Så tjänar vi pengar >

Guide: Så hittar du ett billigt lån

Om du har planer på att ta ett lån är det också viktigt att du försäkrar dig om att lånet inte blir onödigt dyrt. Det finns många fällor att undvika och det finns en hel del att tänka på. Det här kan ofta bli komplicerat, men det går att göra det enkelt för sig. Med ett par enkla knep kan du få ett billigt lån som passar dig och din ekonomi.

Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på och vilka fällor du ska undvika. Vi går också igenom ränta så att du vet hur du ska undvika onödigt höga räntor som ofta gör lånet onödigt dyrt.

Bestäm dig för hur mycket du behöver låna

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån är det viktigt att du funderar på hur mycket du faktiskt behöver. Det går idag att låna allt från ett par hundralappar till, i många fall, flera hundratusen. Många mindre långivare erbjuder ofta ett maxbelopp mellan 30 000 och 50 000 kronor. Men det finns en del saker att vara försiktig med.

Om du lånar ett högre belopp kommer du också att få en mycket högre totalkostnad för ditt lån. Det är därför viktigt att man lånar endast så mycket som man behöver. Det är lätt att man blir lockad till att låna mer, inte minst med tanke på hur enkelt det kan vara att ta ett lån idag.

Räkna därför på hur mycket du behöver och hur mycket du kan själv täcka med din egen inkomst. Att låna mer kommer i längden att bli dyrt och kan göra att du hamnar med väldigt höga räntekostnader. Det är därför du också bör avbetala ditt lån så snabbt som det går, eftersom det också kan sänka dina utgifter.

Se över din ekonomi

Innan du tar ett lån bör du också försäkra dig om att din ekonomi klarar av det. Det här kan innebära lite olika saker, beroende på din ekonomiska situation. Att föra en enkel budget över dina utgifter och inkomster kan vara ett smart knep för att försäkra dig om att din ekonomi klarar av lånekostnader.

Om du inte har en tillräckligt stabil ekonomi kan det leda till skulder om du tar ett lån som du inte har råd med. Det här handlar inte bara om ens inkomst, utan också om oväntade utgifter. Det är därför man bör gardera sig genom att antingen ha pengar undanlagda eller ansöka om ett lån med låga räntor och bra villkor.

Har du redan ett lån och märker att du inte kan betala en månad, går det ibland att lösa. Du kan då kontakta långivaren och se om du kan hoppa över en månad eller göra en annan avbetalningsplan. Många låneföretag är väldigt medgörliga och det går oftast att hitta en lösning som passar båda parter.

Jämför olika företag med varandra

Om du vill försäkra dig om att du får de bästa villkoren med den bästa räntan är det viktigt att du inte tar första bästa långivare. Olika låneföretag kan ha väldigt olika erbjudanden, räntor och villkor. En del erbjuder dig mer kontroll över lånet, medan andra erbjuder lägre räntor.

Det är därför många jämförelsesajter finns som ger dig chansen att jämföra mellan olika aktörer. Beroende på hur mycket du hade tänkt låna och under vilken period kan det finnas olika långivare som passar just dig bäst. Det finns sällan en perfekt aktör som passar alla låntagare, det beror istället mycket på din ekonomiska situation och vilka behov du har.

Det kan också hända att du har särskilda krav på din långivare. Om du till exempel har betalningsanmärkningar eller vill låna ovanligt mycket, kan det bli svårt att hitta en lämplig aktör. Läs därför på och jämför med låneföretagen som finns tillgängliga. Var noga med att läsa igenom deras hemsidor också för att se vilka krav de stället på låntagarna, samt vilka räntor som man kan förvänta sig från företaget.

Här kan du jämföra lån.

Räntan är en viktig del av lånet

Större delen av dina kostnader är knutna till räntan. Det här kan också skilja sig en hel del mellan olika företag. En del långivare har en viss procent på de allra flesta lånen medan andra kan ha allt från väldigt låga till väldigt höga. Det är därför viktigt att man ser över räntan och villkoren för lånet innan man skriver på något. Annars finns risken att du landar med ett otroligt dyrt lån.

Det är också viktigt att du inte fastnar för mycket på månadskostnaden när det kommer till räntan. Det kan till en början låta väldigt billigt, men när du sedan slår ihop allting och räknar ut hur mycket hela ditt lån kommer att kosta när du väl har betalat tillbaka, kan det se ganska annorlunda ut. Det här bör man ha i åtanke eftersom du annars riskerar att fastna med väldigt höga utgifter för ett lån som annars hade kunnat bli billigare.

Låna mindre eller under en längre period

Bra sätt att minska dina utgifter på när du ska ta ett lån är genom att anpassa lånet från första början. Genom att låna ett lägre belopp kan du betala av lånet snabbare och på så vis minska dina utgifter. Det är därför viktigt att fundera på om du verkligen behöver hela beloppet som du hade tänkt låna.

Det du också kan göra är att ta lånet på en längre period. Det här kan leda till en lägre ränta eftersom du kommer att betala av det under en lägre tid. Det här ska man däremot vara försiktig med eftersom det annars kan leda till höga kostnader, beroende på hur länge du har ditt lån.

Genom att jämföra dina alternativ och se över låneföretagets erbjudande kan du ofta avgöra om det blir dyrt eller inte med ditt planerade lån. Även om du inte är överdrivet insatt är det ganska enkelt att se om din totalkostnad för lånet blir väldigt hög eller inte. Du kan sedan jämföra det här med din egen ekonomi för att se om du kommer att ha råd med lånet eller om du bör tänka om.

Slutsats om att hitta billiga lån

Det finns gott om möjligheter att hitta billiga lån idag. Med alla låneföretag på marknaden finns det gott om konkurrens och det här underlättar för låntagare. Det som man däremot bör vara försiktig med är höga räntor och oanade kostnader för att komma igång med lånet. Är man försiktig kring dessa kan man ofta få ett väldigt rimligt lån.

Något du som låntagare också bör tänka på är att billiga lån kan finnas hos specifika långivare. En del kan ha väldigt höga räntor medan andra erbjuder billigare sådana. Jämför därför med flera olika låneföretag innan du godkänner något lån. Genom att göra det kan du också försäkra dig om att du får bra villkor för ditt lån.

Får du ekonomiska bekymmer när du redan har ett befintligt lån är det istället viktigt att du ser över din ekonomi. Om du ändå inte kan lösa det bör du då kontakta din långivare och se om ni kan komma överens om något. Allt som oftast kommer man fram till en lösning och kan exempelvis hoppa över en månad. Vissa företag har också försäkringar eller villkor om just detta, så det är bra att se över det här innan du tar ett lån.

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot