Vad är ett konsumtionslån? Klicka här och läs hela svaret.
Så tjänar vi pengar >

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett större lån utan säkerhet. Lånet kan precis som det häntyder användas till valfri konsumtion. Konsumtionslånet är en låneform som är bra om du behöver låna ett större belopp och eventuellt under en längre löptid.

Du kan också gå till din bank för att få ett konsumtionslån, vilket troligtvis kommer att vara det billigaste alternativet. Skillnaden med att ta ett konsumtionslån online är att du kan ansöka om lånet utan att ha någon form av säkerhet. 

Konsumtionslån kallas också 

Det finns olika typer av lån på lånemarknaden i Sverige. Man kan dela in lånen i två olika grupper beroende på om man själv kan bestämma vad man ska göra med pengarna eller inte. Konsumtionslån är en typ av lån där du som låntagare fritt kan bestämma vad pengarna ska användas till. Det ger dig som låntagare en stor valfrihet och det kan vara en stor fördel i vissa situationer när det är svårt att veta precis vad pengarna ska användas till.

Konsumtionslån kallas också för privatlån eller blancolån, där gemensamma nämnare är att de ofta inte kräver någon säkerhet.  

Om man exempelvis tar ett lån för att renovera köket kan det vara svårt att specificera precis vad lånet kommer att användas till eftersom det kan uppstå oförutsedda situationer. När du börjar riva ner ditt gamla kök kanske du upptäcker att även rören behöver bytas ut. Om du inte hade räknat med det från början, blir det helt enkelt en extrautgift. Något som kan tvinga dig att tänka om. Kanske behöver du ta lite pengar av lånet för att sätta in nya rör och tvingas därför välja ett billigare kök att sätta in, än vad du hade tänkt från början.   

Det kan uppstå oväntade utgifter i många olika situationer men med ett konsumtionslån behöver du inte bekymra dig eftersom du själv bestämmer vad pengarna ska användas till.   

Något som är viktigt att tänka på när du tar ett konsumtionslån är att räkna ihop alla de utgifter som du vill att ett lånet ska täcka. På det sättet kan du försäkra dig om att du tar ett lån i passande storlek. 

Krav för konsumtionslån 

Alla långivare på marknaden ställer olika krav på dig som låntagare. Det långivarna tittar på är ofta din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten bestäms av olika faktorer som kopplas till din privatekonomiska situation. Bland annat tittar långivarna ofta på var du är folkbokförd och om du äger eller hyr din bostad. Men även andra faktorer spelar in.  

Det handlar bland annat om hur många beviljade lån och krediter du redan har. Många långivare arbetar ofta med uppsatta kriterier. Dessa kan bland annat specificera att du som låntagare inte får ha med än en fastsatt procent beviljade krediter i förhållande till din årsinkomst. Det är därför viktigt att avsluta de krediter du inte använder - eftersom även outnyttjade krediter kan vara avgörande när det kommer till en del långivare.   

En del långivare fokuserar istället på din nuvarande ekonomiska situation framför den från det föregående året, som en kreditupplysning visar. En kreditupplysning baseras på de uppgifter som finns i din deklaration. Eftersom Skattemyndigheten behandlar alla deklarationer året efter, baseras informationen i kreditupplysningen på uppgifter från föregående år.  

De långivare som fokuserar på din nuvarande ekonomiska situation tittar ofta på din nuvarande inkomst kontra dina utgifter istället för din kreditupplysning. 

Vad är ett konsumtionslån

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot