Så tjänar vi pengar >

Kan jag få bolån utan fast anställning?

Vissa långivare erbjuder bolån till personer som inte har fast anställning. Chansen att du kan ta ett lån utan fast anställning ökar om du äger fastigheter eller andra tillgångar, inte har några tidigare kreditupplysningar och inte har några tidigare lån eller skulder. 

Om bolån utan fast anställning  

Att köpa bostad är dyrt och för de flesta innebär det att man behöver ta ett lån. När man tar ett lån för att köpa en bostad kallas lånet ofta för bostadslån eller bolån. Det som karaktäriserar ett bostadslån är ofta att du som låntagare ska ha en säkerhet när du tar lånet. Säkerheten är ofta den bostad du planerar att köpa för de pengar du lånar.  

En annan säkerhetsaspekt med bolån är din anställning. Om du är fast anställd anser banken att sannolikheten för att du ska kunna betala tillbaka ditt bostadslån är högre än om du inte har en fast anställning. Det betyder att banken anser att risken för att låna ut pengar till dig utan fast anställning är högre, än för dig med en fast anställning. 

Lånemarknaden baseras nästintill uteslutande på risker. De risker bankerna och kreditinstituten tittar på, är hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala tillbaka ditt lån. Låntagare som anses ha stor sannolikhet för att kunna betala tillbaka ett lån i tid får enklare lån och dessutom blir lånet ofta billigare. Låntagare som långivaren anser vara mer riskabla får ofta dyrare lån.  

Det handlar då främst om att banken erbjuder låntagaren ett lån med högre ränta. Banken väger upp den förhöjda risken som låntagaren anses ha genom att ta ut en högre avgift helt enkelt.  

Du som överväger att ta ett bolån utan fast anställning ska därför vara uppmärksam på räntan. Det är därför även viktigt att jämföra de lån som finns på marknaden. Olika långivare gör olika riskbedömningar och räntan kan därför skilja sig en hel del mellan lån från olika långivare och kreditinstitut.  

Var förberedd innan du ansöker om ett bolån utan fast anställning 

Om du ska ansöka om ett bolån utan fast anställning bör du förbereda dig noga. Det är alltid en bra idé att läsa på en del om lånemarknaden och vilka typer av lån som finns. Genom att sätta dig in vad som krävs av dig som låntagare och vad du kan förvänta dig av en långivare, får du större förståelse för lånemarknaden.   

Som alltid när man ansöker om lån gäller det att ha en bra översikt över ens privatekonomiska situation. Genom att göra en budget över dina inkomster och utgifter kan du skapa en tydlig bild över din situation. Det är bra information att ha till hands när du ska ansöka om bolån utan fast anställning.   

När du gör en budget över din ekonomi får du möjlighet att skära ner på onödiga utgifter, som du tidigare inte var medveten om. Genom att skära ner på onödiga utgifter kan du få mer pengar över i slutet av månaden, vilket gör att du kommer få möjlighet att amortera mer på ditt lån. Högre amortering kan vara en fördel när du ansöker om ett bolån utan fast anställning när det kommer till vissa långivare. 

Men när allt kommer omkring är det i princip alltid en fördel för dig som låntagare att välja en snabbare amortering, vilket är att betala ett större belopp per månad. På det viset blir du av med ditt lån snabbare och betalar ränta färre månader. 

Det betyder att om du själv sparar upp till din kontantinsats, istället för att ta ett privatlån kan ge dig en bättre ränta på ditt bolån.

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot