Så tjänar vi pengar >

Vad är lån

Ett lån är någon, en bank, långivare eller någon annan lånar ut pengar till dig. För att långivaren ska låna ut pengar tas ränta ut, räntan definieras som en procentsats. Den effektiva räntan är den nominella räntan, plus eventuella avgifter. 


Vad betyder ett lån?  

Ett lån kan ha betydande konsekvenser för din ekonomi. Det är först och främst viktigt att du alltid säkrar dig om att du har råd att betala tillbaka ett lån som du överväger att ta. Som regel bör lån ses som en tillfällig lösning, men det kan finnas vissa fördelar med att ta lån rent ekonomiskt.  

Låt oss ta upp ett exempel för att göra det hela så enkelt som möjligt. Om du till exempel ska köpa en ny tv som just nu är på kampanj med ett nedsatt pris, kan det löna sig att ta ett lån. I alla fall om du inte har sparade pengar som du kan köpa tv:n för.  

Om du alternativt väljer att vänta till nästkommande månad eller kanske rentav flera månader för att spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa tv:n, kan den bli dyrare. För när du väl har fått ihop tillräckligt mycket pengar är kampanjen på tv:n förmodligen över. Du tvingas helt enkelt betala fullt pris för tv:n - istället för det billigare, nedsatta priset under kampanjen. Något du kunde gjort om du hade tagit tv:n på avbetalning eller eventuellt genom att ta ett lån i form av en kredit.   

I en sådan situation kan ett lån eller en kredit vara en bra idé som du faktiskt tjänar pengar på. Men det gäller att försäkra dig om att du inte betalar mer för att ta lånet än om du hade köpt tv:n för fullt pris. 

Lån med och utan säkerhet 

Man kan säga att det finns två stycken olika typer av lån på lånemarknaden i Sverige. Den första typen av lån är lån med säkerhet och den andra typen av lån kräver inget säkerhet. Vi ska titta närmare på hur de två olika typerna av lån skiljer sig åt.  

Ett lån med säkerhet betyder att du som låntagare ska ha en säkerhet i form av en säkrad inkomst, fastigheter eller andra ägodelar av högt värde. Säkerheten är en garanti för långivaren som säkrar att du har råd att betala tillbaka lånet.  

Ett lån utan säkerhet, såsom ett privatlån eller sms lån, kräver å andra sidan inte en säkerhet och specificerar heller inte vad lånet ska användas till. Det betyder att du som låntagare har stor valfrihet att själv välja vad du vill använda pengarna från lånet till. 

Ett exempel på lån  

Ett lån på 10 000 kr har en ränta på 5% per år. Det innebär att låntagaren behöver betala 500 kr till långivaren i räntekostnad per år. 

För att skulden ska minska och till slut försvinna amorterar man på lånet. Det finns olika amorteringstyper, bland annat rak amortering eller annuitet. Vilken typ av amortering lånet har specificeras i lånevillkoren. Den faktiska utgiften för lånet blir räntan + amorteringen + eventuella avgifter.  

Återbetalningstid, eller löptid, är den tid som lånet ska vara tillbaka betalat på. Återbetalningstiden kan variera från några månader till t ex 30 år. Det är vanligt att stora lån, t ex bolån, har en längre återbetalningstid. 

För att en långivare ska bevilja ett lån krävs det att låntagaren har en viss kreditvärdighet. För att ta reda på om den potentiella låntagaren har god eller svag kreditvärdighet görs en kreditupplysning. 

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot