Så tjänar vi pengar >

Vad ar bolånetak?

Bolånetak är en regel som säger att man endast får låna upp till 85 procent på värdet på en bostad. Regeln infördes 2010 och alla lån tagna efter det måste följa 85 procents regeln.  

Exempel: Du ska köpa en bostad för 2 000 000kr. Lånet kan då högst vara på 1 700 000kr. 

Bolånetak 

Bolånetak är ett begrepp som används i samband med bostadslån. För att få fullförståelse för bolånetaket behöver man känna till vilka lånetyper det finns på marknaden. Man kan säga att det finns två olika grupper av lån.   

  • Den första gruppen är lån där det inte krävs någon säkerhet för att låna pengar. Den som väljer den typen av lån är också fritt ställd som låntagare att använda pengarna från lånet till vad som helst. Exempel på lån i denna gruppen är snabblån och privatlån. Det betyder med andra ord att inte är föreskrivet i lånevillkoren vad pengarna från lånet ska användas till.    
  • Nästa grupp, som bostadslån tillhör, fungerar på ett annat sätt. I den här gruppen av lån är det  specificerat vad pengarna från lånet ska användas till. Exempel på lån i denna grupp är bostadslån och billån. När du tar ett bostadslån är det specificerat i lånevillkoren att pengarna ska användas till att köpa en bostad. Det har att göra med säkerheten på lånet.   

Den bostad du köper för pengarna som du lånar används sedan som säkerhet för själva lånet. Det kan låta lite invecklat, men egentligen är det ganska logiskt. När du lånar pengar för att köpa en bostad blir själva bostaden säkerheten för lånet. Det betyder att om du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet inom lånets löptid, kan banken ta din bostad i pant. I värsta fall kan banken sälja bostaden för att kunna betala tillbaka det lån som du har tagit. Här kommer också bolånetaket in.   

Kombinera olika lån 

Bolånetaket reglerar hur många procent av bostadens värde som du får låna med ett bostadslån. Lagen föreskriver att bostadslånet endast utgöra 85% av bostadens värde totala värde. De resterande 15% ska du alltså skaffa på annat sätt. Antingen genom att ta ett annat typ av lån så som privatlån eller blancolån eller genom att spara ihop pengarna.   

I lånevillkoren för ett privatlån eller blancolån är det inte föreskrivet vad pengarna från lånet ska användas till och du kan således använda pengarna för att täcka de sista 15% som är kvar på din bostad. Det är viktigt att notera att räntan på bostadslån och blancolån kan skilja sig åt en hel del.   

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot