Smslån med betalningsanmärkning 2023
Så tjänar vi pengar >

Smslån med betalningsanmärkning

Ta ett sms lån med anmärkning 2023

Uppdaterad 25. februari 2024

Rekommenderad i februari

Räkneexempel: Låna: 100.000 kr. Löptid: 120 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 5.95 %. Effektiv årsränta: 6.11 %. Kostnad: 1108 kr/månad. Totalt: 132923 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%-29.95%.
5
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Lendo
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
Varierar mellan långivare
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Ja
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Räkneexempel: Låna: 310.000 kr. Löptid: 144 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 6.94 %. Effektiv årsränta: 7.17 %. Kostnad: 3178 kr/månad. Totalt: 457643 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%-26.05%.
4,6
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Advisa
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
24 timmar
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Nej
Inkomstkrav
Månadsinkomst minst 10.000 kr.
Räkneexempel: Låna: 50.000 kr. Löptid: 120 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 6,65 %. Effektiv årsränta: 6,86 %. Kostnad: 2 058 kr/månad. Totalt: 246 915 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%- 29.90%.
3,7
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Zmarta
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
Få pengarna samma dag
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Nej
Inkomstkrav
Årsinkomst på 100 000 kr
Därför kan du tryggt använda Morebanker.se

På Morebanker.se arbetar vi för att ge dig den perfekta överblicken över dina lånemöjligheter. Vi rangordnar de olika lånen efter faktorer som popularitet, lånevillkoren och vår provision. Vi kompenseras för att vi skickar kunder till partners. Läs mer

Innehållsförteckning se mere

Om du vill ta ett smslån med betalningsanmärkning kan du med fördel ta en titt här. I denna text kan du lära dig allt du behöver veta om att låna pengar. Att ta ett smslån med betalningsanmärkning är inte särskilt krångligt, men det gäller att veta hur du ska tänka för att få ett så billigt och bra lån som möjligt.

Att ta ett sms lån med anmärkning

Nyckeln till att få fingrarna på ett billigt smslån med betalningsanmärkning är att göra lite förarbete. Det kanske låter tråkigt, men här kommer goda nyheter. Vi har nämligen gjort halva jobbet åt dig. Läs dig till precis vad du behöver göra och hur du ska gå till väga här i texten. Det gör att du enkelt och smidigt kan få allt på plats, utan att behöva oroa dig över om du missar något. Vi har staplat upp allt du behöver veta när du ska ta ett smslån med betalningsanmärkning eller någon annan typ av lån i Sverige.

Viktig information om lån

För att du ska kunna hitta ett så bra och billigt lån som möjligt gäller det att du sätter dig in i en del saker. Bland annat är det bra att känna till hur en låneprocess går till och dessutom finns det några uttryck som används i bank- och kreditvärlden, och dessa är bra att känna till.

Du måste inte vara expert på facktermerna som används om du bara ska ta ett lån, men samtidigt är det en fördel att känna till dem. Det gör att du kan förstå den information du får och i slutändan kan du vara säker på att undvika klassiska missar när du tar ett smslån med betalningsanmärkning.

För att få ett så bra och billigt lån som möjligt gäller att du tar rätt beslut. Du kan givetvis ansöka om vilka lån som helst, men du vill med all säkerhet precis som alla andra, hitta det smslånet med betalningsanmärkning som passar just din privatekonomi bäst. Genom att hänga med här i texten, sätter du dig in i vad som är viktigt att veta och du kan säkra dig ett så fördelaktigt lån som möjligt.

Ta dig lite tid och sätt dig in i vilka lån som finns på marknaden. Du som har en betalningsanmärkning ska gå efter smslån med betalningsanmärkning och generellt lån där betalningsanmärkning eller “UC” nämns. Just i denna text kommer vi fokusera på vad som är viktigt att veta om man vill ta ett smslån med betalningsanmärkning.

Inledningsvis ska vi gå igenom de uttryck du behöver ha koll på och sen går vi igenom en hel del tips på vad du kan göra själv för att säkra dig ett så bra och billigt lån som möjligt. Du får dessutom en lista som beskriver alla uttryck du behöver känna till när du ska låna pengar.

För att du ska kunna få ett så bra och billigt lån som möjligt, behöver du känna till vilka faktorer som påverkar lånet. Det är bland annat betalningsanmärkningar, taxerad inkomst, antal lån och mycket mer. Allt detta ska vi också gå igenom. När du har fått en förståelse för vilka faktorer som påverkar lånet ska vi titta på hur långivare skaffar sig upplysningarna och hur du själv kan påverka dessa, för det kan du göra.

En del långivare fokuserar uteslutande på kreditupplysningen som tas i samband med lånet. Det kan vara mer eller mindre bra för dig, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. Om du har många förfrågningar till exempel, kan dessa minska dina chanser för att bli beviljad lånet i fråga. Det kallar man för en låg kreditvärdighet. Och kreditvärdigheten hänger ihop med de faktorer som avgör om du bli beviljad ett lån eller inte.

Uttryck som du behöver känna till:

  • Långivare

Långivaren är en bank eller ett kreditinstitut. Det kan dessutom vara en privatperson eller ett företag som lånar ut pengar. Det väsentliga är att det syftar på den part varifrån de pengar du lånar kommer från. Och det är alltså till den person, bank eller företag du ska återbetala ditt lån till. Det är viktigt att man är medveten om att alla långivare har olika typer av villkor. Dessutom kan de olika låneprodukter, som varje långivare erbjuder, vara väldigt olika om man ser till villkoren.

  • Låntagare

Låntagaren är den person eller det företag som upptar ett lån. Det kan också vara en bank. De stora bankerna i Sverige lånar sina pengar av Riksbanken till den så kallade reporäntan. Det är i sin tur den räntan som styr huruvida det är dyrt eller billigt att ta ett lån i Sverige. Precis som långivaren, har låntagaren en del skyldigheter. Det handlar bland annat om att låntagaren är skyldig att betala tillbaka lånet inom låneperioden.

  • Kreditupplysning

En kreditupplysning är en samlad rapport om en låntagarens inkomst, skatteförhållanden, folkbokföringsadress, taxerad inkomst, beviljade krediter och lån samt utnyttjade lån och krediter. En del kreditupplysningar innehåller även ännu mer information om exempelvis ekonomiska förhållanden och det kan finnas viss historik med i rapporten som långivaren tar del av när de gör sin bedömning om att bevilja krediten eller lånet eller ger ett avslag.

  • Kreditvärdighet

Kreditvärdigheten är ett mått på din ekonomiska situation. Det är viktigt att veta att det är många olika faktorer som påverkar huruvida du får ett lån eller inte. Bland annat handlar det om din taxerade inkomst, hur många krediter och lån du redan har fått beviljade samt vilken typ av lån det är du ansöker om.

Vi kommer strax att komma in på kreditvärdighet igen och då ska vi gå på djupet med vad du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation och öka dina chanser att få ett smslån med betalningsanmärkning beviljat.

Vad betyder UC?

Förmodligen har du redan sett begreppet “UC” här. Om du känner till vad UC står får sedan tidigare kan du givetvis hoppa över detta stycke där vi förklarar vad UC är och varför det är viktigt att känna till UC om man vill ta ett smslån med betalningsanmärkning. Det är självfallet viktigt att känna till UC oavsett vilket lån man kikar på, men ska man ta ett smslån med betalningsanmärkning är det ännu viktigare. Så låt oss titta närmare på vad UC är.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. Upplysningscentralen var förut ett statsägt företag som försåg banker och kreditinstitut inom Sverige med information om låntagares ekonomi.

Informationen i en kreditupplysning består bland annat av intäkter, redan beviljade krediter och lån, aktuellt utnyttjade lån och krediter, betalningsanmärkningar, aktiva skulder som har gått över till Kronofogdemyndigheten och annan relevant information såsom adress och personnummer. En vanlig kreditupplysning innehåller alltså denna typ av information, men det finns olika typer av kreditupplysningar. En vanlig typ är så kallad ”mini” där kreditgivaren endast tittar på om man har en betalningsanmärkning eller inte.

UC har varit störst på kreditupplysningar i Sverige igenom många år. Därför är det många som förknippar kreditupplysningar med UC. Men det är viktigt att vara medveten om att en kreditupplysning inte har något med UC att göra som så.

Det är alltså endast ett kreditupplysningsföretag precis som många andra i branschen. När en kreditupplysnings görs får långivaren information om låntagarens ekonomiska situation och kan utifrån den informationen göra en bedömning av kreditvärdigheten. Alla långivare gör egna bedömningar av kreditvärdigheten.

Det är därför man ibland kan bli beviljad ett lån i en bank och få avslag i en annan. Det är helt enkelt upp till varje enskild långivare att besluta vilka faktorer som ska avgöra om ett lån beviljas eller inte. Visst finns det emellertid några generella tumregler här. Man kan säga att de flesta långivare inte accepterar personer med betalningsanmärkningar – men det finns undantag som exempelvis om man ansöker om ett smslån med betalningsanmärkning.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar har du sannolikt hört talas om många gånger. Är du helt klar över vad uttrycket betyder? Och vet du egentligen vad som händer om man får en betalningsanmärkning? Om du redan vet allt detta kan du hoppa över detta stycke, men om du vill veta mer och sätta dig in i hur betalningsanmärkningar fungerar så kan du läsa vidare här. En betalningsanmärkning kan utan tvekan påverka dig mycket.

Vi ska titta närmare på vad en betalningsanmärkning i själva verket är för något. När kan man få en betalningsanmärkning? Dessa frågor och mycket mer får du svar på här.

Rent generellt kan man säga att en betalningsanmärkning påverkar din ekonomiska situation genom att du blir registrerad i olika system. Registreringen kan ha olika betydelse för dig som låntagare även om du ska ta ett smslån med betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en registrering som görs när man inte betalar en räkning i tid. Men bara för att du är lite sen med hyran betyder det inte att du har fått en betalningsanmärkning. I Sverige gäller allt som oftast att man ska få flera påminnelser innan en räkning går vidare till ett inkassobolag. Det är i sin tur inkassobolagen som köper skulden och sedan försöker driva in den. När skulden till slut hamnar hos Kronofogdemyndigheten blir det till en aktiv skuld.

Att ha en aktiv skuld hos Kronofogden innebär att man inte får uppta lån i Sverige. Det är helt enkelt förbjudet enligt lag. Många tror att lagen också sträcker sig över betalningsanmärkningar, men det stämmer alltså inte. Det är fullt lagligt att ta lån och erbjuda lån även om man har en betalningsanmärkning. Det är endast när skulden är aktiv hos Kronofogden som den är förbjudet för långivare att bevilja lån.

Det är bra att känna till eftersom det är onödigt att ansöka om lån om du vet med dig själv att du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Det är alltså en bra idé att undvika att söka om flera lån om man har en aktiv skuld hos Kronofogden. Eftersom varje låneansökan blir en registrering ingår denna information också i din kreditupplysning. Så en dag när du inte har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten längre kanske du vill ansöka om ett lån, och då gäller det att ha en så bra kreditvärdighet som möjligt och antalet ansökningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

smslån med betalningsanmärkning

Varför tar man ett smslån med betalningsanmärkning?

Om man har ett ekonomiskt förflutet med betalningsanmärkningar så kan det vara svårt att få ett lån. Men det betyder självklart inte att din nuvarande ekonomiska situation är dålig men den är ändå påverkad av din tidigare betalningsanmärkning.

Och i ett sådant fall kan ett smslån med betalningsanmärkning vara ett alternativ om man behöver pengar för att renovera sommarstugan, köpa bil eller en cykel. Oavsett vad du vill använda dina pengar till kan du med ett smslån med betalningsanmärkning täcka de utgifter som du har.

Men varför ska man egentligen ta ett smslån med betalningsanmärkning? I en situation där man har eller har haft en betalningsanmärkning har man följaktligen två val. Det ena valet är att vänta tills att betalningsanmärkningens registrering försvinner. I Sverige är det lag på att alla betalningsanmärkningar ska vara registrerade i upp till 3 år.

Det vill säga att om du vill vänta på att din betalningsanmärkning försvinner för att kunna ansöka om ett lån, där långivaren ställer krav om att låntagaren inte har några betalningsanmärkningar, kommer du att behöva vänta i upp till 3 år – beroende på när du fick din betalningsanmärkning. Det andra alternativet du har är att söka ett lån där långivaren inte fokusera på din ekonomiska historik, utan snarare din nuvarande ekonomiska situation.

I Sverige finns det ett antal nya långivare som fokuserar på din aktuella ekonomiska situation, framför din ekonomiska historik. Dessa långivare använder ofta inte UC som kreditupplysningsföretag. Och många av långivarna bortser från de krav att låntagaren inte ska ha betalningsanmärkning. Det kan vara en stor fördel för dig som låntagare eftersom att du då även kan ansöka om ett lån, även fast du har en betalningsanmärkning.

Viktigt att notera är dock att du som har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten inte kan ansöka om nya smslån med betalningsanmärkning i Sverige eftersom att det är förbjudet enligt lag.

Smslån

I Sverige finns det många olika typer av lån såsom smslån med betalningsanmärkning på 10 000 kronor, privatlån och konsumtionslån. Det kan vara svårt att skilja på de olika lånen och hur det fungerar, men vi reder ut alla frågetecken här. Rent generellt sett finns det två övergripande kategorier i Sverige.

Den första kategorien är lån där du som låntagare har rätt att göra vad du vill med pengarna som du lånar. I praktiken betyder det att det inte är specificerat i dina lånevillkor vad ditt lån ska användas till. Med andra ord innebär det att denna typen av lån ofta inte har någon annan säkerhet än den bedömning som har gjorts av långivaren i samband med din låneansökan.

Din låneansökan bedöms ofta genom att man tar en kreditupplysning där långivaren tittar på flera olika ekonomiska faktorer. Oftast använder de flesta långivare en kreditupplysning för att kunna göra en bedömning av din kreditvärdighet. Långivaren tittar på många ekonomiska faktorer men det är inte alltid säkert att en betalningsanmärkning är en av dessa.

Du som har en betalningsanmärkning kan därför ansöka om smslån med betalningsanmärkning utan att bekymra dig om att du kan få avslag på din låneansökan, endast på grund av att du har en betalningsanmärkning. Man tar alltså hänsyn till alla andra faktorer när din kreditvärdighet avgörs.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv och nominell ränta att några begrepp som används inom bank och finansvärlden ofta. De här begreppen skiljer sig åt i deras betydelse. När man pratar om nominell ränta så pratar man om den räntan du betalar på det faktiska pengar som du lånar av en långivare. Det är alltså den ränta, själva kostnaden, för det är pengar som du lånar. Den effektiva räntan å andra sidan är räntan på de pengar du lånar inklusive alla avgifter som du betalar för ditt lån.

Varje långivare ta ofta ut avgifter när de lånar ut pengar. Avgifterna består bland annat av uppläggningsavgift, aviavgift, av små auktionsavgifter och många andra typer av avgifter. Det är därför viktigt att du alltid är uppmärksam på vilka avgifter som tillkommer när du tar ett lån.

Bra att veta om ränta generellt

I detta stycke ska vi titta närmare på begreppet ränta. Ränta kan enkelt förklaras som avgiften för ditt lån. Räntan är alltså själva kostnaden för att få låna pengar. Det är därför viktigt att ha koll på vad ränta innebär och hur räntan kan förändras. Man kan säga att det rent generellt finns två olika typer av ränta. Först ska vi börja titta på det som kallas för rörlig ränta och vad det innebär för dig som låntagare när du ska ta ett smslån med betalningsanmärkning.

Och sedan ska vi titta närmare på det som kallas för fast ränta. Det är viktigt att räntan är med när du gör dina överväganden och jämför olika lån på lånemarknaden innan du väljer just vilket lån du ska ansöka om. Ju flera faktorer du tar in dina jämförelser och tar med i dina beräkningar innan du ska ta ett lån, desto bättre och billigare lån kan du få tag på. Det gäller nämligen att räkna med marginal när det kommer till lån, särskilt om man väljer ett med en rörlig ränta.

Men även du som väljer att ta ett lån med fast ränta bör du räkna med marginal, kanske inte direkt när det kommer till räntan, men när det kommer till hur stort lån du ska ta. För just lånebeloppet och storleken på lånet är viktigt. Om man tar ett större lån än vad man egentligen behöver, drar man på sig stora och onödiga kostnader, vilket kan står dig dyrt i längden.

Det gäller därför att göra noggranna beräkningar och vara säker på att du tar ett lån i precis rätt storlek just för dig. Men vi ska komma in på hur du kan beräkna hur stort lån du behöver ansöka om lite senare i texten. Nu tillbaka till själva räntan och det två olika räntesatserna som är vanligast för smslån med betalningsanmärkning i Sverige.

Rörlig ränta

Vi ska börja med att titta på det som kallas för rörlig ränta eller variabel ränta. Det finns alltså två olika uttryck som beskriver samma typ av ränta och uttrycken används parallellt och är synonyma med varandra. Det betyder alltså precis samma sak. Rörlig ränta betyder att räntan på ditt lån sjunker och stiger allt efter hur samhällsekonomin utvecklas. Men det finns också andra saker som påverkar räntan och det är bland annat det som kallas för reporäntan.

Reporäntan sätts av Riksbanken i Sverige. På uppdrag av regeringen har Riksbanken som arbetsuppgift att stabilisera samhällsekonomin och undvika en för låg eller för hög inflation. Riksbankens främsta verktyg är den så kallade reporäntan.

Det är reporäntan som bankerna lånar pengar till. Banker, kreditinstitut och företag lånar sina pengar av Riksbanken och lånar sedan i sin tur ut pengarna till privatpersoner och andra företag i Sverige. Reporäntan avgör hur mycket det kostar för bankerna och kreditinstituten att låna pengar av Riksbanken, och reporäntan har därför en effekt på hur dyrt det är att låna pengar för vanliga privatpersoner och andra företag i samhället som i sin tur lånar av bankerna eller kreditföretagen.

Om Riksbanken anser att inflationen i Sverige är för låg eller för hög kan den alltså justera reporäntan. Och när reporäntan justeras, justerar även bankerna och kreditinstituten sina räntor. Även om banken eller kreditinstitutet inte direkt påverkas av en lägre eller högre reporänta, påverkas de nästa gång de ska låna pengar av Riksbanken. Därför justeras även räntan i den lokala banken eller i det lokala kreditinstitut du där du vill ta ett smslån med betalningsanmärkning. Det görs alltså en justering i förebyggande syfte.

Därför påverkas alltså du som bankkund nästan direkt av att reporäntan justeras av Riksbanken. Men hur fungerar egentligen räntan? Går räntan upp när det går bra i för Sveriges ekonomi eller är det tvärtom? Generellt kan man säga att när det går dåligt för en samhällsekonomi eller när ett lands finansiella situation är i rubbning, är det ofta väldigt låg räntan. När det är osäkert i samhället tenderar befolkningen att spendera mindre pengar och börjar spara mer.

Om man som land eller som riksbank vill öka konsumtionen i samhället och därmed få i gång ekonomin genom att befolkningen börjar spenderar de pengar som de tjänar, kommer det in mer pengar till butiker, vilket ger högre löner, mindre arbetslöshet och en snabbare ekonomisk rullning. Räntan sätts alltså i en sådan situation så låg som möjligt. På senare år finns det till och med exempel i några av Sveriges grannländer där ekonomi och ekonomins rullning har varit så stagnerad och gått så långsamt att deras finansiella myndigheter har valt att införa minusränta.

Minusränta innebär alltså att det kostar pengar att ha sina besparingar på banken. Man kan säga att det här är ett sätt för Riksbanken att tvinga privatpersoner och företag i samhället att börja konsumera och använda sina pengar. Vi i Sverige är lyckligt lottade och har en av världens främsta ekonomier. Vår ekonomiska situation har legat stabilt under många år och det är tack vare att Riksbanken har effektfulla verktyg att använda, däribland reporäntan.

Det gäller därför att vara klar över att reporäntan både går upp och går ner, något som i sin tur kommer att påverka räntan på just ditt smslån med betalningsanmärkning.

Det finns självklart andra saker som också kan påverka räntan. Räntan är kostnaden för ditt lån och det är kreditinstitutetens och bankernas främsta verktyg att tjäna extra pengar på produkter som är mer riskfyllda. Med riskfyllda låneprodukter menas smslån med betalningsanmärkning, krediter eller andra lån där kreditinstitutet eller banken är mindre säkra på att låntagaren återbetalar lånet inom den låneperiod som är avtalat i lånevillkoren.

I dessa fallen kan räntan också vara högre. Det säger sig självt att ett lån som är mer riskfyllt för långivaren också blir dyrare för låntagaren. Nu har vi gått igenom allting som har med rörlig ränta och andra typer av ränta att göra och vi ska därför hoppa över till det som man kallar för en fast ränta.

Fast ränta

I detta stycke kommer du att kunna läsa allting du behöver veta om fast ränta. Den fasta räntan är något enklare att förstå än rörlig ränta. Det säger sig självt att den ränta som alltid ligger stabilt på samma nivå ofta kan vara en fördel för många låntagare. Men det kan faktiskt också finnas situationer där en fast ränta kan vara negativt för din ekonomiska situation. Och vi kommer att titta närmare på när en rörlig ränta är en fördel och när en fast ränta kan vara en fördel.

En fast ränta kan vara en fördel om ränteläget i Sverige ligger mycket lågt. Att räntan skulle sjunka ytterligare kommer förmodligen inte vara sannolikt om ränteläget redan är på lägsta nivå som det är vid den tidpunkt då du ansöker om lånet. Skulle det vara minusränta vid den tidpunkt då du ansöker om ditt lån och får lånet beviljat, bör du också helt klart välja fast ränta. Det beror på att du sannolikt inte kommer att gynnas av en lägre ränta eftersom den redan är under noll.

Ligger ränteläget högre så kan det å andra sidan vara aktuellt att titta närmare på rörlig ränta. Om du väljer ett lån med rörlig ränta så kan du med lite tur få en lägre ränta om ränteläget förändras under din låneperiod. Samtidigt är det viktigt att vara klar över att när man väljer en rörlig ränta kan räntan både stiga och sjunka.

Det vill säga att om du har tagit ett lån i en period då räntan ligger högt, kan du såklart också råka ut för att räntan stiger ytterligare. När ränteläget ligger högt betyder det att det går väldigt bra för ett land. Det betyder att de ekonomiska hjulen snurrar snabbt, men det kan även vara farligt. Om ekonomins hjul snurrar allt för snabbt kan det bli svårt för ekonomin att hänga med. Ett verktyg som Riksbanken då kan använda för att hämma den ekonomiska utvecklingen som sker i samhället är att höja räntan.

Vi har vid flera tillfällen i Sverige sett höga räntor eftersom att den svenska ekonomin i många år gått väldigt bra. Eftersom räntan rör på sig upp och ner dagligen är det viktigt att du kontrollerar vad räntan ligger på just när du ska ta ditt lån, innan du skriver under på din låneansökan. Det gör att det blir enklare att ta ett klokt och korrekt val när du kommer till fast eller rörlig ränta.

Lån med betalningsanmärkning

Om du vill ta ett smslån med betalningsanmärkning är det viktigt att veta vad det är för typ av lån du tackar ja till. Vi har redan konstaterat att det är viktigt att man gör en del undersökningar och beräkningar när man ska ta ett smslån med betalningsanmärkning. Det är viktigt att ha koll på din privatekonomiska situation när du ska låna pengar genom att ta ett smslån med betalningsanmärkning, ett privatlån, ett konsumentlån eller ett helt annat typ av lån.

Det är dessutom viktigt att man har koll på hur stort lån man behöver ta, hur lång avbetalningsperiod man behöver på sig för att kunna betala av lånet och om man skulle gå efter en fast eller rörlig ränta. Du kan läsa mer om dessa olika faktorer som alla är med och bidrar till att du får ett så bra och billigt lån som möjligt här nedan.

Läs mer om lån med betalningsanmärkning

Grundkrav för att få ett smslån med betalningsanmärkning

Givetvis finns det en del grundkrav för att få lov att ta ett smslån med betalningsanmärkning och det gällar för alla andra typer av lån i Sverige också för den delen. I Sverige är det finansutskottet som ger förslag på de regler som ska reglera finans- och bankvärlden i Sverige. En av de regler som har införts är ett typ av skydd för både långivare och låntagare.

Avsikten med lagen är alltså att dels skydda privatpersoner från att ta onödiga lån som blir dyra och kostsamma och i slutändan kanske stjälper på din ekonomi mer än hjälper. På samma sätt vill man även skydda långivarna alltså bankerna och kreditinstituten från att göra dåliga affärer eftersom det inte anses som god affärsetik.

Det grundkrav som gäller för smslån med betalningsanmärkning är bland annat:

  • Du måste vara myndig för att få låna
  • Du måste vara skriven i Sverige
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten

När man tittar på dessa tre enkla regler så är det alla ganska logiska. Att man måste vara myndig, det vill säga över 18 år gammal, för att få lov att låna pengar ger sig själv eftersom de flesta i Sverige först börjar arbeta efter att de är 18 år fyllda. Och att ha en inkomst är en förutsättning för att kunna återbetala lånet. Dessutom måste man vara skriven i Sverige. Det finns alltså inget krav om att man måste vara svensk medborgare för att få lov att ta lån i Sverige men du måste vara bosatt och skriven på en svensk adress i Sverige.

Den sista regeln som gäller som grundkrav för att få låna pengar inom Sveriges gränser är att man inte har någon aktiv skuld hos Kronofogden. Det är en av de lagar som Kronofogdemyndigheten har varit med och utformat.

Om man har en aktiv skuld hos Kronofogden kan detta till slut leda till utmätning. Utmätning betyder att Kronofogdemyndigheten kommer hem till dig och tar saker som anses ha ett lika ställt värde med din skuld. Produkterna eller dina ägodelar säljs sedan av Kronofogden för att kunna täcka den skuld som du har på dragit dig.

Populära långivare som godkänner smslån med anmärkning

Du som har en betalningsanmärkning kanske har tänkt att det med all säkerhet är omöjligt för dig att ta snabba smslån med betalningsanmärkningar? Du kanske har gett upp hoppet om att kunna låna pengar totalt. I så fall kommer det goda nyheter här. Det är nämligen inte alls omöjligt för dig att låna pengar. Många långivare fokuserar på din nuvarande ekonomiska situation framför din ekonomiska historik. Men varför tittar vissa långivare på historiken?

Det finns en bra förklaring och den är att det inte finns någon annan officiell information rent ekonomiskt om dig. Din deklaration görs året efter och det är därför inte möjligt att skaffa fram uppgifter om inkomst och krediter förrän året efter. Det vill säga om du inte skickar in en lönespecifikation. Men det krävs oftast inte, såvida det inte rör sig om större lån. Ett smslån med betalningsanmärkning är ofta ett mindre lån och då behövs oftast inte någon lönespecifikation.

Klara Lån

Klara Lån är en långivare som erbjuder smslån med betalningsanmärkning inklusive helger på mellan 2 000 kr - 150 000 kr. Återbetalningstiden ligger på mellan en månad och 120 månader och räntan ligger på mellan 6,84 % och 39,5 %. När man tittar på olika långivare gäller det att veta att den effektiva räntan och den nominella räntan inte är samma sak. Har du koll på vad de olika begreppen betyder? Annars kan du läsa mer under avsnittet ränta här i texten och lära dig mer om vad skillnaden på nominell och effektiv ränta är.

Ferratum

Behöver du ett mindre smslån med betalningsanmärkning kanske du ska titta på Ferratum som långivare. Det finns som sagt många olika långivare som accepterar låntagare med betalningsanmärkningar och Ferratum är en av dessa. Ferratum erbjuder lån på 1 000 kr upp till 45 000 kronor. Du som lånar behöver inte betala uppläggningsavgift eller administrationsavgift. Lånet ges utan UC och kan enkelt ansökas om via internet med BankID.

Loanstep

Drömmer du om att renovera sommarstugan eller är det en ny TV som står överst på önskelistan? Då kan ett smslån med betalningsanmärkning från Loanstep vara ett alternativ för dig. Om du behöver ett smslån med betalningsanmärkning kan du titta vidare på denna långivare.

Loanstep erbjuder lite mindre lån på mellan 3 000 och 25 000 kr. Återbetalningstiden ligger på mellan 5 och 24 månader allt beroende på vad du önskar. Tänk på att ett lån där återbetalningstiden är längre, med en lägre ränta, ibland kan bli dyrare än ett lån på kortare tid med lite högre ränta. Det gäller alltså att göra alla beräkningar för att kunna räkna ut vilket lån som är bäst och billigast just för dig.

Om du vill ha ett lån som är så bra som möjligt för just din ekonomi gäller det att hitta ett som passar just din privatekonomiska situation. Det kan bland annat handla om hur mycket pengar du kan betala av per månad och om du har möjlighet att betala av mer under en kortare eller längre period i relation till vilken ränta du får och den totala avbetalningsperioden.

Dessa är en högkostnadskredit: Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning.För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun.

Risker med att ta ett smslån med betalningsanmärkning

Att ta lån innebär alltid en risk. Men om du gör dina beräkningar, jämför lånen som finns på marknaden – gör det du kan för att skaffa dig ett så bra och billigt lån som möjligt, då får du ett lån som passar just din ekonomiska situation. Då kan du ofta vara säker på att du får ett lån som innebär en mindre risk än om du bara går ut och tar vilket lån som helst.

Det gäller helt enkelt att göra lite förarbete när man ska låna pengar. På det sättet kan man få tag i en så bra låneprodukt som möjligt. Men det är alltid viktigt att göra en del undersökningar, att ha koll på din privatekonomiska situation och veta vad det är du skriver under på, annars kan du hamna i ekonomisk knipa.

Du som tar ett smslån med betalningsanmärkning kanske tidigare har haft ekonomiska svårigheter och därför fått en betalningsanmärkning. Men om du idag har en ordnad ekonomi och bara behöver lite pengar för att täcka en specifik utgift, då kan ett smslån med betalningsanmärkning vara rätt val för dig.

Om du å andra sidan är ekonomiskt instabil så kan ett lån göra situationen värre. Det gäller alltså alltid att undersöka hur din ekonomi ser ut innan du går ut och tar ett lån. Ett bra sätt för att undersöka din ekonomi noggrant och grundligt är att göra en budget.

Men det är inte bara budgeten som är med och säkrar dig det bästa möjliga lånet som du kan ta. Det är även flera faktorer som är viktiga att ha koll på. Det handlar bland annat om att veta hur stort lån du ska ta, om du ska gå efter en låg ränta och lång avbetalningstid eller en hög ränta och kort avbetalningstid.

Här nedan kan du läsa lite mer om vanliga frågor och svar som handlar om smslån med betalningsanmärkning. Det är alltid bra att läsa på så mycket som möjligt innan man tar ett lån för det är själva förarbetet innan låneansökan skrivs under, som har en effekt på hur pass bra och billigt lån du i slutändan får.

Så ta några extra minuter och läs igenom de vanliga frågorna och inte minst svaren här nedan så blir du ännu klokare på vad som gäller när du ska låna pengar.

Vanliga frågor och svar om smslån med betalningsanmärkning

✅ Kan man låna pengar även om man har en betalningsanmärkning?

Det är fullt möjligt och fullt lagligt att låna pengar när man har en betalningsanmärkning i Sverige. Möjligheten för att ta ett smslån med betalningsanmärkning kan variera beroende på vilken långivare du väljer. En del långivare fokuserar mer på betalningsanmärkningar än andra.

✅ Är en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten samma sak som en betalningsanmärkning?

En aktiv skuld och en betalningsanmärkning är kort sagt inte samma sak. En betalningsanmärkning är en registrering i en databas som bank- och kreditinstitut, inkassobolag och långivare såväl som andra företag kan ta del av för att avgöra en låntagares kreditvärdighet.

En aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten är å andra sidan är en annan sak. I Sverige är det lag på att man inte får lov att ge lån till låntagare som har en aktiv skuld hos Kronofogdemyndigheten.

✅ Vad är viktigast att tänka på när man ska låna pengar?

Något av det viktigaste att tänka på när man ska ta ett smslån med betalningsanmärkning och skulder är självklart om man har råd och möjlighet för att återbetala lånet inom den låneperiod som man har valt.

Author

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot