Så tjänar vi pengar >

Hur mycket får jag låna privatlån?

Du kan låna upp till 600 000 kr i privatlån. Men hur mycket just du får låna beror på din ekonomi och vilken långivare du väljer. 

Detta avgör hur mycket du får låna 

Det finns många olika faktorer som avgör hur mycket pengar du får låna när du ska ta lån. En del långivare tittar på olika faktorer som kopplas till din privatekonomiska situation.

Olika lån kan ha olika kriterier. Många långivare utgår från en så kallad mall och det betyder att man på förhand har ställt upp de kriterier som gäller för att lånet ska beviljas. Det kan vara kriterier som bland annat handlar om var du är folkbokförd, om du är fast anställd, tillsvidareanställd eller deltidsanställd, samt hur många beviljade krediter du har i dagsläget.  

Disponibelt belopp  

En del långivare ställer upp kriterier för hur mycket pengar du ska ha över efter att du har betalat alla dina räkningar och andra typer av utgifter varje månad. Beloppet som blir över efter att du betalat alla räkningar och andra utgifter kallas ofta för disponibelt belopp på ekonomiskt fackspråk.   

Du behöver givetvis inte bli expert på ekonomiskt fackspråk bara för att du ska ta ett lån,  men det kan vara bra att sätta sig in i några olika uttryck och termer som används inom branschen. Inte minst för att vara säker på att du kan förstå och ta del av den information som är viktig för dig och din ekonomi. 

Det är just det disponibla beloppet som många långivare går efter när de beräknar sannolikheten för om du kan återbetala ditt lån eller inte. Långivarna tittar ofta på samlade antal beviljade krediter och lån, kontra din årsinkomst.   

En del långivare kan då ha som krav att du endast får har ett visst procentantal beviljade krediter i förhållande till din årsinkomst. En annan långivare eller för ett annat lån kan samma krav vara ett helt annat procentantal. Det är upp till varje långivare att sätta sina egna krav och det finns inga formella lagkrav på detta område.   

Kriterierna skiljer sig åt 

En del långivare har högre och hårdare krav än andra långivare. Ofta är det lån som är lite större, som kan ha lite lägre krav på låntagaren. Ett lån med en längre återbetalningsperiod ställer sannolikt inte krav på att du måste ha en väldigt hög inkomst varje månad.

Men det är inte bara inkomsten som alltid är avgörande, utan det är snarare hur mycket pengar du har kvar efter att ha betalat dina räkningar som räknas. Det handlar alltså återigen om ditt disponibla belopp. Man ska emellertid förstå att det inte betyder att du alltid måste ha ett stort disponibelt belopp. 

Om man tittar på lån som man betalar av över en längre period är ofta återbetalningsbeloppet lägre. Det är ganska logiskt att återbetalningsbeloppet är lägre när återbetalningsperioden är längre. Långivare kan ofta gå med på låntagare som har ett lägre disponibelt belopp tillgängligt varje månad om låneperioden längre.  
När allt kommer omkring är det en fördel att ta del av vilka krav varje specifik långivare ställer för att avgöra vilket lån som passar just dig bäst. 

Relaterade inlägg:

Vad är ett privatlån?

Fyll i och få din låneansökan helt utan förpliktelser

E-post*

Telefonnummer*

Fortsätt utan att ange e-post

Zum Angebot Zum Angebot