Så tjänar vi pengar >

Vad är bindningstid?

Bindningstid är den tiden då räntan på lånet är bunden, dvs den tid som räntan kommer att förbli densamma. Normalt kan man binda räntan på mellan 6 månader till 10 år, men det kan variera från snabblån till privatlån

Det finns både för och nackdelar med att ha en längre bindningstid. Fördelen är att du vet med säkerhet vad räntekostnaden kommer vara över en längre tid. Nackdelen är att det är stor sannolikhet att en längre bindningstid kommer innebära en högre ränta.

Bindningstid 

Du har säkerligen hört begreppet bindningstid förut, kanske i samband med att du har köpt en mobiltelefon. När det kommer till lån syftar bindningstiden något helt annat, än när du ska köpa en mobiltelefon  men visst samband finns det ändå. Givetvis behöver du inte bli expert på bindningstid bara för att du ska ta ett lån eller ansöka om en kredit via en låneförmedlare, men det kan vara bra att känna till vad bindningstiden betyder för dig som låntagare rent ekonomiskt och kostnadsmässigt.  

Om du överväger att ta ett lån eller en kredit kan det alltså vara en bra idé att sätta dig in i vad bindningstid är för något, men för att kunna få en full bild av vad bindningstiden innebär för dig behöver du känna till två saker. Först och främst behöver du veta att det finns två olika typer av ränta på lån och krediter. Därnäst behöver du veta att längden på bindningstiden varierar. Mer om bindningstiden strax, först ska vi titta närmare på de två olika typer av ränta som finns på lån i Sverige.   

Fast och rörlig ränta  

Du har säkerligen hört talas om rörlig ränta och fast ränta tidigare och om du är väl insatt i vad som menas med dessa två begrepp och vilken betydelse de har för dig som låntagare, kan du givetvis hoppa över detta stycke. Men för dig som vill veta mer kommer här lite kortfattad information om de två räntetyperna:  

Fast ränta  

Fast ränta innebär att du som låntagare binder din ränta i samband med att du tecknar ditt lån. Fast ränta betyder att räntan ligger på samma nivå under en och samma period. Det finns både positiva negativa aspekter med att välja fast ränta. Den negativa aspekten uppstår om räntan sjunker efter att du har bundit den. Då förlorar du pengar på grund av att du betalar högre ränta, än den faktiska räntan.  

Den positiva aspekten uppstår vid ett omvänt scenario. Det vill säga om räntan stiger efter att du har bundit den. Om räntan stiger kraftigt kan du spara mycket pengar på att välja fast eller bunden ränta.    

Rörlig ränta 

Rörlig ränta innebär att räntan rör sig efter Riksbankens reporänta. Riksbankens främsta verktyg kallas för reporänta och är ett verktyg som Riksbanken använder för att kontrollera den svenska samhällsekonomin. Reporäntans främsta uppgift är att styra inflationen i Sverige. Med andra ord går räntan upp och ner under hela lånets löptid när du väljer rörlig ränta. Det finns därför ingen bindningstid när det kommer till rörlig ränta utan det är ett begrepp som endast syftar på fast ränta. 

Viktig att veta om bindningstid  

När det kommer till lån och krediter innebär bindningstid den tid då räntan är bunden till samma nivå. Det kan tyckas låta lockande för många låntagare eftersom det innebär en mindre risk för att kostnaderna för lånet överstiger den budget man har lagt för lånekostnaderna. Samtidigt är det viktigt att veta att en bunden eller fast ränta som det också heter, ofta ligger lite högre än den aktuella räntan vid det tillfälle då man binder räntan.   

Man kan säga att banken tar ut lite extra ränta för att inte förlora allt för mycket pengar på lån där räntan har bundits vid en tidpunkt då räntan varit exceptionellt låg och sedan stigit kraftigt. Det innebär nämligen en hel del utgifter för banken, något du som låntagare slipper. Låntagaren betalar helt enkelt bara ett litet påslag på räntan under hela bindningstiden.   

Eftersom risken för att räntan stiger, efter att den har bundits, ökar ju längre tid räntan binds upp - ökar också påslaget på räntan i takt med längden på bindningstiden. 

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot