Så tjänar vi pengar >

Vad är rak amortering?

Rak amortering innebär att du betalar lika mycket i amortering varje månad, det totala månadsbeloppet du betalar för lånet kommer dock att minska varje månad då din räntekostnad kommer att bli mindre för varje månad som går. 

Rak amortering på privatlån  

Rak ränta är ett begrepp som används inom lånebranschen i Sverige. ett annat begrepp som används parallellt med rak ränta är rak amortering. För att få förståelse vad rak ränta innebär för dig som låntagare behöver du känna till de olika typer av amorteringsalternativ som finns på lånemarknaden i Sverige. Vi kommer att titta närmare på just rak ränta och vad det innebär.  

Det finns som sagt olika amorteringsalternativ på lån i Sverige. Totalt handlar det om tre olika amorteringsalternativ och dessa är följande:  

  • Rak amortering  
  • Amorteringsfritt  
  • Annuitetsbetalning  

Bara för att du överväger att ta ett lån behöver du inte bli expert på alla typer av ränta som finns i Sverige, men det kan vara bra att sätta sig in i just den specifika räntetyp som du har på just ditt lån. Det gör att du får större förståelse för den totala kostnaden på ditt lån.  

I detta avsnittet ska vi fokusera på rak amortering eller rak ränta som det också kallas. Det är viktigt att känna till hur rak amortering fungerar för dig som låntagare eftersom räntan har en avgörande effekt på kostnaden på ditt privatlån.  

Rak amortering betyder att du betalar ett fastsatt belopp varje månad. I början av lånets löptid är beloppet högre. Det kan tyckas konstigt men avbetalningsbeloppet hänger ihop med räntan och lånets skuld.   

Skulden blir mindre i takt med att du amorterar på lånet. Eftersom räntan utgör en viss procentsats av lånets totala summa blir kostnaden för lånet mindre, i takt med att själva lånet blir mindre. Därför minskar det belopp du ska betala varje månad parallellt med lånets löptid.   

Fördelen med rak ränta på privatlån är att du som låntagare får en klar bild över hur mycket lånet kommer att kosta dig under hela lånets löptid. Det är viktig information som du behöver när du gör din budget för att kontrollera om du har råd att ta ett lån eller inte. Observera emellertid att räntan kan stiga och sjunka under lånets löptid, vilket har en effekt på kostnaden.  

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot