När får man en betalningsanmärkning? Se här...
Så tjänar vi pengar >

När får man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får man om man inte betalar en räkning innan förfallodatumet har passerat, som finns tryckt på inbetalningsavin.

När du som privatperson får en räkning finns det ett förfallodatum tryck på avin. Det datumet är tidpunkten när betalningen senast ska vara betalningsmottagaren till handa.   

Om din betalning inte kommer i tid kan en del företag ha överseende och låta det passera, medan andra företag väljer att skicka ut en påminnelseavi. Vissa företag skickar ut upp till 3 påminnelseavier innan ärendet överförs till ett inkassobolag. Inkassobolaget skickar i sin tur ett inkassokrav, om det inte betalas inom den fastlagda tidsramen får du en betalningsanmärkning. 

Situationer där du kan få en betalningsanmärkning  

En betalningsanmärkning kan uppstå på grund av olika orsaker. Bland annat kan det bero på att du rent faktiskt har glömt att betala en räkning. Det kan alltså handla om en oförutsedd räkning som du inte brukar få och som du därför glömmer att betala. En annan situation där du kan få en betalningsanmärkning är om du inte har pengar till att betala din räkning.  

När betalningsmottagaren har skickat ut ett antal påminnelser överförs din skuld till ett inkassobolag och du får då en betalningsanmärkning.  

Det är viktigt att förstå att en betalningsanmärkning kan ha avsevärda effekter på din privatekonomiska situation i framtiden. När du har en betalningsanmärkning registrerad på ditt personnummer kan det bli svårt för dig att få ett hyreskontrakt, skaffa jobb och inte minst att ta lån. 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot