MoreBanker

Lån med betalningsanmärkning

Behöver du ett lån med betalningsanmärkning? – Låt MoreBanker guida dig att hitta det bästa och billigaste lånet för ditt behov

Utan UC
Direkt utbetalning
Betalningsanm. OK
Utan UC
Direkt utbetalning
Betalningsanm. OK

Lån med betalningsanmärkning

Om man fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt att låna hos banken. Men om du har behov av att låna med betalningsanmärkning så finns det också möjligheter för dig. 

Vad är en betalningsanmärkning?Lån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag som visar att du har en obetald skuld, som antingen har varit i form av försenade betalningar eller du på annat sätt misskött ekonomiska åtaganden. 

Detta visas som en så kallad prick i registret. Det är var enkel kreditupplysningsföretag som avgör vad som ska leda till en betalningsanmärkning, men beslut från Kronofogden, tingsrätten och Skatteverket kommer alltid att ge en notering i registret.

Vad baseras en betalningsanmärkning på?

Precis som när du tar vilket lån som helst kommer långivaren att kolla på din inkomst i förhållande till dina utgifter samt andra tillgångar såsom bostad, aktier och så vidare. 

Långivaren kollar också på din betalningsanmärkning för att se summan på den, om den är betald, vad det gällde och hur längesedan det var du fick betalningsanmärkningen. För att en långivare ska bevilja dig ett lån trots att du har en betalningsanmärkning behöver din årslön stämma överens med lånebeloppet och den löptid du önskar. 

En betalningsanmärkning syns i 3 år

Betalningsanmärkningen är kvar i tre år och syns på kreditupplysningen, även fast du har betalat tillbaka din skuld. Alltså, en betalningsanmärkning försvinner inte efter att man har betalat tillbaka skulden. 

Kreditupplysningsregistret är tillgängligt för alla såsom banker, kreditbolag, hyresvärdar med flera. Detta gör att det också kan bli svårt att teckna mobilabonnemang och hyra lägenhet om du har en betalningsanmärkning. 

Detta är orsaken till varför många svenska långivare väljer att göra en manuell bedömning istället för att avslå lånet direkt, eftersom det kan vara så att du är skuldfri idag och har en bra kreditvärdighet - även fast betalningsanmärkningen fortfarande syns i ditt kreditregister. 

Vad är en manuell bedömning?

Om du har en betalningsanmärkning på en tidigare skuld som är låg, du har en hög lön, din livssituation är stabil och du har inga andra smålån. Då visar din betalningsanmärkning möjligtvis inte en rättvis bild av din ekonomiska situation ser ut just nu. 

Därför väljer vissa långivare att göra en så kallad manuell kreditprövning, vilket är något som du själv ska be om. Det är bra att vara uppmärksam på att alla långivare inte är lika hårda i sina bedömningar. 

Låna pengar med betalningsanmärkningLåna pengar med betalningsanmärkning

Det är alltså betydligt svårare att ta ett lån med en betalningsanmärkning och utan säkerhet, men det är inte omöjligt. För att du som låntagare har fått en betalningsanmärkning visar det att du inte haft resurser till att betala tillbaka dina skulder tidigare och därför vill inte andra långivare låna ut dig pengar. 

Låna pengar med betalningsanmärkning och utan UC

Många långivare använder sig inte av UC när de ska hämta kreditinformation, men istället från alternativa kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Creditsafe. 

Men så kommer frågan, påverkar valet av kreditupplysningsbolag chanserna att få ett lån?

Nej, inte riktigt. Valet av kreditupplysningsbolag har ingen direkt påverkan på om du bli godkänd ett lån eller inte. För betalningsanmärkningen syns fortfarande (som en prick i registret) oavsett om långivaren använder UC eller inte. 

Alltså, din betalningsanmärkning syns oavsett minst 3 år framåt oberoende vilket kreditupplysningsbolag långivaren använder.

Se lån utan UC.

Det är viktigt att du redogör för dig själv om du verkligen borde ta ett lån fast du har en betalningsanmärkning

Har du en stabil ekonomi och livssituation samt står i en situation där en oförutsedd utgift har kommit och du vet att du kan betala tillbaka lånet, så kan du ta ett lån även fast du har en betalningsanmärkning. 

Var uppmärksam på att du är aldrig garanterad att få låna pengar även om långivaren har generösa villkor för att låna med betalningsanmärkning. 

Står du däremot i en situation där du inte har möjlighet att betala av nuvarande lån samt har svårt att få din vardagliga ekonomi att gå runt, så avråder vi dig starkt från att ta ett lån med betalningsanmärkning. 

Vi rekommenderar istället att du ser över din ekonomi och om du behöver hjälp, så bör du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.

Sms lån med betalningsanmärkning 

Ett smslån är ett litet belopp med hög ränta som oftast ska betalas tillbaka inom 30 dagar efter att lånet tagits.

Det betyder att ett sms lån med betalningsanmärkning också ofta är förenat med en hög ränta, vilket kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka lånet snabbt. 

Det är alltså möjligt att ansöka om ett sms-lån med betalningsanmärkning men var uppmärksam på den höga räntan och kostnader som kommer med det. 

Långivare som godkänner sms lån med betalningsanmärkning 

  • Slantar.nu
  • Ferratum Money
  • Vivus

Privatlån med betalningsanmärkning

Behöver du låna en större summa med betalningsanmärkning kan ett privatlån vara något för dig.

Samma som för smslån så kommer du att få en högre ränta när du ska låna med betalningsanmärkning. 


Långivare som godkänner privatlån med betalningsanmärkning

  • Advisa
  • Lendo
  • Sambla

 

Vanliga frågor och svar

 ✅Hur vet man att man har fått en betalningsanmärkning?

Du kan kolla på sidan minuc.se för att se om du har en betalningsanmärkning. 

 ✅Hur länge syns betalningsanmärkningen?

En betalningsanmärkning syns i 3 år. 

 ✅Om jag betalar min skuld till Kronofogden, försvinner min betalningsanmärkning?

Nej, den försvinner först efter 3 år även fast du har betalat tillbaka skulden. 

 ✅Om jag har en betalningsanmärkning, måste jag då låna utan UC?

Nej, det finns vissa långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning som tar sin kreditupplysning från UC. 

Sammanfattning - att låna med betalningsanmärkning Låna med betalningsanmärkning

Har du tidigare fått en betalningsanmärkning blir det svårare att ansöka om ett lån. Men det är fortfarande möjligt att få ett lån, men du ska vara uppmärksam på att räntan kommer att bli högre för dig om du väljer att låna med en betalningsanmärkning. 

Men att ansöka om lån för att råda bot på sina betalningsanmärkningar är något som vi INTE rekommenderar. Chansen blir större att du hamnar i en ännu djupare ekonomisk kris. 

Har du däremot en bra privatekonomi som visar en bra kreditvärdighet men du har en tidigare betalningsanmärkning, så finns det inget som talar emot att du kan ta ett lån med betalningsanmärkning.

Var däremot uppmärksam på att många långivare kanske väljer att inte bevilja din ansökan, för att de bara ser din betalningsanmärkning och inte din privatekonomi. I detta tillfälle kan du be långivaren om en manuell kreditprövning. 

Du kan alltså låna pengar trots att du har en prick i kreditregistret, men det är självklart svårare än om du skulle ha haft ett prickfritt register. Skriv din email för att få fler billiga lånerbjudanden från oss.


Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor