Topp 5 misstag att undvika när du jämför lån - Morebanker
Så tjänar vi pengar >

Topp 5 misstag att undvika när du jämför lån

Snabbt svar

Misstag 1: Inte vara noggrann när du jämför räntesatser, Misstag 2: Ignorerar/glömmer övriga avgifter och kostnader, Misstag 3: Inte ta hänsyn till lånevillkoren, Misstag 4: Du lånar mer än vad du behöver, Misstag 5: Du har inte en bra bild över din egen ekonomiska situation.

Om du funderar på att låna pengar så är det viktigt att du inte tar första bästa lån du hittar. Det spelar ingen roll vad det är för lån du tänkt ta, du ska alltid se till att jämföra. Men det är även viktigt att se upp då du jämför, för det finns en del misstag du kan råka göra.  

För att slippa göra dessa misstag, så ska vi gå igenom topp 5 av dem. Det så att du kan undvika dem! 

Viktigt att jämföra alla typer av lån

Just att jämföra lån är en viktig process. Det för att du ska hitta det mest fördelaktiga alternativet för dina ekonomiska behov. Före vi går igenom misstagen som är lätt att göra vid jämförelse av lån, så ska vi gå igenom lite vad det finns för olika typer av lån och när det kan vara läge att använda dig av dem. 

De vanligaste typerna av lån som erbjuds idag inkluderar privatlån, bolån och snabblån. Dessa skiljer sig åt på flera sätt, såsom lån med UC (kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen) och lån utan UC. 

Snabblån 

Ett snabblån, även känt som sms-lån, är en form av blancolån. Det är oftast det dyraste sättet att låna pengar på. Snabblån är vanligtvis små lån med hög ränta och kort löptid. 

Belopp: 500 – 50 000 kr 

Löptid: 1 mån – 5 år 

Exempel på användningsområden inkluderar oväntade utgifter som bilreparationer, tandläkarbesök, veterinärkostnader, restskatt eller oväntat höga räkningar. 

Privatlån 

Privatlån används ofta för konsumtion och är också en form av blancolån utan säkerhet. Det kan användas för olika ändamål och har varierande belopp, löptider och räntor. 

Belopp: 2 000 – 600 000 kr 

Löptid: 1 – 15 år 

Exempel på användningsområden för privatlån är fordon som bil, båt, husbil, husvagn, motorcykel, ATV, moped, cykel eller för att finansiera körkort. Det kan också användas för hem- och hushållsändamål som renovering, möbler, vitvaror, värmeanläggning, utbyggnad eller elektronik.  

Dessutom kan privatlån användas för nöjen som resor och bröllop, samt för kontantinsatser vid bostadsköp eller fordonköp. 

Bolån 

Bolån är en annan form av lån som tas vid bostadsköp. Det är oftast det största lånet en privatperson tar och har en lång löptid samt relativt låg ränta. Bolånet täcker vanligtvis 85 % av bostadens värde, och resterande del finansieras genom en kontantinsats. 

Belopp och löptid specificeras genom lånelöften från respektive bank eller kreditbolag. 

Topp 5 misstag att undvika när du jämför lån

Misstag 1: Inte vara noggrann när du jämför räntesatser

Räntan är en av de viktigaste faktorerna att överväga när du gör en jämförelse av lån. Många människor gör misstaget att inte vara noggrann när de undersöker räntesatserna och väljer det första lånet de ser. Se till att jämföra både nominell och effektiv ränta för att få en korrekt bild av kostnaderna. 

Vad är nominell och effektiv ränta? 

Den nominella räntan är den angivna eller "officiella" räntan som långivaren tillämpar på lånet. Den uttrycks oftast som en årlig procentsats (APR) och representerar grundräntan för lånet utan att ta hänsyn till andra kostnader eller avgifter. 

Effektiv ränta, eller årsränta (APR), är den totala kostnaden för lånet, inklusive både den nominella räntan och andra kostnader och avgifter som kan tillkomma. Den representerar den faktiska årliga kostnaden för lånet. 

Misstag 2: Ignorerar/glömmer övriga avgifter och kostnader

Förutom räntan kan det finnas andra avgifter och kostnader som påverkar den totala kostnaden för lånet. Det kan inkludera uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och försäkringskostnader. Glöm inte att ta med dessa i din jämförelse för att undvika överraskningar senare. 

Så ser du övriga avgifter och kostnader 

Du kan se alla övriga avgifter och kostnader i låneavtalet. Du kan även fråga den långivare du är intresserad att låna av vad det finns för eventuella extra kostnader.  

Misstag 3: Inte ta hänsyn till lånevillkoren

Olika långivare har olika lånevillkor. Du bör noga granska villkoren för varje lån, inklusive löptid, möjlighet till extra amorteringar och eventuella straffavgifter. Att förstå villkoren hjälper dig att undvika oönskade överraskningar längs vägen. 

Så förstår du lånevillkoren 

Ta dig tid att läsa varje del av lånevillkoren grundligt. Detta inkluderar information om räntesatser, avgifter, löptid, återbetalningsplan och eventuella specifika villkor. 

Se även till att förstå alla termer och begrepp som används i lånevillkoren. Om det finns något du inte förstår, fråga långivaren om förklaring. 

Misstag 4: Du lånar mer än vad du behöver

Det kan vara frestande att låna mer pengar än du faktiskt behöver, särskilt om du blir erbjuden en högre kreditgräns. Detta kan dock leda till onödiga kostnader och ökad skuldbörda. Var realistisk och låna bara det belopp du verkligen behöver för att undvika överflödiga kostnader. 

Så lånar du lagom 

Om du vet vad pengarna ska användas till så vet du även vad det är för summa du behöver. Se till att du bara lånar exakt den summan.

Misstag 5: Du har inte en bra bild över din egen ekonomiska situation

Innan du jämför lån är det viktigt att du har en klar bild av din ekonomiska situation. Många gör misstaget att inte noggrant utvärdera sin förmåga att betala tillbaka lånet. Se till att du har en realistisk uppfattning om din ekonomiska kapacitet och välj ett lån som passar dina ekonomiska förhållanden. 

Så får du en bättre bild av din ekonomi 

Långivare brukar göra en KALP som det heter, som betyder kvar att leva på kalkyl. I denna beräkning så ingår dina inkomster, kostnader för lånet, skulder, driftskostnader för bostaden samt levnadskostnader. Är det flera som bor tillsammans tar långivaren hushållets totala inkomster och kostnader.   

För att du själv ska kunna få en bra koll på din ekonomi är det lämpligt att göra en budget, spåra dina utgifter och jämföra räkningar.  

Gör en bra jämförelse av lån 

Nu när vi har gått igenom olika typer av lån så väl som vilka misstag du ska undvika, så kan du på ett enklare sätt göra en bra jämförelse av lån. Ett hett tips är att använda dig av en lånekalkyl! 

Frågor och svar

Vilken typ av lån ska man undvika?

Att undvika snabblån eller så kallade sms-lån är generellt klokt, eftersom de ofta har höga räntor och korta återbetalningstider, vilket kan leda till en ond skuldspirale.

Vad ska man tänka på när man ska ta ett lån?

Var medveten om räntan, förstå återbetalningstiden, och granska alla kostnader och villkor noggrant.

Author

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot