Så tjänar vi pengar >

Vad är en betalningsanmärkning?

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en registrering i ett dataregister i ett kreditupplysningsföretag, som visar att du inte har betalat en räkning i tid. 

Kreditupplysningen uppstår när ett betalningsföreläggande blir fastställt. Enkelt förklarat kan man säga att en betalningsanmärkning uppstår när du får en räkning som du inte betalar innan förfallodatumet på räkningen löper ut.   

Så får du en betalningsanmärkning  

De flesta företag skickar ut en påminnelse om du inte har betalat din räkning inom förfallodatumet som är noterat på avin. Om du betalar räkningen inom det datum som står på påminnelseavin får du ofta inte en betalningsanmärkning, utan bara en påminnelseavgift. Efter den första påminnelsen tillkommer ofta dröjsmålsränta som en extra avgift.  

Huruvida ditt ärende skickas vidare till inkasso och en betalningsanmärkning blir aktuell, beror på var din skuld är. En del företag skickar ut upp till 3 påminnelser innan ditt ärende överförs till ett inkassobolag, medan andra endast skickar 1 påminnelse. Det är endast Skattemyndigheten som får överföra ditt ärende till Kronofogden direkt om du inte betalar en skuld i tid. 

Undvik att få betalningsanmärkning  

En betalningsanmärkning kan ha stora konsekvenser på din ekonomiska situation. Därför är det viktigt att undvika att få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar kan uppstå på olika sätt. Bland annat kan det bero på att du har missat att betala en räkning eller att du helt enkelt inte har haft medel till att betala tillbaka på en skuld.  

Genom att göra en budget över dina inkomster och utgifter kan du skapa en tydlig översiktsbild över din privatekonomiska situation och därigenom kan du försäkra dig om att du alltid har pengar till att betala dina räkningar varje månad. 

Börja med att lista dina utgifter och inkomster. Räkna sedan ut resultatet. Om du går minus lever du sannolikt över dina tillgångar och då kan du behöva se över dina utgifter. Kanske finns det något du kan spara in på? Ett sätt att spara pengar är att göra matlådor istället för att gå ut och äta lunch varje dag på jobbet, ett annat sätt kan vara att lägga om dina befintliga lån och skulder och på så sätt få en bättre ränta. Vad som är bäst i just din situation beror på hur din privata ekonomiska situation ser ut.   

Om du vill undvika betalningsanmärkningar är det viktigt att du försäkrar dig om att du har råd att betala dina räkningar. Det är inte ett bra alternativ att låna för att betala skulder, om du inte vet med dig att du kommer få en större inkomst längre fram.   

Att ansöka om lån med betalningsanmärkning 

En betalningsanmärkning kan göra att det blir svårare för dig att få hyreskontrakt på lägenheter, att låna pengar och flera andra saker. Det är därför viktigt att du gör vad du kan för att inte hamna i en situation där du inte har möjlighet att betala tillbaka en skuld i tid. Det finns emellertid inga regler utan undantag.   

Du som har en betalningsanmärkning redan idag och behöver låna pengar kan titta efter “lån med betalningsanmärkning”. Det finns en del långivare på marknaden som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Långivaren tittar då på din aktuella ekonomiska situation framför hur den har sett ut tidigare.   

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot