Lån utan UC med låg ränta från 9,84 %
Så tjänar vi pengar >

Lån utan UC med låg ränta

Uppdaterad 25. februari 2024

Rekommenderad i februari

Räkneexempel: Låna: 100.000 kr. Löptid: 120 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 5.95 %. Effektiv årsränta: 6.11 %. Kostnad: 1108 kr/månad. Totalt: 132923 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%-29.95%.
5
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Lendo
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
Varierar mellan långivare
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Ja
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Räkneexempel: Låna: 310.000 kr. Löptid: 144 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 6.94 %. Effektiv årsränta: 7.17 %. Kostnad: 3178 kr/månad. Totalt: 457643 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%-26.05%.
4,6
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Advisa
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
24 timmar
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Nej
Inkomstkrav
Månadsinkomst minst 10.000 kr.
Räkneexempel: Låna: 50.000 kr. Löptid: 120 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 6,65 %. Effektiv årsränta: 6,86 %. Kostnad: 2 058 kr/månad. Totalt: 246 915 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2.95%- 29.90%.
3,7
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Zmarta
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
Få pengarna samma dag
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Nej
Inkomstkrav
Årsinkomst på 100 000 kr
Räkneexempel: Låna: 10.000 kr. Löptid: 12 månader. Avgifter: 195 kr. Nominell ränta: 12.9 %. Effektiv årsränta: 22.82 %. Kostnad: 912 kr/månad. Totalt: 11135 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 4.9%- 19.9%.
Räkneexempel: Låna: 200.000 kr. Löptid: 108 månader. Avgifter: 0 kr. Nominell ränta: 5,3 %. Effektiv årsränta: 5,43 %. Kostnad: 2 333 kr/månad. Totalt: 251 911 kr
5
Morebanker rating

Tillgänglighet

Flexibilitet

Kundnöjdhet

Information om Likvidium
Utan UC
Nej
Svarer på ansökan
24 timmar
Krav och avgifter
Direktutbetalning
Nej
Inkomstkrav
Minst 10.000 kronor
Därför kan du tryggt använda Morebanker.se

På Morebanker.se arbetar vi för att ge dig den perfekta överblicken över dina lånemöjligheter. Vi rangordnar de olika lånen efter faktorer som popularitet, lånevillkoren och vår provision. Vi kompenseras för att vi skickar kunder till partners. Läs mer

Innehållsförteckning se mere

Står du i en situation där du är i behov av pengar, men av olika anledningar inte vill påverka din kreditväridghet, eller har haft svårt att få lån tidigare? Då kan ett lån utan UC med låg ränta, vara lösningen för dig. Här på sidan kan du läsa mer om att låna pengar utan uc med låg ränta samt jämföra olika långivare.

Vi är alla på olika platser i livet, som gör att vi varje dag står inför nya ekonomiska situationer och dilemman. Det är en del av det att vara människa. Kanske är det utmaningar som man aldrig förr mött. Du kan exempelvis ha råkat ut för en vattenläcka i huset som du precis köpt. En kamrem kan gå sönder på din älskade bil, vilket minst sagt kan göra att det svider i plånboken. Eller så tar ditt förhållande slut, vilket lämnar dig i en mindre fördelaktig sits om den gemensamma ekonomin plötsligt ska delas upp i två delar.

Det finns möjlighet att få finansiellt stöd och komma tillbaka till en betydligt stabilare tillvaro. Genom att ta ett lån får du det tillskott i budgeten som gör att du kan anlita en hantverkare, köra bilen till verkstaden eller klara av att hålla näsan över vattenytan under din personliga kris. Men det kan vara en komplicerad sak att få ett lån beviljat hos de klassiska bankerna och de stora långivarna. Det kräver i regel en viss ekonomisk stabilitet och en god kreditvärdighet, något som du kanske inte alltid kan uppvisa.

Men det finns en möjlighet att ta ett lån förhållandevis enkelt, utan att du ska kunna visa upp en helt felfri ekonomi. Det kallas att ta ett lån utan UC med låg ränta. På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om möjligheten att ta ett lån utan UC. Dessa typer av lån är vanligen något dyrare än traditionella lån – lån med UC – och det är av den enkla anledningen att långivaren vid ett lån utan UC med låg ränta tar en större risk. Varför är det så? Det ska vi gå igenom i den här artikeln. Vi ska även gå igenom hur lån utan UC med låg ränta kan sökas och därmed bli billigare för dig som låntagare. Med rätt lånevillkor finns det tusenlappar att spara – varje månad. Häng med!

Låna pengar utan UC - låg ränta

Som rubriken berättar kommer den här artikeln handla om hur du som konsument och låntagare kan ta lån utan UC med låg ränta för att täcka olika behov. Att låna ”utan UC” betyder att låna utan att en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) görs.

Enligt konsumentkreditlagens (2010:1846) tolfte paragraf är alla långivare i Sverige skyldiga att genomföra en tillfredsställande kreditupplysning på den tilltänkta låntagaren innan ett lån utan UC med låg ränta kan beviljas. En kreditupplysning är en genomgång av din nuvarande ekonomiska situation. Den är det underlag utifrån beslutet om ditt lån utan UC med låg ränta fattas. Görs ingen kreditupplysning av långivaren är det alltså ett brott mot lagen.

Låna pengar utan UC - låg ränta

Vad innehåller en kreditupplysning?

Det är inte bara banker och andra långivare som gör kreditupplysningar på blivande kunder. Det hör snarare till vanligheten att det inför större ekonomiska transaktioner görs en ekonomisk check på dig för att stämma av hur din finansiella situation ser ut. Det görs exempelvis av din hyresgivare om du ska hyra en lägenhet eller ditt telefonbolag om du ska teckna ett nytt mobilabonnemang.

Syftet med kreditupplysningen är att långivaren ska få sig en bild över hur kreditvärdig du är. Med andra ord handlar det om hur trovärdig du är, och hur sannolikt det är att du ska kunna betala tillbaka lånet och att långivaren ska få igen sina pengar. Det är alltså en försäkring för långivarens skull, men den ska i allra högsta grad också ses som en hjälp för dig som låntagare.

Om det inte hade funnits något krav om kreditupplysning hade fler fått sina låneansökningar beviljade, även de som inte har en stark nog ekonomi för att kunna betala tillbaka och egentligen inte borde fått något lån utan UC med låg ränta beviljat. Det kan handla om de som redan har flera lån utan UC med låg ränta och försöker ta nya lån för att betala av sina gamla.

Skuldsättning är ett ökande problem i Sverige, och när man hamnar i en nedåtgående spiral finns det andra vägar som är betydligt bättre att välja. Skuldsanering är ett exempel, och om man vänder sig till kommunen finns det flera vägar att gå för att komma ut ur sin situation.

Kreditupplysningen kan göras i varierande omfång enligt följande.

· En så kallad mikroupplysning innehåller, som namnet skvallrar om, enbart grundläggande uppgifter såsom ditt namn, adress och eventuella betalningsanmärkningar. Dessa upplysningar används vanligen när du ska teckna ett nytt mobilabonnemang och därmed inte får en större utgiftspost.

· En personupplysning å andra sidan innehåller även information om din inkomst, civilstatus, eventuellt fastighets- och fordonsinnhav, företagsengagemang, andra krediter och lån utan UC med låg ränta och liknande upplysningar. Den här typen av underlag görs vid större utgifter av mer risktagande karaktär – exempelvis när du ska ta ett lån.

Det finns flera företag som genomför kreditupplysningar, men det allra största är UC. På senare år har det dock kommit flera uppstickare, som tagit en del marknadsandelar. Företag såsom Bisnode och Creditsafe är två vanliga aktörer som erbjuder kreditupplysningar för lån utan UC med låg ränta.

Alla kreditupplysningsföretag utför samma typer av kreditupplysningar, men det är betydligt svårare att få ett lån när kreditupplysningen gjorts via UC. Varför då, tänker du kanske? Och vad är det som gör att ett lån utan UC med låg ränta kan vara ett bra alternativ för dig? Det kommer vi till om ett ögonblick.

Men innan vi kommer för långt in i texten och det blir allt för krångligt med alla begrepp så behöver reda ut vad UC är. För att kunna för klara vad ett lån utan UC med låg ränta är behöver vi alltså gå igenom vad motsatsen är – det vill säga ett lån med UC.

Vad är UC?

Upplysningscentralen har levererat kreditupplysningar sedan 1977 och är Sveriges största företag inom sin bransch. Den grundades av, och ägs och används fortfarande av de största svenska storbankerna. Men många andra företag och långivare använder sig också av UC i sina kreditupplysningar, och det är det som gör dem till en så viktig spelare.

Varje gång som du söker ett lån hos en långivare som använder UC, och det därmed görs en kreditupplysning om dig hos dem, så påverkas din kreditvärdighet. Det anses nämligen inte särskilt kreditvärdigt att göra flera upprepade kreditförfrågningar, eftersom det kan tyda på att du tar förhållandevis många lån och har en ostadig ekonomi.

När UC gör en kreditupplysning samlar de in information om den potentiella låntagaren från Skatteverket, Kronofogden, Bolagsverket och olika rättsliga instanser. Dessutom tillkommer

uppgifter från företag som gjort kreditupplysningar hos dem. Kreditupplysningen sparas i UC:s system och kan ses av alla långivare som använder UC som kreditupplysningstjänst.

Har du alltså ansökt om ett lån hos en långivare som använder UC så finns dina uppgifter tillgängliga för andra potentiella långivare som använder UC, din kreditvärdighet sjunker och det kan bli svårare att ta nya lån.

Fördelar med att låna utan UC

Varför väljer en del då att överväga att ta ett lån utan UC med låg ränta? Möjligheten att göra just detta har ökat explosionsartat de senaste åren. Svunnen är den tid då man gick till sin vanliga bank för att be om ett lån utan UC med låg ränta med mössan i handen. Idag är det fler banker som konkurrerar om låntagarna, och marknaden har flyttat ut online. Här finns också en växande mängd långivare, som inte har fysiska kontor, som bankerna, men ändå är med och konkurrerar med snabba lån och krediter.

Från att gå och vänta på ett lånelöfte i dagar och veckor kan du idag alltså ansöka om ett lån utan UC med låg ränta på nätet och i vissa fall ha pengarna på kontot redan samma dag. Och det är på den här marknaden som lån utan UC etablerat sig som ett seriöst alternativ. Vi har redan varit inne på svårigheten som det kan vara med att ta ett lån med UC, och det är också här som fördelarna med ett lån utan UC ligger. Dessa kan summeras i följande två punkter:

1. Ett lån utan UC med låg ränta rapporteras inte in till UC, som därmed inte får kännedom om de lån utan UC med låg ränta som du har tagit.

2. Antalet kreditupplysningar som gjorts i ditt namn av UC – och därmed deras bedömning av din kreditvärdighet – påverkar inte din möjlighet att ta ett lån utan UC med låg ränta.

Ett lån utan UC med låg ränta rapporteras inte in till UC

När du gör ett stort köp eller tar ett lån av ett företag eller en långivare som använder UC:s kreditupplysningstjänst så registreras din skuld eller ditt lån i UC:s register. Om du på en senare tidpunkt återigen vill låna pengar genom en långivare som också använder UC, så har de tillgång till den informationen om din ekonomiska situation. Det kan alltså bli svårare för dig att få lånet beviljat, eftersom långivaren vet att du har skulder och därmed har goda argument att ge dig ett avslag.

Fördelen med att ta ett lån utan UC med låg ränta hos en långivare som använder en annan kreditupplysningstjänst än UC är att de inte har några upplysningar om befintliga lån och skulder. De olika kreditupplysningstjänsterna delar inte den här typen av information med varandra, vilket gör att du relativt ”anonymt” kan ansöka om ett lån. Den enda informationen som långivaren utan UC kan få fram i sin kreditupplysning om dig är generella upplysningar, eventuella lån utan UC med låg ränta och skulder hos just dem samt ditt underskott av kapital (dvs hur mycket ränta du betalat under föregående kalenderår).

Det innebär också att du fortfarande har möjlighet att söka ett lån med UC i framtiden, eftersom kreditupplysningar och utbetalda lån av långivare utan UC sällan rapporterar in dessa och på så sätt gör ett utbyte med UC. Om du exempelvis tar ett lån på 10 000 kr utan UC idag för att täcka en reparation av din bil kommer detta alltså inte påverka dina möjligheter att få ett lån på 200 000 kr med UC om fem år för att kunna köpa ett hus.

Antalet kreditupplysningar hos UC påverkar inte din möjlighet att ta ett lån utan UC

En annan fördel med ett lån utan UC med låg ränta är att de eventuella tidigare kreditprövningar som gjorts hos UC inte har något inflytande över dina chanser att få lånet beviljat. Det är faktiskt vanligare än man kan tro att få avslag på sin låneansökan hos klassiska banker och långivare med UC - just för att man tidigare har gjort för många kreditupplysningar hos UC. Det kanske låter märkligt?

Det förklaras av att ditt så kallade kreditbetyg försämras för varje kreditupplysning du gör hos UC. Alla dessa prövningar sparas i 12 månader, så om du sökt många lån utan UC med låg ränta under det senaste året och fått avslag kan man i regel säga att du för varje gång har försämrat din chans att få ett lån utan UC med låg ränta beviljat i nästa försök.

Särskilt svårt blir det om du har flera ansökningar inom den senaste månaden. Står du alltså i en akut situation och är i behov av pengar snabbt, och inte har den mest stabila ekonomin för övrigt, så är det näst intill omöjligt att få ett lån med UC. Det kan då vara värt att kika mot ett lån utan UC.

Som vi redan lärt oss så har ju det företaget som utför kreditupplysningen vid ett lån utan UC med låg ränta, nämligen inte tillgång till några som helst register över de kreditupplysningar som du gjort hos UC den senaste tiden. Det betyder att dina chanser att få det där akuta lånet beviljat växer markant, och i vissa fall kan du även få det till en överkomlig ränta.

Är det dyrare att ta ett lån utan UC?

Men inget gott som inte har något ont med sig (eller är det omvänt?) Det finns även ett par nackdelar med att ta lån utan UC med låg ränta. Det är ingen hemlighet, utan snarare välkänt, att när en långivare i och med sin kreditupplysning inte har möjlighet att få den fulla bilden över din ekonomi så kommer lånet till ett högre pris. Långivaren har ju inte alla korten på bordet, och tar därmed en högre risk i att låna ut pengar till dig.

Du kan därför förvänta dig högre räntor även när du tar ett lån utan UC med låg ränta. Det går att hitta lån utan UC till en rimlig ränta, men då gäller det att ha de rätta ekonomiska förutsättningarna och göra sin research – vi kommer till det senare i texten.

Såvida du inte står i en plötslig och väldig svår ekonomisk situation bör du därför alltid först överväga att ta ett lån med UC. Får du ett lån utan UC med låg ränta beviljat samtidigt som du har andra lån som långivaren inte känner till kan kostnaden för dina amorteringar växa mycket på en månad. Lyckas du inte betala tillbaka lånen kan det stå dig dyrt. Tänk därför alltid efter innan du tar ett lån utan UC med låg ränta.

Vad innebär låg ränta?

Vi har varit inne och nosat på ämnet räntor tidigare. I det här avsnittet ska vi ta ett större grepp på ämnet. För att förstå hur låntagande fungerar och kunna göra det så billigt som möjligt är det värt att fundera över vad som är en hög respektive låg ränta. Det är egentligen aldrig billigt att ta ett lån, ska man komma ihåg. Per definition går det ju ut på att betala pengar för att långa pengar som man sedan ska betala tillbaka. Själva kostnaden för att ta ett lån kallas för ränta, och den består av en specifik procentsats av lånets totalbelopp som sätts vid tidpunkten för lånets beviljande.

Räntan kan sättas till att vara fast eller rörlig. Den kan alltså antingen vara densamma under hela låneperioden eller ändras med jämna mellanrum utifrån marknadens ränteläge. När man pratar om rörlig ränta så är den ofta aktuell vid bolån, som vanligen tas på relativt stora belopp. Då kan det vara en bra idé att låta räntan fluktuera med marknaden för att kunna nå en så låg ränta som möjligt. En låg ränta på sitt bolån kan då till exempel innebära en årlig ränta på under 2 %.

Hur får jag ett lån utan UC till en låg ränta?

Lån utan UC är å andra sidan ofta ganska små sett till beloppen. Det rör sig vanligen om lån utan UC på upp emot 50 000 kr, som därmed har en relativt kort avbetalningstid och en fast medelhög till hög ränta. Räntan ligger ofta på 20–30 %, men i vissa fall kan den ligga på upp emot 40 % per år. Det kan verka avskräckande, så därför är det viktigt att poängtera att dessa typer av lån utan UC med låg ränta inte ska vara ens första alternativ. Samtidigt innebär den korta avbetalningsperioden att man ofta klarar av att betala tillbaka hela lånet på några månader, så i realiteten blir inte räntan lika hög.

En del långivare erbjuder faktiskt räntor på så lite som 2,95 %. Det kan verka som en väldigt låg ränta jämfört med de 40 % som andra erbjuder. Men se upp, det kan faktiskt vara för bra för att vara sant. Det är nämligen inte bara räntan och amorteringar som ska betalas när du tar ett lån. Ofta tillkommer olika slags avgifter, som läggs på räntan vilket i själva verket gör den större än vad den verkar på pappret. När du lägger avgifter för exempelvis uppläggning och avier till den ursprungliga räntan så riskerar lånet att bli betydligt dyrare än vad du räknat med. Se därför till att alltid läsa det finstilta och verkligen sätta dig in i lånets villkor innan du tecknar det.

Har du däremot en lägre kreditvärdighet, och kanske ett par betalningsanmärkningar med dig i bagaget så har du fortfarande chansen att få ett lån utan UC hos en del långivare, men då blir räntan betydligt högre.

Ett annat smart sätt att stärka dina chanser till en låg ränta är att samla dina lån och krediter till ett stort. När du har flera små lån, så som SMS-lån eller andra smålån, så försämras din kreditvärdighet. När en ränta sätts för ett nytt lån utan UC så baseras den på de tidigare lån du redan har, och därmed riskerar räntorna att bli höga. Man kan se det som ett större risktagande för banken, och därmed för dig. Genom att samla lånen till ett så ser banken till att minimera risken med utlåningen, och du som låntagare gynnas även i och med att din kreditvärdighet stiger och du kan bli erbjuden en lägre ränta.

Det är även en god idé att se över dina innestående krediter, eftersom de är med och drar ner din kreditvärdighet. Har du exempelvis ett kreditkort som du aldrig använder, eller en kredit för ett köp som du redan betalat så finns det ingen anledning att ha kvar dessa. Det gäller särskilt inte om du är ute efter ett lån utan UC med låg ränta. Hög kreditvärdighet är a och o, och genom att göra dig av med dina krediter visar du att din ekonomi är stabil och samlad.

Är du osäker på vilka eventuella krediter som står i ditt namn går det att kolla upp genom att begära ett utdrag av ditt kreditbetyg. Det görs hos de respektive kreditupplysningsföretagen så som UC, Bisnode och Creditsafe, och är i regel gratis. Med ditt kreditbetyg i handen kan du enkelt se vilka krediter du har, och använda det som underlag för att förbättra din kreditvärdighet.

Lär dig att skilja på nominell och effektiv ränta

När man pratar om ränta brukar man skilja på nominell och effektiv ränta. Det här är begrepp som är bra att känna till när du funderar på att ta ett lån utan UC med låg ränta och ska jämföra räntor från olika långivare. Som vi varit inne på tidigare kan räntan nämligen vara en annan på pappret jämfört med vad du i verkligheten ska betala varje månad.

När du sitter och letar efter ett lån, kanske här på MoreBanker, så står en ränta i procent angiven för varje erbjudande. Den räntan kallas för nominell ränta, och är alltså den procentandel av det totala lånet som du ska betala för att ta själva lånet. Det är ofta den nominella räntan som man utgår ifrån när man värderar de olika låneerbjudandena. Men vid närmare anblick så betalar man i realiteten ofta mer än så.

Som vi tidigare nämnt tillkommer ofta olika slags avgifter som innebär merkostnader för dig som låntagare. Det räcker alltså inte att enbart titta på den nominella räntan när man ska ta ställning till de olika alternativen. Lägger man till uppläggnings-, aviserings- och andra typer av avgifter blir den räntan en annan, och den brukar benämnas som den effektiva räntan.

Det är därför av yttersta vikt att du inte stirrar dig blind på den ränta som visas hos de olika långivarna och låneförmedlarna. För att få ett förmånligt lån utan UC med låg ränta gäller det att ta reda på vilka avgifter som tillkommer för varje lån. På så sätt får du en överblick över de olika effektiva räntorna.

Det här påverkar din ränta

Med dessa kalkylatorer kan du få en bra generell överblick över de typiska räntorna för olika lån utan UC med låg ränta. Men faktum är att varje ränta till varje specifikt lån sätts individuellt, beroende på låntagarens ekonomiska situation. Egentligen handlar det om enkel sannolikhetslära. Om du bedöms kunna betala tillbaka lånet utgör du en låg risk och du blir därmed erbjuden en låg ränta. Är dina chanser att kunna betala lånet inte lika stora så är du en större risk för långivaren, och räntan sätts därmed högre.

Följande tre faktorer brukar beskrivas ligga bakom den ränta som sätts

1. Kreditvärdighet

2. Betalningsförmåga

3. Ansvarsfördelning

Din kreditvärdighet utgörs av den samlade bilden av din privatekonomi som framkommit vid en kreditupplysning. Även om du tar ett lån utan UC med låg ränta så görs ju den här typen av kontroll, dock hos ett annat kreditupplysningsföretag. Framkommer det att du har flera obetalda lån utan UC med låg ränta eller innestående krediter så ger det en antydan om att du har många skulder, och det försämrar därmed din kreditvärdighet.

Om det dessutom framkommer att du gjort många kreditupplysningar på kort tid ger även det här ett dåligt betyg. En hög aktivitet på den här fronten är en fingervisning om att din ekonomi saknar stabilitet, och det gör långivaren mindre benägen att låna ut pengar till dig.

Din betalningsförmåga är besläktad med kreditvärdigheten, men här tittar man mer på dina anställningsförhållanden och inkomster för att bedöma hur sannolikt det är att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Har du en fast anställning med hög lön anses du ha en hög betalningsförmåga och det är mer sannolikt att du blir erbjuden ett lån utan UC med låg ränta, jämfört med om du arbetar deltid till en lägre lön.

Ofta hänger din kreditvärdighet och betalningsförmåga ihop, men inte alltid. Har du en fast trygg anställning men med många smålån har du en svag kreditvärdighet men hög betalningsförmåga. På samma sätt innebär en osäkrare anställning men med en stark privatekonomi i övrigt att du har en hög kreditvärdighet men med en försvagad betalningsförmåga. Det är alltid en sammantagen övervägning av både kreditvärdighet och betalningsförmåga som avgör om du kan få ett lån och till vilka villkor.

Slutligen brukar man räkna in ansvarsfördelningen för det tilltänkta lånet som en faktor som påverkar din ränta. Med det menar man om du själv kommer stå för hela lånet, eller om du har med en medsökande som också ska betala sin del. Så är ofta fallet när ett par tar ett gemensamt lån för att exempelvis finansiera ett hus. Är ni två om ett lån görs följaktligen kreditupplysningar och bedömningar av er båda två. Det betyder i många fall även att betalningsunderlaget består av två inkomster och en förhoppningsvis tryggare privatekonomi. I förlängningen stärks därmed er betalningsförmåga, vilket möjliggör en lägre ränta.

Vad är lån utan UC?

Nu har vi gått igenom vad UC är, vad en kreditupplysning innebär och varför det är viktigt att ha ett gott kreditbetyg för att förbättra sina chanser till att få ett fördelaktigt lån till låg ränta. Vi har även diskuterat möjligheten att ta ett lån utan UC med låg ränta för att undgå att dina kreditupplysningar delas med dem inför framtida lån. Slutligen har vi tittat närmare på vad en låg ränta innebär, vad du kan göra för att öka din kreditvärdighet för att på så sätt öka dina chanser till att få ett lån till låg ränta, och vikten av att läsa på om de olika lånen innan du skriver under på något.

I nästa avsnitt ska vi se på vilka typer av lån utan UC med låg ränta som du konkret kan välja mellan, om du nu står i den situationen att du önskar ta ett sådant. De senaste åren har marknaden för lån utan UC vuxit enormt, och spelreglerna ändras konstant.

När man tar ett lån utan UC är det i regel följande lånetyper som är aktuella:

· Snabblån, ofta kallat för SMS-lån utan UC

· Blancolån, eller privatlån utan UC

Nedan ska vi gå in på vad de här lånetyperna innebär och vad som skiljer dem åt.

Snabblån eller SMS-lån utan UC

Långt de flesta av lånen som tas utan UC är i form av ett snabblån. I vanligt tal kallas de för SMS-lån, eftersom de kan ansökas om inom loppet av få minuter, och i många fall har man även pengarna på kontot samma dag, eller nästa bankdag. Ett SMS-lån har följande karaktäristiska drag.

· De ges i förhållandevis låga belopp, från 500 kr och upp till 50 000 kr

· De kommer med kort återbetalningstid, från en månad och uppåt

· De har ofta en relativt hög ränta, som vi tidigare nämnt brukar den ligga på 20–40 %

Ett SMS-lån går alltså snabbt. Ansökningsprocessen går fort, och återbetalningstiden är kort. Den här typen av lån utan kreditkoll passar alltså dig som är i behov av pengar akut och inte har tid att vänta på långa ansökningsprocesser. Det kan handla om en oförutsedd utgift på ett mindre belopp, men som ändå är tillräckligt stort för att du inte ska kunna betala den med de medel du redan har.

Den här typen av lån är också en bra möjlighet för dig som har svårt att få ett lån med UC. Just faktumet att ta lån men ingen UC betyder ju att långivaren inte har någon information om dina eventuella existerande lån och skulder som du har via UC. Kanske har du en svag kreditvärdighet på grund av tidigare lån och skulder, eller så vill du fortfarande ha möjligheten att kunna ta ett större lån med UC i framtiden.

Oavsett varför du är intresserad av ett SMS-lån så är det en expanderande marknad, där det finns en uppsjö av olika aktörer som betalar ut pengar snabbt och effektivt. Det stora utbudet gör det lite svårare för dig som låntagare att navigera genom den djungel som bildats, men håller man tungan rätt i mun går det att hitta erbjudanden med lägre ränta.

Det ska dock höjas ett varnande finger för onödig skuldsättning. Du bör aldrig ta ett SMS-lån om du inte har råd med det. De förhållandevis höga räntorna som vanligen följer med ett SMS-lån gör dem inte billiga, och har du inte ekonomin till det så bör du avstå. Om du inte klarar av att betala tillbaka så blir det plötsligt en dyr affär.

Med andra ord är det här ingen utväg för att exempelvis kunna betala av lån utan UC med låg ränta som du redan har. Se det som en nödlösning som kan hjälpa dig upp på fötter i en plötslig akut situation, så som för att kunna betala en ny tvättmaskin eller ge din bil en ny kamrem.

Blancolån eller privatlån utan UC

Den andra kategorin av lån utan UC med låg ränta som förekommer är blancolån, även kallat privatlån. Dessa går att fås med och utan UC och är vanligen på större belopp som kan användas till vad som helst. Lånet är alltså inte låst till ett specifikt inköp, som fallet är vid billån eller bolån. Ett privatlån utan UC kan sammanfattas i följande punkter.

 •  Beloppen som lånas ut är förhållandevis höga, från 10 000 kr upp emot 600 000 kr.
 • I och med lånets storlek är återbetalningstiden längre, från ett år upp emot 10 år, och i vissa fall ännu längre
 • Räntan sätts individuellt, men är i regel lägre jämfört med SMS-lån. Ofta ligger räntan för ett privatlån utan UC från strax under 3 % upp emot 20 %

Den stora skillnaden mellan ett privatlån och ett SMS-lån är att det förstnämnda allt som oftast är på betydligt större belopp. Står du alltså inför en större investering är det här den typ av lån utan UC med låg ränta som du borde läsa på mer om, snarare än att ha flera små lån utan UC med låg ränta.

Syftet med ett privatlån kan vara vad som helst, men ofta handlar det om att skaffa likvida medel till att exempelvis köpa en bil, genomföra en stor renovering på huset eller kanske starta upp ett eget företag.

En annan sak som skiljer de olika lånetyperna åt är att det stora beloppet i kombination med den långa återbetalningstiden genererar en lägre ränta för låntagaren. Man kan säga att ju större lånebeloppet är, desto svårare är det att få lånet beviljat. Lyckas man alltså få ett stort privatlån betyder det alltså att långivaren anser det som sannolikt att låntagaren kommer lyckas kunna betala tillbaka lånet. Det betyder i sin tur att lånet anses som mindre riskabelt, och låntagaren premieras då med en lägre ränta.

Att ansöka om ett privatlån är dock fortfarande förenat med en större risk (i och med dess storlek), så långt de flesta lånen i den här kategorin görs med UC. Den stora marknaden för lån utan UC ligger just i små lån. Men det finns enstaka aktörer på den svenska marknaden som erbjuder privatlån utan UC. Det kan alltså vara en lösning för dig som behöver en större klumpsumma här och nu men kanske redan har ett lån utan UC med låg ränta som du betalar av. Det kan också passa dig som vill kunna ta ett ännu större lån med UC i framtiden och därför inte vill riskera att få avslag på den ansökan på grund av svag kreditvärdighet.

Det ska du veta om lån utan UC som har låg ränta

Nu har vi gått igenom grunderna kring vad du behöver veta om du ska låna pengar med låg ränta utan uc och hur du kan tänka för att försöka få det till så billigt som möjligt. Du bör hela tiden ha i bakhuvudet att det alltid kostar pengar att låna, och när det handlar om ett lån utan UC med låg ränta - som exempelvis ett SMS-lån – är det inte direkt något som går hand i hand med en låg ränta.

Det förklaras av att SMS-lån precis som kontokrediter är en form av högkostnadskredit, alltså en kredit som kommer till en hög kostnad. Lyckas du inte betala tillbaka lånet får du en betalningsanmärkning. Även om den nominella räntan kan verka låg vid första anblick kan dolda avgifter göra den effektiva räntan göra en stor årlig skillnad i pris. Du kan försöka få ner räntan genom att samla dina lån, ha med en medsökande eller undvika att göra onödiga kreditupplysningar. En hög kreditvärdighet är nyckeln. En annan möjlighet är att satsa på att ta privatlån snarare än SMS-lån, eftersom de kommer till en lägre ränta.

Har du betalningsanmärkningar kan det försvåra ytterligare för dig att kunna ta ett lån utan UC med låg ränta. Det beror på att långivarna ser en större risk i dig och befarar att din betalningsförmåga har mer att önska. Vill du ta ett lån utan UC med låg ränta med betalningsanmärkningar finns det dock en del långivare som godtar det, om du i övrigt kan uppvisa en god betalningsförmåga. Men du bör vara förberedd på att vägen dit är något snårigare och det kan komma till ett högre pris.

Hittills har vi enbart nämnt möjligheten att ta lån utan UC med låg ränta direkt hos olika långivare, exempelvis banker och andra företag som lånar ut pengar. Men det finns dock andra vägar att gå. Genom att ansöka om ett lån utan UC med låg ränta hos en låneförmedling online kan du få bud på flera lån utan UC med låg ränta från olika långivare samtidigt. Låneförmedlingen gör en kreditupplysning, istället för att respektive långivare ska göra sin egen, och du behöver bara fylla i en ansökan. På det här sättet kan du smidigt jämföra de olika aktörerna och låta låneförmedlaren hjälpa dig att hitta den lägsta räntan för dig.

Lista på de lån utan UC med lägst ränta just nu

Lånemarknaden är i ständig rörelse, och de mest förmånliga lånen behöver inte vara samma idag som för en månad sedan. Nedan ger vi två exempel på aktuella populära långivare.

Klicklån

Ett exempel på en aktör som ger ut medelstora privatlån är Klicklån. De erbjuder lån utan UC med låg ränta på 10 000 – 40 000 kr med en lägsta nominell ränta på nästan 10 %. Utöver detta kommer administrativa avgifter, så i realiteten landar den effektiva räntan på 12 % och uppåt.

För att få ett lån hos Klicklån måste du uppfylla följande kriterier:

 • Du ska ha fyllt 20 år
 • Du ska ha svenskt personnummer
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar

Du behöver däremot inte uppfylla något lägsta krav om årlig inkomst. Klicklån är med andra ord ett lån utan UC med låg ränta för den som inte har en alltför ostabil ekonomi. De använder sig dessutom av UC i sin kreditupplysning. Har du hög kreditvärdighet och tar ett mindre lån utan UC med låg ränta kan du komma undan med en låg räntekostnad. Var dock vaksam på de dolda avgifterna om din kreditvärdighet är lägre. En hög ränta kan i vissa fall innebära en räntekostnad som nästan är lika stor som lånet i sig.

Ferratum

En stark aktör inom SMS-lån är Ferratum, som har nischat sig på att erbjuda snabba lån utan UC med låg ränta. Här kan du låna upp emot 45 000 kr och pengarna ska vanligen betalas inom två år. Kriterierna hos Ferratum är följande:

 • Du ska ha fyllt 21 år
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du får ha betalningsanmärkningar, men inga skulder hos Kronofogden
 • Du ska ha en deklarerad inkomst

Med Ferratum är det alltså något lägre krav för att få ett lån utan UC med låg ränta beviljat (förutom åldern). Det går att få lån på så lite som 10 % ränta, men den ligger vanligen på nära 40 %. Däri ligger dock inga dolda avgifter. Det är svårt att påstå att Ferratum är ett billigt lånealternativ, men det är ett populärt och välanvänt alternativ inom sin bransch.

Tips till hur du kan få ett lån med låg ränta utan UC

Slutligen vill vi bjuda på några sammanfattande tips till dig som funderar på ett lån utan UC och vill ta det till låg ränta. Genom att ta följande punkter i beaktning ökar du dina chanser att spara tusenlappar varje år.

 • Kom ihåg att ditt behov styr valet av lån. Står du i en plötslig ekonomisk knipa så kan ett SMS-lån eller en kredit utan UC vara vägen fram, medan det för en investering som kräver ett större lån ofta lönar sig med ett privatlån till lägre ränta.

 • Behöver du ta ett lån utan UC med låg ränta för att kunna betala av befintliga lån kan du välja att samla dina lån till ett större, för att på så sätt kunna förhandla dig till en lägre ränta.
 • Det är även möjligt att försöka omförhandla sin ränta på ett befintligt lån, vilket kan vara aktuellt om du exempelvis gått från en visstidsanställning till en fastanställning och du därmed fått en större betalningsförmåga.

 • Gå igenom de olika långivarna i lugn och ro, och tänk över hur mycket pengar du behöver och hur lång tidshorisont som du vill amortera. Var sparsam med att begära kreditupplysningar, såvida du inte ämnar att söka om ett stort lån utan UC med låg ränta de kommande 12 månaderna.

 • Du kan också använda dig av en låneförmedlare som tar fram de bästa alternativen för dig, med enbart en kreditkontroll.

 • Var vaksam på dina oanvända krediter som inte ser särskilt bra ut vid en kreditupplysning. Genom att begära ett utdrag över din kreditvärdighet kan du se vad du behöver optimera för att stärka dina aktier.

 • Står du inför ett stort lån utan UC med låg ränta kan det vara idé att ha med en partner som medsökande, eller en annan borgenär som kan gå i god för dig.

 • Är din privatekonomi satt på sin spets kan du som sista utväg välja att pantsätta ett föremål för att kunna ta ett lån. Det är såklart ett tufft beslut som kan vara svårt med tanke på föremålets eventuella affektionsvärde, men om alla andra alternativ varit fruktlösa är det bra att ha med i bakhuvudet.

 • För att bli en så stark spelare på lånemarknaden som möjligt handlar det till syvende och sist om att ha en så god kreditvärdighet som möjligt. Ta inga lån utan UC med låg ränta om du absolut inte måste, se till att amortera löpande och tänk efter före.

Vanliga frågor och svar om lån utan UC med låg ränta

✅ Hur får jag låg ränta på ett lån utan UC?

Det är en utmaning eftersom det ligger i de UC-fria lånens natur att ha en högre ränta. Du kan dock spara kronor genom att se till att ha en hög kreditvärdighet. En fast anställning med stabil inkomst ger dig en god betalningsförmåga och avsaknaden av skulder och krediter stärker ditt förhandlingsläge. Generellt sett ger större lån lägre ränta, så ta inga onödiga lån utan låna bara när du verkligen måste.

✅ Vilket lån utan UC med låg ränta ska jag välja?

Du kan antingen välja ett snabbt SMS-lån som smidigt ger dig upp emot 50 000 kr på banken redan samma dag. Det passar dig som hamnat i en akut ekonomisk situation, och som klarar av att betala en något högre ränta. Behöver du mer pengar än så kan du välja ett privatlån utan UC med låg ränta, men för att bli beviljad krävs en god kreditvärdighet.

✅ Är det en stor risk att ta ett lån utan UC?

Att ta ett lån är alltid förenat med en risk. Eftersom lån och krediter utan UC ofta är förenat med högre räntor kan risken därmed bli större. För att hjälpa dig själv att bygga en stark privatekonomi är det viktigt att räkna på kostnaderna och försäkra dig om att du verkligen har råd att betala tillbaka pengarna.

Kom ihåg att räntan ibland kan innehålla dolda avgifter, så kalaset kan bli dyrare än vad du först trott. Se därför till att alltid läsa det finstilta i låneerbjudandena och ta del av flera långivares erbjudanden innan du ingår ett avtal. Gör inget förhastat, prata med vänner och familj och sov på saken för att ge dig själv bästa möjligheten att fatta ett klokt beslut.

Author

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot