Så tjänar vi pengar >

Regler och villkor för snabblån i Sverige

Uppdaterad 21. juni 2024

Om du ska ta ett snabblån, bör du sätta dig in i hur reglerna och villkoren för snabblån ser ut i Sverige. Genom att sätta in dig i det, kan du enklare skapa en överblick över den svenska lånemarknaden. Det gör det också enklare att fatta ett bra beslut och ger dig som låntagare mer säkerhet. 

Snabblån har idag kommit till att bli en av de mest populära sätten att få tillgång till pengar snabbt. Snabblån är särskilt populära hos människor som står i en akut ekonomisk situation, då man snabbt och enkelt kan få pengarna utbetalda. 

Innan du väljer att ansöka om ett snabblån är det viktigt att du grundligt läser igenom villkoren för ditt lån. Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur mycket du ska betala i ränta. Oftast så är ett snabblån förbundet med en högre ränta än ett traditionellt lån. 

Vidare så kan också ett snabblån vara förbundet med avgifter i förhållande till uppläggningsavgifter och hur lång tid du har att betala ditt lån tillbaka. I avtalet står det ofta också beskrivet hur du ska betala lånet tillbaka, och vad som sker om du inte betalar ditt lån av i tid. 

Innan du ansöker om ett lån ska du alltid gå igenom avtalet noga, för att undvika överraskningar. Det hjälper också dig med att se om ditt avtal är realistiskt för dig utifrån din betalningsförmåga och livssituation.

Regler och vilkor

Gällande lagstiftning för låntagare och långivare

När du som låntagare ingått ett avtal med en långivare om ett snabblån, finns det en rad juridiska aspekter som gäller. Du som låntagare har en juridisk plikt att betala tillbaka lånet i tid, detta i överenskommelse med ditt låneavtal. 

Konsumentkreditlagen står för alla regleringar som berör förhållandet mellan dig som låntagare och långivare. Denna lag beskriver hur respektive parts regler och skyldigheter ska uppfyllas. 

Det är i den 8 § beskrivet hur en långivare har en förklaringsplikt gentemot låntagaren. Uppgifter som löptid, ränta, och ångerrätt ska vara tydligt beskrivit för låntagaren innan ett avtal sluts, det är med andra ord viktigt att långivaren har en full transparens mot låntagaren.  

I den 12 § beskrivs det hur en kreditprövning ska ske, och att inte är tillåtet att bevilja ett lån utan att en kreditupplysning görs. Det är också viktigt att du som långivare ger en klar bild över hur din ekonomi ser ut. Att ge falska uppgifter om din ekonomi kan ge dig juridiska konsekvenser och du riskerar att få avslag på din ansökan. 

När det kommer till bestämmelser om räntekostnad, finns det sedan den 1 september 2018, särskilda bestämmelser för högkostnadskrediter. Det blev vid denna tidpunkt satt ett räntetak på 40 %. Det gör att långivare som förmedlar högkostnadskrediter högst ska sätta en ränta på 40 %. 

Regler och villkor

Hos Morebanker.se kan du ansöka om ett privatlån som står under Finansinspektionen i Sverige

Morebanker.se är en svensk hemsida, som ger dig möjlighet att inhämta en rad låneerbjudanden från en rad olika långivare. Hemsidans mål är att göra processen lättare genom att erbjuda en enkel och snabb ansökningsportal. 

Alla Morebankers partners står under tillsyn från Finansinspektionen. Finansinspektionens syfte är att övervaka företagen som finns på finansmarknaden. Detta ger dig som konsument ett högt skydd samtidigt som det bidrar till kontroll och reglering av marknaden.

Genom Morebanker.se får du som användare tillgång till en rad olika långivare, vilket kan öka dina chanser för att bli beviljad ett lån. Hemsidan är enkel att använda och du kan enkelt jämföra dina låneerbjudanden med varandra, så att du kan välja det lån som bäst uppfyller dina behov. 

I låneerbjudandet framgår lånevillkoren tydligt, för att göra det enklare för dig som låntagare. Hos Morebanker.se strävar vi alltid efter att vara transparenta, för att säkerhetsställa att du som användare är införstådd med avtalets uppbyggnad.  

Avslutningsvis vill vi betona vikten av att jämföra lån och hur du genom att ansöka via Morebanker.se kan hitta just det lån som passar dig bäst. Genom Morebanker får du tillgång till en rad långivare som står under Finansinspektionens skydd, vilket också ger dig säkerhet. 

FAQ

Vilka är Finansinspektionen?

Finansinspektionen är en myndighet i Sverige som står för övervakningen av företag på finansmarknaden. Deras uppdrag är att bidra till ett stabilt och regulerat finansiellt system som tillgodoser hushåll och företag med fungerande marknader som tillhandahåller finansiella tjänster.

Är morebanker.se övervakade av Finansinspektionen?

Morebanker.se står inte under övervakning av Finansinspektionen, utan det är enbart morebanker.se partners som står under tillsyn.

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot