MoreBanker

Privatlån

- -Privatlån

Ett privatlån kan man komma att börja överväga på grund av en lång rad skäl. Plötsliga utgifter som inte gick att förutse kan dyka från ingenstans i form av exempelvis en bil som går sönder eller en vitvara som plötsligt slutar att fungera. Samtidigt kan ett privatlån även komma väl tillhands om man behöver en ny mobil till jobbet, nya möbler till ens bostad eller känner att man har förtjänat en utlandsresa. Den stora fördelen med att ansöka om ett privatlån på nätet istället för hos banken är att det är helt upp till en själv vad man i slutändan använder pengarna på – och att få svar direkt låter heller inte särskilt pjåkigt.

Varför ta ett privatlån?

Att låna pengar online i form av ett privatlån tillåter en att förverkliga drömmar såsom att ha råd till en ny bil, åka utomlands, starta det där byggprojektet som man alltid har drömt om eller vad sägs om en ny smartphone. Därtill kan ett privatlån i vissa fall även användas för att samla dina lån, för att täcka plötsliga utgifter eller för att få en liten knuff om ens ekonomiska situation för närvarande behöver lite hjälp. Kort och gott kan pengar som lånas via ett privatlån användas till vadhelst man själv vill och är i behov av.

Vid ansökan om privatlån på nätet får man svar nästintill omedelbart. Allt man behöver göra är att ange det önskade lånebeloppet, återbetalningstiden som man föredrar samt vissa uppgifter kring sig själv såsom namn, inkomst, telefonnummer och hur många som ska stå med på lånet. När ens ansökan väl har skickats in görs en kreditupplysning på en som antingen går via Upplysningscentralen eller liknande kreditbolag. Tack vare denne kreditupplysning får den potentiella långivaren reda på information om en, såsom inkomst, pågående lån, närvarande skulder och i allmänhet ens ekonomiska situation. Detta ger långivaren möjlighet att få en överblick över låntagaren och därifrån ta ett beslut gällande om det är säkert att låna ut pengar till den här privatpersonen eller inte. Om allt ser bra ut kommer långivaren att återkomma med ett låneerbjudande som man kan välja att godkänna och skriva under med exempelvis mobilt BankID. Inom kort kommer pengarna sedan att dyka upp på ens bankkonto.

Varför ta ett privatlån?

 

Att ta ett privatlån utanför storbankerna

Många är väl medvetna om att räntorna är aningen lägre om man tar ett lån via en av storbankerna, så varför väljer så många ändå att istället ta ett privatlån online? Skälen till att en så stor mängd personer ansöker om lån online kan exempelvis ha att göra med hur mycket enklare det är. Vid lån genom banken krävs det att man bokar en tid för ett möte med banken där man måste ha ett mycket gott skäl till varför de ska låna ut pengar till en. Att vilja köpa en ny mobil eller att åka på en drömresa är i vanliga fall inte en godkänd anledning, och bankerna kommer att ha stenkoll på hur deras utlånade pengar tas tillvara på.

Därtill är utbetalningarna inte särskilt forta jämfört med privatlån på nätet. Med online privatlån har man nämligen möjligheten att få sina pengar på kontot redan samma dag som man ansöker om lånet, och själva ansökningen tar endast några minuter. Här gäller det inte att övertala långivaren om att man har ett gott skäl till lånet, utan man får helt enkelt spendera de lånade pengarna hur man själv vill utan problem. Så länge man kan betala tillbaka lånet kommer långivarna på nätet inte att lägga sig i vad pengarna går till.

En ytterligare ofta förekommande anledning till varför privatlån på nätet många gånger väljs istället för lån hos storbankerna har att göra med kraven. Lån utan säkerhet är nästintill omöjliga att få godkända genom storbankerna, och kraven på hög stabil inkomst, inga tidigare betalningsanmärkningar, fast jobb och mer därtill är någonting som många har svårt att leva upp till. Där bankerna har svikit en väljer därför många att istället vända sig till privatlån hos långivare online.

Ha villkor och avgifter i åtanke

När man ger sig ut för att hitta det perfekta privatlånet bör man komma ihåg att allt inte hänger på räntor. Trots att man har funnit ett privatlån med en låg ränta som nästan verkar för bra för att vara sant kan det finnas ytterligare avgifter som är bra att hålla reda på. Några av de avgifterna som ofta är bundna till lån på nätet är en stiftelsesprovision, expeditionsavgift, anmälningsavgift samt en dokumentavgift. Se därför till att ha god fakta kring lånet av intresse så att det inte plötsligt dyker upp utgifter som man inte var beredd på.

När man vill låna pengar hos en långivare som kan erbjuda privatlån finns det vissa krav som gäller för att få godkännas. Man behöver dock inte oroa sig, då dessa krav inte är i närheten av så strikta som hos storbankerna. Ett av kraven att ha i åtanke är hur man måste vara minst 18 år gammal för att få ta ett lån. Vissa långivare går även steget längre och godkänner inte lån förrän låntagaren är 21, 23 eller 25 år gammal. Skälet till detta är att yngre personer vanligtvis har en mer ostabil ekonomi, så långivarna vidtar säkerhetsåtgärder genom att sätta åldersgränsen ganska högt.

Ett ytterligare krav säger att man inte ska vara registrerad hos Kronofogden. Detta betyder ju nämligen att det finns tidigare räkningar eller lån som man för ett eller annat skäl inte har betalat, vilket är någonting som känns osäkert för långivarna. Ännu en säkerhetsåtgärd som vanligtvis tillämpas är kravet på att ha en fast inkomst. Detta är dock inte ett krav som alla långivare följer, då det blir alltmer vanligt med exempelvis egenföretagare som har en mer fluktuerande inkomst. Sist men inte minst gällande kraven är det väl värt att nämna hur man naturligtvis måste kunna identifiera sig själv så att beloppet hamnar hos rätt person. Detta ska ske genom till exempel mobilt BankID, ett mycket säkert sätt att bevisa att man är den personen som man utger sig för att vara. BankID kommer även väl tillhands när det är dags att skriva under på låneavtalet.

Ha villkor i åtanke

Räntor bundna till privatlån

När man tar ett privatlån – eller vilket lån som helst, för den delen – är det en självklarhet att en ränta alltid tillkommer. Man kan se en ränta som en sorts betalning för att man får lov att ta lånet, och det är just genom räntorna som långivarna tjänar pengar på att låna ut diverse belopp. Vare sig man lånar 1 000 kronor eller 100 000 kronor kan man räkna med att det finns en ränta som tillkommer, och denne sätts individuellt beroende på lånebelopp, ekonomisk situation och ett flertal aspekter därtill. Det kan vara tal om att räntan är rörlig eller fast, och när allt kommer till kritan är det av yttersta vikt att ha koll på det potentiella lånets effektiva ränta.

Naturligtvis är man på jakt efter en så låg ränta som möjligt, och för att detta ska bli en verklighet gäller det att ta ett lån först när långivaren inte behöver ta för stora risker. Om man exempelvis har befintliga lån ska man helst betala tillbaka dessa innan man tar ett nytt lån, med tanke på att räntorna kan bli högre om den potentiella långivaren ser att man redan har ett lån som ligger och tickar. Så länge man har koll på räntan och betalar ränta samt lånebeloppet tillbaka i tid kommer det dock inte att bli några svårigheter.

Samla lån genom ett privatlån

Innan vi rundar av denne faktatext är det bra att veta hur det kan vara en god idé att välja att betala av ens många smålån genom att ta ett större lån – med andra ord att samla sina lån. Många mindre lån kan leda till en stor mängd höga räntor och svårigheter gällande att hålla reda på alla sina lån. Genom att då ta ett stort lån för att täcka de mindre lånen kommer inte enbart räntan att bli lägre, utan det blir dessutom enklare att få en överblick över de lånen som man för närvarande har. Om ett privatlån låter som en god lösning för en, läs mer här hos MoreBanker.E-mail:

Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor