Så tjänar vi pengar >

Råd till dig som ska låna pengar online

Uppdaterad 21. juni 2024

Innan du väljer att låna pengar online kan det vara en bra idé att se över sin privatekonomi. Både för att veta hur mycket pengar du kan låna, men också för att veta hur mycket du behöver låna. Det gör att du inte behöver låna mer än du faktiskt behöver. 

Vi hos Morebanker.se vill gärna ge dig några tips och trix på vad du bör överväga innan du tar ett lån online. 

Se över din ekonomi

Som tidigare nämnt är det alltid bra att se över sin ekonomi. Genom att se över din ekonomi kan du värdera hur mycket du faktiskt har råd till att låna, i förhållande till månadskostnaden för lånet. Det kan vara en god idé att sätta upp en budget, för att se om du har råd till att ta ett lån. 

Se hur mycket du kan låna genom en låneindikator 

Du kan idag använda dig en låneindikator för att se hur mycket du kan låna utifrån dina personliga förutsättningar. En låneindikator kan också hjälpa dig med att se vad som sker i din månadskostnad om dina förutsättningar, som exempelvis inkomst eller familjesituation förändras.  

En låneindikator är inte en låneansökan, utan ger dig en indikation på vad du kan låna utan att det sker en kreditupplysning. Detta gör en låneindikator till ett hjälpfullt verktyg. 

ansvarighet

Se över bindningstid och lånebelopp 

Det är alltid en god idé att se över lånets bindningstid och hur mycket pengar du önskar att låna. Oftast så kan du minska din månadskostnad för lånet genom att minska beloppet eller genom att förlänga bindningstiden. Du har kanske till och med möjlighet att låna pengar från en familjemedlem eller vänner, istället för att ta ett lån. 

Ansök hos flera långivare samtidigt och läs alltid igenom avtalet

Det är alltid en god idé att inhämta låneerbjudande från flera långivare. Det ger dig möjlighet att jämföra erbjudandena med varandra. Så att du kan välja det erbjudande som är mest fördelaktigt för dig utifrån dina personliga förutsättningar. 

När du har hittat ett erbjudande som passar dig, är det viktigt att du läser igenom avtalet grundligt, för att undvika plötsliga överraskningar. 

ansvarighet

Låna aldrig för mer än du har råd med

Du ska aldrig låna för mer än du har råd med. Om du inte kan betala lånet av i tid eller om du inte kan betala månadskostnaden, förekommer det ofta höga avgifter. Detta kan leda till att du får en betalningsanmärkning och i värsta fall riskerar du för att hamna hos Kronofogden.

Betala av dina skulder

Om du har skulder hos Kronofogden och har betalningsanmärkningar, rekommenderar vi dig att först och främst betala av dessa innan du ansöker om fler lån. Det kan vara svårt att göra sig fri från sina skulder när man först har det.

Teckna ett låneskydd

Många långivare erbjuder idag ett låneskydd. Ett låneskydd är en försäkring för dig som låntagare, om du exempelvis blir sjuk täcker ditt låneskydd en del av kostnaden för ditt lån. Oförutsedda händelser är där alltid en risk för, därför rekommenderar vi  att du tar ett låneskydd som kan hjälpa dig när olyckan sker, för att förhindra att du blir skuldsatt.

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot