Så får du den lägsta räntan på ditt privatlån
Så tjänar vi pengar >

Hitta den lägsta räntan på ditt privatlån

Innehållsförteckning se mere

Att låna pengar kan kännas krångligt och visst, det är invecklat men här i artikeln kan du bli lite klokare på hur allt hänger ihop och vad det är som styr vilken ränta du får på ditt lån.

Det kan vara all idé att läsa på lite innan man tar ett lån då får du en bättre förutsättning för att få en bra ekonomi, något som påverkar dig såväl som resten av ditt hushåll. Här går vi igenom vad ett privatlån är och hur dessa fungerar samt vad det är som gör att räntan bli högre eller lägre på ett privatlån. 

Olika begrepp med privatlån

Om man vill lära sig mer om vad ett privatlån är och hur dessa fungerar kan man med fördel läsa med här för nu kommer vi gå igenom allt som har med privatlån att göra. Vi dyker ända ner till botten och tar allt steg för steg.

Det är givetvis en del saker man måste sätta sig in i men genom att kunna läsa i lugn och ro blir allt enklare och det är givetvis något bra för dig, för vem vill inte lära sig något nytt. Men innan vi går rakt på privatlånen ska vi prata lite om vad ett lån är. 

Det finns nämligen lite olika begrepp i denna värld och det kan vara bra att vi går igenom dem nu direkt innan vi börjar titta på olika lånetyper och så vidare. Det är mest bara för att du ska känna dig bekväm med att kunna allt som skrivits först.

Det första ordet är låntagare, det är alltså den personen som ansöker om ett lån och sedan blir beviljad lånet. Att bli beviljad är alltså att bli godkänd som låntagare. 

Hur fungerar det med ränta?

En långivare är å andra sidan den som ger dig lånet. Det kan vara ett kreditinstitut, en bank eller ett företag, ja till och med en privatperson kan vara långivare. Det är hur som helst den som ger dig pengar i utbyte mot ränta.

Man kan säga att räntan är själv kostnaden för lånet. Ibland kan man ta lån då man bara betalar en summa pengar och sedan kostar det inget mer. Exempelvis skulle det kunna vara låt oss säga att du vill låna ett hundra kronor. 

Du är då låntagare och vänder dig till din vän som har massor med pengar. Vännen vill gärna låna ut en hundralapp till dig, men säger att du får betala för det. Antingen kan du betala låt oss säga tio kronor för att låna pengarna.

Du betalar sedan tillbaka så som ni kommer överens om, utan att själva utbetalningen har en effekt på kostnaden för lånet. Men ni skulle också kunna bestämma en ränta. Det är då den som styr hur mycket lånet kommer till att kosta. 

Om räntan ligger på fem procent skulle det kosta dig fem kronor om året att låna ett hundra kronor. Det betyder att du första året ska betala fem kronor till din vän.

Om du sedan betalar av tio kronor har du nittio kronor kvar på ditt lån och året efter ska du alltså betala fem procent av nittio kronor istället. Det är samma ränta men beloppet blir längre eftersom den lånade summan är lägre. På det viset tjänar din vän mindre pengar året efter. 

Privatlån vad är det?

Det är därför man inte bara kan betala av ett lån rakt av ibland, det beror helt på vilket avtal man har med långivaren. Men det finns faktiskt lån som man inte behöver betala av på. Det handlar då om amorteringsfria lån. Det betyder när allt kommer omkring att du som låntagare inte behöver betala annat än själva ränta på lånet. 

Nu har vi gått igenom lite olika uttryck och vi kan börja koncentrera oss på privatlånet. Det är alltså ett lån som vänder sig uteslutande till privatpersoner och inte till företag eller dylikt. Du som privatperson kan ansöka om ett privatlån på olika sätt.

Det vanligaste sättet att få ett lån innehåller olika steg som vi ska gå igenom nu. Det är viktigt att man är noggrann när det kommer till lån så ingenting blir fel, eftersom det är något som kan ha en effekt på din ekonomi i slutändan.  

För och främst är det alltid bra att ha en god översikt över sin ekonomi. Det gäller även om man inte ska ta ett lån. Men särskilt när man ska ta lån kan det vara en bra idé att ha en bra överblick.

Det är viktigt dels för att du då vet hur mycket du kommer att behöva låna och för att inte ta ett större lån än vad som är nödvändigt för dig att ta. Det är något som också kommer att en effekt på själva lånets storlek. 

Sätt dig ner och ta fram ett papper som du kan anteckna på. Skriv ner dina utgifter och dina inkomster. Glöm inte att du också ska ange saker som räkningar för vatten, värme och el även om dessa endast kommer var tredje månad. När du skrivit ner alla dina utgifter så kan du göra en ny rad där du antecknar alla dina inkomster.

Här kan det vara bra att komma ihåg att det även gäller att notera vinster i spel eller innestående pengar på banken och inte bara det som just nu ligger i din plånbok på köksbordet. 

Gör en beräkning

När alla utgifter och inkomster är noterade ska du göra din beräkning. Du tar inkomsterna minus utgifterna och ditt resultat är det belopp som du kan behöva låna om du behöver ett lån för att tackla ett minus i din dagliga ekonomi.

Om du å andra sidan exempelvis ska ta ett lån för att din tvättmaskin har gått sönder eller om du behöver ett lån för att bilen behöver lagas så ska du räkna på ett annat sätt. Då kan du titta på hur mycket du har över varje månad.

Räkna sedan ut hur mycket du ska betala av på ditt lån varje månad och dra från det belopp som du har till förfogande varje månad. Du får nu en ny summa och det är den summa du ska kunna klara dig på varje månad.

Känns det realistiskt och bra så kan du gå vidare. Det finns givetvis hjälp att få med dessa saker och om du vänder dig till en långivare så kan du få hjälp att göra en beräkning av att ta ett lån och att göra upp en budget. 

När alla beräkningar är klara vet du precis hur mycket pengar du behöver och hur mycket pengar du kan låna för att klara av din dagliga ekonomiska situation. Då har du faktiskt kommit till nästa steg i den processen.

Det kan kännas allra bäst att göra saker och ting i olika steg eftersom det gör processen tydligare och mer transparent för dig. Något som gynnar din ekonomi i slutändan eftersom du får bra kontroll på dina utgifter och inkomster med en budget. 

Se över dina möjligheter

Surfa runt och titta på många olika lån. Det finns en hel uppsjö med långivare på internet och det bästa är att du kan göra är att jämföra lån. Titta på vilka villkor som erbjuds och vad det kostar dig att ta ett lån.

Du kan sedan notera olika typer av lån från olika långivare och när du har gjort det kan du sätta dig ner och titta igenom resultaten av dina efterforskningar. Nu kan du börja tänka på vilket lån du vill välja att ta. 

Det är ditt nästa steg i processen. Du har alltså valt ut ett lån som du vill ha och kan då gå in på den långivarens hemsida som det rör sig om. Orientera dig om vilket lån det är du ska ha och läsa igenom allt noggrant.

När du är klar med det ska du sannolikt klicka på ansök. Du blir då slussad vidare till en annan sida som innehåller en hel massa information och den ska vi gå igenom nu direkt, så att du kan känna dig förberedd. 

Sidan är ofta den där du ska fylla i alla dina uppgifter. Det är sedan dessa uppgifter som ligger till grund för den bedömning man gör om du kan få ett lån eller inte. En del långivare att tillgång till upplysningscentralens register, även kallat UC som förkortning. De har ett stort register över personens ekonomi och dessutom över vilka som har en betalningsanmärkning eller inte.

Uppgifterna som upplysningscentralen har får de från svenska skatteverket som skickar uppgifterna dit för att dessa sedan kan förmedlas vidare till olika långivare. 

Detta ska du göra

När du som låntagare ansöker om ett lån fyller du alltså i olika uppgifter men dessa är ibland redan ifyllda om du knappar in ditt personnummer eftersom långivaren får uppgifterna från UC.

Det är lite olika hur det hänger ihop eftersom inte alla långivare har ett samarbete med UC. Exempelvis om det är en privatperson eller en långivare från utomlands som du ska låna pengar av. Men de flesta har alltså möjlighet för att hämta uppgifter från UC.

Innan du skickar din ansökan bör du dubbelkolla att allt är noterat korrekt. Tag dig därför god tid i detta steg så du inte skriver fel. Ofta går det bra att legitimera sig med e-leg så som bankID eller andra e-legitimeringstjänster, om BankID inte skulle fungera, vilket det nu gör. 

Det var hela processen för att ta ett lån och vad du bör tänka på när du ska ta ett privatlån och undvika för hög ränta. 

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot