Morebanker visar reklam för lånegivare och mottar provision för att förmedla lån.
MoreBanker
Mark Andersen
03. januari, 2022

Så betalar du enklast tillbaka ditt konsumtions-lån


Det är trevligt att ha möjligheten att kunna ta ett konsumtions-lån, och det kan vara till stor hjälp om man upplever en oförutsebar utgift. Dessvärre är nackdelen med lån att de också ska betalas tillbaka, och det kan enkelt bli en källa till stress om man inte har ordentlig koll på tillbakabetalningen. Problem med att betala tillbaka ett konsumtions-lån kan ha stora kostnader. Först och främst kommer det ytterligare räntor och avgifter på lånet, men därutöver kan det också ha en negativ påverkan på ens psyke. Många svenskar har upplevt att ligga vaken på grund av ekonomiska problem och det är enkelt att bekymra sig för mycket om man har problem med ett lån. Lyckligtvis behöver ett konsumtions-lån inte vara en negativ upplevelse, och det behöver inte vara svårt att betala tillbaka lånet om du följer ett par goda råd.

Överväg tillbakabetalningen när du tar lånet

Det är enkelt att bli ivrig när man får ett erbjudande om ett konsumtions-lån, men det är viktigt att du också överväger tillbakabetalningen när du tar lånet. Om lånet ska användas för att täcka en plötslig utgift är det viktigt att komma ihåg att det kan komma flera oväntade utgifter inom loppet av lånets löptid, och dessa ska du också ha råd till att betala. Ofta kan du själv få lov till att bestämma storleken på lånets amortering, och här kan det vara en god idé att överväga amorteringens storlek grundligt. Du har kanske plats i budgeten för att amortera med 1 000 kr i månaden, men kanske bör du bara amortera med 500 kronor så att det fortfarande finns plats till oförutsebara utgifter eller nöjen. Det är med andra ord särskilt viktigt att du inte spenderar din budget för hårt.

Tänk framåt

När du planlägger tillbakabetalningen av ditt lån är det särskilt viktigt att du också tänker framåt. Det är kanske inte ett problem att betala tillbaka på lånet just nu, men kommer din ekonomi att ändra sig i framtiden? Det kan enkelt ske ändringar i din privatekonomi medan du betalar tillbaka på ett lån, och du kan riskera att det kommer större utgifter. Det är exempelvis möjligt att du har ett barn som snart ska börja på dagis, vilket kommer att ge dig flera fasta utgifter. Du bör också överväga intäktssidan av din budget när du tar ett konsumtions-lån. Om din jobbsituation är stabil finns det inte några problem, men du bör kanske inte ta ett konsumtions-lån om du är rädd för att mista ditt jobb. Det är också värt att tänka över hur det kommer dyrare månader under tillbakabetalningen. Exempelvis kan det vara en god idé att spara upp till December och julen som ofta har många utgifter.

Prata med långivaren

Du bör alltid prata med långivaren om du skulle hamna i en situation där du inte kan amortera på ditt lån. Ofta kommer de att vara villiga att erbjuda hjälp, och du kan exempelvis få lov att avbetala med ett lägre belopp. Du ska aldrig ignorera ett problem med tillbakabetalningen av ett konsumtions-lån, då det bara kommer att göra problemet värre.

Därför kan du tryggt använda Morebanker.se

På Morebanker.se arbetar vi för att ge dig den perfekta överblicken över dina lånemöjligheter. Vi rangordnar de olika lånen efter faktorer som popularitet, lånevillkoren och vår provision. Vi kompenseras för att vi skickar kunder till partners. Läs mer

notifyImg Ansøg nu

Vi har ett extra erbjudande till dig

user

Email

Mobil

Nya låneerbjudanden väntandes!

user

Email

Mobil