Vad är en kreditupplysning? Se en förklaring här.
Så tjänar vi pengar >

Vad är en kreditupplysning?

Det här ingår i en kreditupplysning 

  • Allmänna uppgifter (namn, folkbokföring, civilstånd etc.) 
  • Inkomstuppgifter 
  • Fastighetsinnehav 
  • Skuldsaldo hos kronofogden 
  • Tidigare kreditupplysningar 
  • Lån och krediter 
  • Eventuella betalningsanmärkningar 

Två typer av kreditupplysning  

Det finns två olika typer av kreditupplysningar och vi ska titta närmare på: hur de två olika kreditupplysningarna skiljer sig åt, vad som är viktigt att tänka på med kreditupplysningar, hur du själv kan påverka din kreditupplysning samt din kreditvärdighet och hur kreditupplysningarna i fråga används av långivare och kreditinstitut i Sverige.  

Vad används kreditupplysningen till  

Kreditgivare och långivare använder kreditupplysningen till att analysera din privatekonomiska situation. Det handlar helt enkelt för långivaren om att ta reda på hur sannolikt det är att du kan betala tillbaka ditt lån eller din kredit i tid. Men det finns också en del saker långivaren måste kontrollera innan en kredit eller ett lån för beviljas. Och det är bland annat om låntagaren i fråga har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten.   

Den som har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten är enligt lag förbjuden att bli beviljad en kredit eller ett lån av en långivare i Sverige. Det är långivarens ansvar att kontrollera att låntagaren inte har ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Dessutom är det enligt lag inte tillåtet att bevilja lån och krediter till personer under 18 år, man ska helt enkelt vara myndig för att få låna pengar i Sverige.   

Det lagen föreskriver  

Därtill är även ett lagkrav att den som blir beviljad lån och krediter i Sverige ska vara folkbokförd inom landet. Det betyder att den som ansöker om att låna inte nödvändigtvis måste vara svensk medborgare, men ska vara folkbokförd på en adress i Sverige. Dessa punkter är de som lagen föreskriver och kan enkelt kontrolleras med en kreditupplysning. Nu ska vi titta på vad långivaren också går igenom när ett lån eller en kredit beviljas.   

När en låntagare ansöker om att ta ett lån eller en kredit ska långivaren analysera låntagarens ekonomiska situation. Långivaren tittar då på inkomst, utgifter, anställning, betalningsanmärkning förutom en hel del andra faktorer. Det är upp till långivaren att, förutom de punkter som lagen föreskriver, bestämma vilka parametrar som ska gälla för att en person som söker ett lån ska bli beviljad ett lån eller inte. Om långivare vill ha information om låntagarens taxerade inkomst behöver en full kreditupplysningar göras.   

Två olika kreditupplysningar  

Om en låntagare endast vill kontrollera de punkter, som föreskrivs i lagen, räcker det med en så kallad mikroupplysning. Och det leder oss till de två olika kreditupplysningarna som finns i Sverige. Det är helt enkelt en full kreditupplysning som innehåller alla uppgifter om dig, din ekonomi, arbetsmässiga situation, civilstånd och hur din boendesituation ser ut.  

En mikroupplysning innehåller emellertid endast den grundläggande information som långivare enligt lag är skyldiga att kontrollera innan ett lån eller en kredit beviljas till en låntagare.   

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det finns två olika kreditupplysningar. Den största kreditupplysningen kallas populärt en full kreditupplysning och innehåller alla uppgifter om en låntagare.

En full kreditupplysning används inte bara av långivare i Sverige utan även av bank, företag, arbetsgivare och även till viss del myndigheter. En mikroupplysning är däremot en mindre omfattande kreditupplysning som endast innehåller grundläggandeuppgifter. Bland annat de uppgifter som föreskrivs att långivare ska kontrollera genom lag, när en kredit eller ett lån ska beviljas. 

Vad är en kreditupplysning

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot