MoreBanker

Vad är lån?

Ett lån är någon, en bank, långivare eller någon annan, lånar pengar till dig. För att långivaren ska låna ut pengar tas ränta ut, räntan definieras som en procentsats. Den effektiva räntan är den nominella räntan plus eventuella avgifter.


Exempel

Ett lån på 10 000kr har en ränta på 5% per år. Det innebär att låntagaren behöver betala 500kr till långivaren i räntekostnad per år.


För att skulden ska minska och till slut försvinna amorterar man på lånet. Det finns olika amorteringstyper, bland annat rak amortering eller annuitet. Vilken typ av amortering lånet har specificeras i lånevillkoren. Den faktiska utgiften för lånet blir räntan + amorteringen + eventuella avgifter. 


Återbetalningstid, eller löptid, är den tid som lånet ska vara tillbaka betalat på. Återbetalningstiden kan variera från några månader till tex 30 år. Det är vanligt att stora lån, tex bolån, har en längre åter


För att en långivare ska bevilja ett lån krävs det att låntagaren har en viss kreditvärdighet. För att ta reda på om den potentiella låntagaren har god kreditvärdighet görs en kreditupplysning.

Skriv din email för att få fler billiga lånerbjudanden från oss.


Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor