Så tjänar vi pengar >

Vem sätter betalningsanmärkning?

Många tror att man får en betalningsanmärkning när en skuld överförs till ett inkassobolag. Men inkassobolagens uppgift är främst att försöka driva in skulder som privatpersoner har pådragit sig. Det gör inkassobolagen genom att kontakta den som äger skulden och lägga upp betalningsplaner för att få skuldägaren att betala av skulden.  

Betalningsanmärkningar ges endast av Kronofogdemyndigheten i Sverige.

När din skuld överförs till ett inkassobolag skickas inkassokraven till den som är ansvarig för skulden. Om dessa inte betalas överförs skulden till Kronofogdemyndigheten.   

Olika kreditupplysningsföretag 

Betalningsanmärkningar kan ha en avgörande effekt på din privatekonomiska situation, i alla fall om du planerar att låna pengar inom en snar framtid. När du ska ansöka om ett lån via en låneförmedlare, direkt av ett kreditinstitut eller långivare, görs en kreditupplysning. Informationen i kreditupplysningen kommer från olika källor. Bland annat Skattemyndigheten, Kronofogden och själva kreditupplysningsföretaget själv.   

Den information som kommer från själva kreditupplysningsföretagen är hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig. Det finns inget samlat register i Sverige så varje kreditupplysningsföretag har endast uppgifter om hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig i deras egen databas.  

Det betyder att kreditupplysningar som har gjorts via andra kreditupplysningsföretag inte framgår av din kreditupplysning, om den görs via ett annat kreditupplysningsföretag än där det tidigare har gjorts kreditupplysningar på dig.  

Det kan vara bra information att känna till för dig som har gjort en hel del kreditupplysningar. Om du har gjort många kreditupplysningar via till exempel “UC” som är en förkortning för Upplysningscentralen, kan det vara en god idé att välja lånealternativ där kreditupplysningen inte görs via UC nästa gång du ska ta ett lån, eftersom att det kan öka dina chanser för att bli beviljad lånet. 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot