Så tjänar vi pengar >

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för lånet.  

Den ränta som långivare lyfter fram i sin marknadsföring är nästan alltid den nominella räntan. Den nominella räntan är kostnaden för lånet utan dolda avgifter som avi-avgifter, uppläggningsavgift och ränta-på-ränta. Dolda avgifter kan vara dyra, vilket leder till att lån som framstår som billiga egentligen kan vara dyra, därför är det alltid viktigt att du jämför lån innan du lånar pengar.  

För att få en överblick över lånets totalkostnad ska du titta på den effektiva räntan där alla dolda avgifter är inkluderade. 

Skillnaden på ränta och effektiv ränta  

Det finns flera olika typer av ränta när det kommer till lån. Du som ska ansöka om ett lån behöver givetvis inte bli expert på lånebranschen, men det kan vara en god idé att sätta dig in i vad skillnaden är på olika typer av ränta. Vi ska titta närmare på skillnaden mellan effektiv ränta och vanlig ränta. Det är nyttig och bra information för dig som vill beräkna kostnaden på ett lån.  

Genom att beräkna kostnaderna på de olika lånealtivernativ som finns på marknaden kan du göra ett smartare urval och därmed säkra dig det lån som passar just din ekonomi bäst.  

Räntan på lånet ger en god fingervisning om kostnaden på lånet. Men det gäller även att ta med återbetalningsperioden i din beräkning när du beräknar kostnaden för ditt lån eftersom återbetalningsperioden, eller lånets löptid avgör hur länge du ska betala ränta.  

När det kommer till den vanliga räntan är alltså återbetalningsperioden avgörande. Den vanliga räntan betalar du månadsvis. När det kommer till den effektiva räntan menar man istället lånets alla kostnader. Det handlar bland annat om aviavgift, uppläggningsavgift och liknande avgifter. Dessa avgifter kallas populärt dolda avgifter och är viktiga att ta med i din beräkning när du vill veta vad ett lån kommer att kosta totalt. 

Räkna ut effektiv ränta  

Om du vill räkna ut den effektiva räntan ska du alltså ta med både den vanliga räntan på lånet, årsräntan samt de avgifter du betalar för ditt lån, såsom aviavgift och uppläggningsavgift. Summan av alla avgifter som är kopplade till ditt lån samt räntan på lånet ger den effektiva räntan.  

De faktorer du ska ta med i din beräkning när du räknar ut den effektiva räntan är dessa: Ränta per månad + års ränta + avgifter = effektiv ränta. 

Exempel  

Lånebelopp: 5000 kr  
Uppläggningsavgift: 199 kr  
Ränta: 39 %  
Löptid på lånet: 10 månader  
Aviavgift per månad: 19 kr  
Effektiv ränta: 59 % 
 

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot