Så tjänar vi pengar >

Vad är löptid?

Löptid är ett annat ord för längden av lånets betalningsperiod.

Denna fastställs innan låneavtalet skrivs under och det avtalas mellan långivaren och dig själv. Vanligtvis blir betalningsperioden uppdelad i månader, vilket dessutom betyder att du ska betala en fastsatt amortering på ditt lån varje månad. 

När du överväger längden på ditt lån bör du kika på framtidsutsikterna för din ekonomi. Kanske är ett byte av jobb eller även pension inom din snara framtid, vilket kommer att ändra på dina förutsättningar för att betala tillbaka på lånet. 

Vad beror löptid på  

Löptiden är ett annat ord för under hur lång tid du vill låna pengar och lånets löptid är avgörande för hur mycket pengar du behöver betala tillbaka på lånet varje månad. När du budgeterar för lånets kostnader och räknar ut om du har råd att låna pengar eller inte, är det viktigt att du tar med lånets löptid. Det är nämligen avgörande för hur mycket pengar du kommer att behöva amortera varje månad.  

Tänk på att ett lån med en lång löptid där du betalar en mindre summa varje månad kan bli dyrare i slutändan än ett lån där du betalar en större summa varje månad med en högre ränta. Räntan betalas varje månad och om du väljer en längre löptid betalar du ränta under flera månader, än om du väljer en kortare löptid på lånet. Det ska givetvis ses i relation till din ekonomiska situation. Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto bättre är det för din ekonomi. 

Förhandla om din löptid  

En del lån på marknaden har en fastsatt löptid som inte är förhandlingsbar. Det kan till exempel handla om ett privatlån som har en löptid på ett år. När du ansöker om lånet är löptiden redan fastställd, vilket betyder att lånet ska vara återbetalat inom ett år.   

Det betyder att alla räntor, avgifter och amorteringar ska vara betalade till långivaren inom ett år. Det finns även lån på marknaden där du som låntagare kan förhandla om löptiden på lånet. 

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot