Vad ser man på en kreditupplysning? Se vad här...
Så tjänar vi pengar >

Vad ser man på en kreditupplysning?

  • Namn och adress 
  • Allmänna uppgifter så som civilstånd, folkbokföring, historisk adress osv. 
  • Uppgifter om inkomst(taxerad inkomst sedan två år tillbaka) 
  • Innehav av fastighet 
  • Lån och krediter 
  • Betalningsanmärkningar 
  • Skuldsaldo hos Kronofogden 
  • Registrerade förfrågningar hos UC (sedan 12 månader tillbaka) 

När en full kreditupplysning tas ser en eventuell långivare över de flesta personuppgifter om den person som kreditupplysningen handlar om. Det handlar bland annat om namn, civilstånd, boendesituation, betalningsanmärkningar samt beviljade lån och krediter. Detta är dock bara en handfull av de upplysningar som kan återfinnas i en kreditupplysning.   

Beroende på om långivaren väljer att ta en full kreditupplysning eller en så kallad mikroupplysning syns mer eller mindre uppgifter för långivaren. En del uppgifter finns det lagkrav om att långivaren ska kontrollera. Det är bland annat om låntagaren är myndig, det vill säga över 18 år fyllda, att låntagaren är folkbokförd och mantalsskriven i Sverige samt att låntagaren inte har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten.   

Det finns emellertid inga uppgifter utöver ovanstående som lagen föreskriver att långivaren ska kontrollera innan en kredit eller ett lån ska beviljas. Men med det sagt kontrollerar allt som oftast långivaren fler uppgifter för att säkra sig att du som låntagare är en så kallad önskvärd lånekandidat. En önskvärd lånekandidat är en person som anses har en välordnad ekonomi och därmed förutses kunna betala tillbaka lånet eller krediten inom den löptid som avtalas i lånevillkoren.   

Föråldrade uppgifter  

Det är värt att veta att uppgifterna i en kreditupplysning inte alltid är helt uppdaterade. Till exempel är alla dina inkomstuppgifter upp till ett år gamla. Det beror på att vi i Sverige deklarerar vår inkomst för året innan. De inkomstuppgifter som du har skickat in till skattemyndigheten är de uppgifter som syns i din kreditupplysning. Det vill säga din taxerade årsinkomst. Om du har tjänat pengar på annat sätt till exempel genom att arbeta utomlands kommer den inkomsten inte att synas i din kreditupplysning, om du inte har taxerat den och betalat skatt för den i Sverige vill säga.  

Därför kan man säga att dina inkomstuppgifter eventuellt kan vara föråldrade och nödvändigtvis inte återspeglar din nuvarande ekonomiska situation. En del långivare tittar emellertid mer på din nuvarande ekonomiska situation än dina taxerade inkomstuppgifter.  

Du kan till exempel visa din nuvarande ekonomiska situation genom att bifoga lönespecifikationer när du gör din låne- eller kreditansökan. Men det finns även andra uppgifter som ligger längre bak i tiden, förutom dina inkomstuppgifter.

Det handlar bland annat om betalningsanmärkningar och antal förfrågningar. Alla kreditupplysningsföretag i Sverige har egna databaser som bokför hur många kreditupplysningar som har gjorts på varje person. Antal förfrågningar ligger oftast kvar i 12 till 36 månader beroende på vilket kreditupplysningsföretag det handlar om.  

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot