2. Använd dig av en medsökande för att sänka räntan

3. Samla dina lån

4. Läs noga igenom villkoren

5. Se över din kreditvärdighet

 
Olika typer av lån och låg ränta

Idag är man inte längre låst till privatlån med säkerhet från storbankerna. Du kan idag låna mindre, exempelvis ett par hundralappar. Likaså kan du ta större lån via låneföretag som ofta har lägre krav än hos bankerna. Det här gör det enklare att låna billigt och att hitta ett billigt lån, även om det också kommer med en del risker.

Det är viktigt att man överväger huruvida man faktiskt behöver lånet eller inte. Att låna pengar i onödan kan bli väldigt dyrt och leda till onödiga utgifter. Med tanke på räntan kan det också i värsta fall leda till skulder om man inte har en tillräckligt stabil ekonomi.

Om du vill ha ett billigt och snabbt lån är det rekommenderat att titta på privatlån utan säkerhet, något som de allra flesta långivare fokuserar på idag. Dessa har visserligen en högre ränta än banklån, men är desto enklare att bli beviljad för.

Privatlån utan säkerhet har även fördelen att du inte måste lämna någon säkerhet eller ens ange vad du hade tänkt göra med pengarna som du har lånat. Du får alltså mycket mer frihet än när du tar ett lån via en bank, där du oftast måste ange exakt vad du hade tänkt spendera pengarna på.

Det finns många anledningar till att man behöver ta lån. Kanske behövs det renoveras där hemma, ni har blivit flera och det behövs en ny bil eller att en tand har spruckit och du behöver boka akuttid hos tandläkaren… Som sagt, anledningarna till att ta lån är många och det betyder också att du behöver hitta rätt lån för omständigheterna.  

Det finns en mängd olika lån, men i slutändan är det du själv som bestämmer vilket lån som ska tas. Det finns både banker och långivare på nätet som man kan låna pengar av och vad man väljer är upp till en själv.

Skillnaden på privatlån och snabblån

Både privatlån och snabblån är lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill och ansöka om online. Den största skillnaden på privatlån och snabblån är beloppet du lånet samt hur fort du får pengarna. 

När du tar ett privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet där återbetalningen också är längre. Ett snabblån är precis som det låter ett lån som du får snabbt. Däremot kan du inte låna lika mycket och beloppet ska betalas tillbaka inom en kortare tidsram. Som sagt tidigare, så är privatlånen billigare än ett snabblån. Alltså, om du letar efter det billigaste lånet utan säkerhet så är det bäst att välja ett privatlån. 

1. Jämför mellan olika långivare för bättre erbjudanden

Om du vill försäkra dig om att du får ett så billigt lån med låg ränta, är det viktigt att du är noga med vilken långivare du väljer och jämför lån. Det finns väldigt många bra låneföretag på den svenska marknaden, men det finns minst lika många dåliga alternativ, därför är det viktigt att du jämför lån. Sedan passar olika företag till olika låntagare, lite beroende på ens situation och behov.

Det första du bör titta på är vilka lånebelopp som de olika långivarna erbjuder när du jämför lån. Om du behöver ett särskilt belopp finns det troligtvis en hel del långivare du kan räkna bort, antingen för att dessa inte erbjuder dig att låna tillräckligt mycket eller för att du ser efter ett företag som erbjuder mindre lån.

Jämför sedan räntan mellan olika långivare för att hitta den som erbjuder lägst. Räntan kan skilja sig ganska mycket mellan olika långivare och det är därför en del lån kan bli väldigt dyra. Här finns det alltså en otrolig möjlighet att sänka både din månadskostnad och den totala kostnaden för ditt lån.

Att jämföra lån och långivare är inte överdrivet svårt och det tar inte heller lång tid. Om du får en bättre ränta och villkor är det också värt att lägga ned lite tid på det här, inte minst med alla de olika långivare som idag finns på marknaden.

Genom att använda morebanker.se kan du jämföra lån över t.ex. räntan och återbetalningstid som är viktiga aspekter i ett lån. 

2. Använd dig av en medsökande för att sänka räntan

Om du har en sambo eller är gift kan det bli aktuellt att söka tillsammans med din partner. Om ni till exempel ska använda lånet tillsammans är det ofta ett smart knep för att sänka räntan. Har båda sökanden en stabil ekonomi så kommer ni att få en lägre ränta än om endast en av er söker lånet.

Risken är lägre att två personer med en stabil ekonomi inte kan betala tillbaka lånet, därför får man den lägre räntan. Samtidigt är det bra om ni båda två har insyn i lånet, inte minst om det gäller en större summa pengar som ska lånas.

Om en av er däremot har en dålig ekonomi, exempelvis betalningsanmärkningar eller skulder, kan det istället vara bättre om endast en av er söker lånet. Men även i dessa fall är det bra att diskutera lånet med sin partner, på så vis kan man undvika att det uppstår bråk på grund av lånet man har tagit. Man kan också vänta lite med lånet tills att den andra personen har en bättre ekonomi, det är ofta värt den lägre räntan man får på lånet.

Lendo.se är det superenkelt att lägga till medsökande innan du skickar iväg din ansökan. Och precis som vi sa, så kan det öka dina chanser att få lån! Jämför lån hos Lendo med endast en kreditupplysning!

3. Samla dina lån

Om du redan har lån och krediter är det en bra idé att samla ihop dessa. Om du har flera lån eller krediter samtidigt är det troligtvis ganska dyrt. Du betalar ränta på alla dessa och eftersom det handlar om flera olika lån, blir det väldigt dyrt. Det här kan leda till höga månadskostnader samtidigt som totalkostnaden för alla lån blir väldigt hög.

Samlar man istället ihop dessa, så att allt blir till ett enda lån, kommer det att bli mycket billigare. Du får en enda ränta på ett enskilt lån och blir då av med de andra. Det nya lånet använder man för att betala av de andra, så du sitter endast med ett enda lån när det har samlats ihop.

Det här är en smart metod för att sänka dina kostnader och få ett billigare lån. Men det är däremot inte den enda fördelen med att samla lån. Genom att göra det får du också mycket lättare att hålla ett öga på din ekonomi. Ett lån är betydligt mycket enklare att kontrollera och räkna på än exempelvis fem separata lån. Att du har allting samlat hos ett enda företag underlättar också mycket, exempelvis om du vill förändra något med lånet eller om något oväntat sker med din ekonomiska situation.

Dyra krediter är annars ett väldigt lätt sätt att hamna i en skuldfälla. Ett vanligt fall är att man tar nya lån för att betala av gamla lån och låter det här bli en ond cirkel. Det här är ett enkelt sätt att få nya skulder och med nya räntor kan det här bli otroligt dyrt i längden. Det är därför mycket bättre att undvika det här genom att samla allting i ett lån. Undvik också att betala av befintliga skulder med nya lån, om du inte har samlat ihop allt till ett.

EXEMPEL: Samla lån med Advisa och spara pengar som familjen Sanati

För att visa hur det fungerar har vi plockat fram ett exempel från Advisa. Familjen Sanati sänkte deras månadskostnad med hela 5 205 kr genom att samla sina lån med hjälp av Advisa!

Innan familjen Sanati kontakta Advisa hade de tidigare tagit på sig några små krediter och även större privatlån. De mindre lånen hade alla en ränta på 25 % och privatlånen kändes onödigt dyra...

Men efter att ha tagit ett större annuitetslån via Advisa för att betala sina tidigare lån och krediter så kunde de sänka sin effektiva ränta från 15 % till 5,4 %!

 

Står du i samma situation som familjen Santati - samla lån med Advisa

Morebanker förklarar: Därför det kan bli billigare när du samlar lån

Om du redan har lån så vet du hur svårt det är att hålla reda på flera långivare och hur hög ränta även på relativt små lån snabbt kan skapa ett underskott i din kassa. Då kan det vara en bra idé att samla de lån du har under en långivare och på så sätt få kontroll över din ekonomi på nytt.

Du får ofta möjlighet, när du samlar lån, att få en lägre ränta på den samlade summan, än vad du får om du har dem utspridda på flera olika lån. Du kan också välja att ta ett lån för att samla mindre lån så att du kan få en lägre ränta. Varför blir räntan lägre? Jo, för att du tar ett stort lån för att bli skuldfri från de gamla lånen, och ett stort lån har en lägre ränta än många små lån.

En annan fördel med att samla lånen är att du förutom ränteavgifter slipper många av de andra avgifter som kommer med att ha lån hos mer än en långivare. De flesta långivare belönar också trogna kunder som samlar sina pengar eller lån hos dem, genom att minska avgifter och ge fördelaktiga räntor.

Därmed inte sagt att du alltid ska vara lojal mot banker och långivare. Se till att du alltid får det bästa alternativet, och låt inte stora banker utnyttja att du inte har tid och ork att finna bättre möjligheter att få ett billigt lån för dig.

4. Läs noga igenom villkoren

Innan du tar ett lån är det väldigt viktigt att du läser igenom villkoren för ditt framtida lån. Det här gör man innan något accepteras och det är alltså riskfritt att få ett låneerbjudande, det träder först i kraft när du har signerat det. Signera gör du antingen via ett papper i brevlådan eller direkt med ditt BankID vid datorn.

Att läsa villkoren kan låta uppenbart, men det är viktigt att man inte missar vissa detaljer. Räntan är en av dessa saker, eftersom den slutgiltiga räntan kan vara väldigt annorlunda från de räkneexempel som erbjuds på deras sida. Det är därför viktigt att se över det här för att försäkra sig om att allting stämmer och att den ränta du får på ditt lån är okej för dig.

Se även över låneperioden, eventuella avgifter och liknande egenskaper för ditt lån. Det här bör stämma och långivare är väldigt professionella med det här, men det är ändå viktigt att dubbelkolla att allting stämmer.

Dolda avgifter är inte lika vanligt idag, men det kan finnas låneföretag som inte anger dessa tydligt på sina hemsidor. Det kan sluta med att man står med avgifter som man inte hade räknat med när man väl accepterade lånet. Det är därför viktigt att du ser över det här i ditt erbjudande innan du signerar något. Man får en ordentlig överblick med alla startkostnader och månadskostnader, vilket gör det enkelt att se om allting stämmer eller inte.

Här ett exempel från Sambla.se, på några av talen som du ska vara uppmärksam på. Låna pengar hos Sambla!

Billigaste låneräntan, inte den enda faktorn du ska kolla efter när du letar efter det billigaste lånet. 

Visst är en låg låneränta viktigt, men du bör också kolla på andra faktorer. Både återbetalningstiden samt totalkostnaden är två viktiga faktorer att kolla på när du letar efter det billigaste lånet. Du får generellt en lägre låneränta om du har en längre återbetalningstid, men då kan totalkostnaden bli högre eftersom du har valt att betala tillbaka under en längre period. 

Därför är det också viktigt att du funderar över vad som är viktigt. Är det att ha en lägre månadskostnad för att ha större marginaler i vardagen så kan det vara en bra idé att ha en längre återbetalningstid. Men önskar du däremot en lägre totalkostnad för lånet ska du välja en kortare återbetalningstid.  

5. Se över din kreditvärdighet när du letar efter lån med låg ränta

Vilken ränta du får på ditt lån avgörs av flera saker, bland annat din kreditvärdighet. Din allmänna ekonomiska situation bör därför vara så stabil som möjligt när du ska ta ett lån. Ju bättre din ekonomi är, desto lägre blir din ränta. Det finns en del saker att tänka på här om du planerar att ta ett lån inom en nära framtid.

Att förbättrad in kreditvärdighet är ingenting som sker över en natt, men det finns en del steg du kan ta för att försäkra dig om att din ränta blir så låg som möjligt. Du bör alltså börja med att vänta med lånet om det finns möjlighet för det och du redan vet med dig att din kreditvärdighet inte ser så positiv ut.

Genom att vänta tills att din ekonomi förbättrats anses du vara en säkrare låntagare och får därför en lägre ränta. Du får också möjlighet att låna mer pengar om det är aktuellt. Ett bra steg för en bättre kreditvärdighet är genom att vänta till att eventuella betalningsanmärkningar har försvunnit.

Du kan också försöka höja din inkomst. Det gör att din ekonomi ser mer stabil ut och gör att långivare ser dig i ett bättre ljus. Det här är därför ett bra steg för att få ett billigare lån. Det är däremot inte möjligt för alla och det kan som sagt ta lite tid. Det kan däremot vara värt att vänta ifall du vill försäkra dig om ett billigare lån, inte minst om dina erbjudanden idag är väldigt kostsamma.

Alltså, svag kreditvärdighet kommer att göra ditt lån dyrare. 

 

Kan du få ett billigt lån trots att du har en betalningsanmärkning?

Som vi skrivit om tidigare så kommer en betalningsanmärkning att påverka ditt kreditbetyg vilket kommer att påverka dina lånevillkor. Det betyder att du kan få ett lån trots att du har en betalningsanmärkning men att det kommer att bli dyrare. Anledningen till detta är att långivaren och bankerna anser en att en betalningsanmärkning är tecken på dålig återbetalningsförmåga. En betalningsanmärkning är aktiv i tre år och efter denna period bör du lösa ut lånet med ett nytt lån utan betalningsanmärkning. 

Det betyder att du kan lägga om lånet när betalningsanmärkningen har löpt ut och på så sätt kan du sänka din ränta och få ett billigare lån. Det är alltså viktigt att du håller koll på när din betalningsanmärkning löper ut eftersom det har en stor påverkan på ditt lån och låneräntan. 

Sammanfattningsvis om billiga lån

Om du vill ta ett billigare lån finns det gott om möjligheter till det. Det kan verka som mycket att hålla reda på men det blir enklare när man väl får en överblick. Ett viktigt steg är därför ett jämföra olika långivare med varandra för att försäkra dig om att du hittar den rätta långivaren för just dig och dina behov. Vidare kan det här vara viktigt för din ränta, eftersom den kan skilja sig ordentligt mellan olika låneföretag.

Det är också viktigt att man ser över sin egen ekonomi. Det här är ganska enkelt, men att förbättra sin egen kreditvärdighet kan definitivt ta en del tid. Att vänta ut betalningsanmärkningar kan däremot vara värt väntetiden. Det kan sänka din ränta en hel del och samtidigt kommer fler långivare vara intresserade av att låna ut pengar till dig om din ekonomi ser mer stabil ut.

Du bör däremot inte glömma bort att prata om lånet med din partner. Att söka tillsammans med någon är definitivt rekommenderat för de som har möjlighet. Det kan inte bara sänka er ränta, det gör också lånet säkrare för både dig och långivaren. Två personer har oftast en bättre ekonomi än en enskild person, med undantag om en av er har en dålig ekonomi för tillfället. Då kan det istället vara bättre att söka lånet ensam, eller vänta tills att den andra personen har en bättre ekonomisk situation.

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot