Så tjänar vi pengar >

Därför ska du aldrig låna av vänner eller familj

Därför ska du aldrig låna av vänner eller familj

Alla kan hamna i en situation där man plötsligt ska använda pengarna till en oförutsebar utgift. Det finns många olika konsumtions-lån på den svenska marknaden, men det är fortfarande många som först går till vänner eller familj för att fråga om hjälp. Den här lösningen har fördelar, men det finns också många nackdelar. Läs mer här om du vill veta varför du aldrig bör låna pengar av vänner eller familj.

Drömmen om ett gratislån

Det är nästan alltid möjligt att få ett mindre konsumtions-lån i dagens Sverige, men ändå är det många som föredrar att fråga vänner eller familj om hjälp. Ofta väljer man den här lösningen då man kan få ett gratis konsumtions-lån. Vänner och familj har ofta svårt att kräva räntor, och därför blir ett lån normalt sätt uppfattat som en tjänst istället för handel där de säljer en service. I praktiken kan det möjligtvis betyda att man får ett lån som ekonomist är gratis, men lånet kan fortfarande ha stora kostnader på en personlig nivå. Det är efterhand riktigt många som kan skriva under på att det är en dålig idé att låna från eller till personer som man har ett personligt förhållande till. I värsta fall kan lånet bli så problematiskt att det ödelägger vänskapen för alltid.

Problem med tillbakabetalning

Ett lån från en vän eller en familjemedlem är inte nödvändigtvis problematiskt om man kan upprätthålla lånets avtal. Dessvärre är detta inte alltid möjligt, och det kan ge upphov till många negativa känslor i förhållande till de lånade pengarna. När man tar lånet är man ofta säker på att man kan betala tillbaka pengarna, men man får inte glömma att man tog lånet på grund av en oförutsebar utgift till att börja med. Om det lånade beloppet inte blir tillbakabetalat såsom avtalar kan det särskilt uppstå problem om man använder pengar på saker som verkar onödiga för långivaren. Detta kan enkelt ge anledning till ovänlighet medan man också kan riskera att lånet blir elefanten i rummet som ingen vågar nämna.

Om du ska låna av vänner eller familj

Om du ska låna pengar av vänner eller familj är det en riktigt god idé om du först tänker dig för ordentligt. Det finns många bra och billiga konsumtions-lån på marknaden idag, då du inte behöver betala förmögenheter i ränta. Det finns utgifter bundna vid ett konsumtions-lån, men i gengäld får du lov att låna pengar från en oberoende långivare som inte blandar sig i din privatekonomi medan du betalar tillbaka på lånet. Om du väljer att låna pengar från vänner eller familj bör du alltid göra ett skriftligt avtal. Du kan dock komma undan många besvär, nervositet och kanske ovänlighet om du väljer att ta ett vanligt konsumtions-lån och inte blandar ihop pengar med personliga relationer.

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot