Så tjänar vi pengar >

Kan jag beställa en upplysning på mig själv?

Ja, du kan beställa en upplysning på dig själv på minuc.se. Detta påverkar inte din kreditvärdighet.

Vad kostar det att ta en upplysning på sig själv?

Det finns inget entydigt svar på hur mycket det kostar att ta en kreditupplysning. Det finns flera olika typer av kreditupplysningsföretag i Sverige som samarbetar med företag och till viss del även myndigheter. Kreditupplysningsföretagen tar ut olika avgifter för att utföra kreditupplysningar.

Det beror även på vilken typ av kreditupplysning det gäller. En full kreditupplysning är allt som oftast mer kostsam än en så kallad mikroupplysning. En mikroupplysning innehåller bara grundläggande uppgifter och talar om för kreditbeställaren om personen är folkbokförd i Sverige, har betalningsanmärkningar och några andra personuppgifter. 

Kan vem som helst ta en upplysning på mig? 

Det korta svaret är nej. Om du frågar dig om vem som helst i Sverige kan ta en kreditupplysning på dig är detta inte fallet. Har du fått besked om att en kreditupplysning har tagits på dig utan att du själv har bett om det eller på annat sätt har ett sannolikt skäl till varför någon har gjort en kreditupplysning på dig, bör du ta kontakt med kreditupplysningsföretaget.   

För att förstå hur och när en kreditupplysning ska och får tas behöver man sätta sig in i vad kreditupplysningslagen säger. Vi ska titta närmare på vad som gäller för företag, privatpersoner såväl som myndigheter i Sverige när det kommer till att ta en kreditupplysning på privatpersoner och företag.  

I Sverige föreskriver kreditupplysningslagen att kreditupplysningar endast får tas på privatpersoner om beställaren har synnerliga skäl. Med synnerliga skäl menas allt som oftast att personen i fråga har ingått ett avtal med beställare, är på väg att ingå ett avtal med beställaren eller en liknande omständighet. Det är helt enkelt förbjudet för företag, banker och kreditgivare att ta kreditupplysningar på privatpersoner utan att ha skäl till det.   

Varje kreditupplysning som tas på dig som privatperson innebär att du blir registrerad i ett register. Om du har många sökningar på dig kan det innebära att din kreditvärdighet sänks och därför är kreditupplysningslagen till för att skydda dig som privatperson. 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot