Så tjänar vi pengar >

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från din bank som specificerar vilket belopp du kan låna. 

Normalt är giltighetstiden på ett lånelöfte 3-6 månader och är kostnadsfritt, samt inte bindande för varken dig eller banken. Dvs, du kan få ett lånelöfte från en långivare men välja att låna från en annan.

Det är viktigt att komma ihåg att meddela långivaren du har fått ett lånelöfte från om det är så att din ekonomiska situation förändras, anledningen till det är för att om din ekonomiska situation har försämrats så är det möjligt att du inte kommer kunna låna så mycket som är angivet på lånelöftet. Oftast kan man antingen ansöka om ett lånelöfte online alternativt boka in ett möte hos sin bank. 

Detta kollar banken på vid lånelöfte  

Lånelöfte används lånemarknaden. Det är praktiskt för dig som till exempel ska köpa bostad. Genom att kontakta en långivare eller ett kreditinstitut kan du ansöka om ett lånelöfte. Ansökan kan ofta göras online eller genom att kontakta långivaren direkt. När lånelöfte ges ska du som låntagare tillhandahålla en del uppgifter. Det handlar bland annat om din adress och dina övriga personuppgifter. Lånelöftet baserar på ytterligare uppgifter men dessa hämtas automatiskt, mer om det strax.   

När ansökan är färdig meddelar långivaren dig då hur mycket pengar du kan låna av just den långivaren, och det underlättar för dig som ska köpa bostad eftersom du då vet vilka bostäder du har möjlighet att köpa. Det är viktigt att känna till att ett lånelöfte inte är bindande för någon part. Det betyder att varken du eller långivaren är skyldiga att genomföra låneansökan på bakgrund av ett lånelöfte.  

Ett lånelöfte ges utifrån din aktuella ekonomiska situation. Det betyder att du måste meddela långivaren om din ekonomiska situation förändras eftersom att det kan ha en betydande effekt på huruvida du får lov att låna pengar eller inte. Man kan säga att lånelöftet gäller såvida omständigheterna kring din ekonomi inte förändras från det tillfälle då du mottog lånelöftet från långivaren tills dess att du ansöker om själva lånet.  

Ett urval av de punkter som ett lånelöfte bygger på:  

  • Inkomst  
  • Utgifter  
  • Anställningsform  
  • Redan beviljade lån och krediter  
  • Hur mycket pengar du har sparade 

Det är viktigt att förstå att varje långivare själv bestämmer vilka uppgifter deras lånelöfte ska bygga på. Därför kan uppgifterna, som långivaren kräver, variera. Genom att kontakta varje specifik långivare som du är intresserad av kan du få information om vilka uppgifter just deras lånelöfte bygger på

 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot