MoreBanker

Minilån

Den lättaste lösningen om du saknar ett mindre belopp här och nu

- - Överväger du ett minilån? Läs mer här - -BILLIGA MINILÅN

Billiga minilånMinilån är en relativt ny och populär typ av lån bundet med framväxten av online banker som kan drivas på andra villkor än de traditionella bankerna. När du ansöker om ett snabblån vid en online bank anger du dina NemID uppgifter första gången du lånar, och därefter gör banken en automatisk kreditutvärdering med bakgrund av dina senaste rapporter till det offentliga. Automatiseringen av den här processen betyder att online banker kan leverera snabba resultat och godkänna lån med så lite som några få minuter i väntetid. Det är naturligtvis en hastighet där traditionella banker inte kan hänga med. Därför är ett minilån en bra typ av lån om du söker ett kortvarigt lån i en mindre storleksordning.

 

VAD ÄR ETT MINILÅN?

Ett minilån är såsom namnet antyder ett kortvarigt lån av en mindre storlek. Det faller i samma kategori som andra kortvariga lån såsom SMS-lån, mikrolån och snabblån. Ett minilån kan tas utan säkerhet, och därför behöver du inte uppvisa någon garanti i form av exempelvis bostad eller bil. Ett lån utan säkerhet betyder också mycket snabbare behandlingstider och kommer därför med högre kostnader. Många mycket kortvariga minilån kan till och med tas som ett gratis minilån. Dessa är oftast med en mycket kort löptid. Det kan finnas många skäl till att du kan vara i behov av ett minilån. Kanske har du fått en oförutsebar räkning eller någon annan plötslig utgift som du behöver låna pengar till för att betala. Oavsett vad har MoreBanker ett brett urval där du kan låna ett mindre belopp med kort löptid. Det finns inga precisa gränser för när ett lån är litet eller när det är större, men ett lån i den mindre storleksordningen kan vara ett minilån av 5 000 kr. Om du behöver låna ett belopp över 10 000 kr bör du kanske också kika närmare på ett snabblån där det i vissa fall kan visa sig vara en mer fördelaktig lösning. Oavsett vilken typ av lån du väljer är det helt upp till dig vad du vill använda pengarna till.

 

EN KONKURRENSKRAFTIG MARKNADSPLATS?

Många förknippar det första lånet med de gammaldags traditionella bankerna som har byggnader överallt och kända märken från olika reklaminslag. Under de senaste 10-20 åren har det dock vuxit upp en stor marknad av långivare online som inte nödvändigtvis har fysiska banker i Sverige. Det är dock inte någonting att vara bekymrad över som intresserad låntagare. Alla finansiella verksamheter som drivs i Sverige är under uppsyn av en statlig myndighet som tar hand om den typen i Sverige. De har till uppgift att kontrollera att verksamheter med finansiella handlingar upprätthåller lagen i Sverige. Därför behöver du inte vara nervös infört att ta ett billigt minilån hos en mindre känd långivare. Många av de okända långivarna som jämförs här på MoreBanker härstammar från utlandet eller underavdelningar av välkända banker. Ett exempel på detta kan vara Santander Privatlån som är en del av den mycket stora banken Banco Santander som har omkring 190 000 anställda runtom i världen och har existerat i mer än 160 år. En bank som den här är därför oerhört stabil trots att det inte är lika välkänt av ett märke som exempelvis Nordea, Danske Bank eller Spar Nord.

 

ONLINE LÅN ELLER LÅN I BANKEN

Det finns några markanta skillnader mellan de lånen som du kan hitta online och de lånen som du kan hitta i din lokala bank när du ansöker om lån. Om du går till din lokala bank i önskan om ett lån kan det bli en mycket lång process utan möjlighet till ett snabbt svar. När du har lyckats med att boka ett möte med en bankman ska du förklara vad ändamålet med ditt lån är. Banken kommer att göra en noggrann kreditkontroll och gå igenom din privatekonomi. Om de godkänner dig för ett lån ska de förbereda lånehandlingarna, vilket kan ta några dagar. När pappersarbetet är klart kan du vända tillbaka till banken och skriva under, och därefter kommer pengarna att föras över till ditt konto. Om du istället eftersöker att ta ett minilån online för nya kunder kommer du att uppleva en mycket snabbare låneprocess som genomgås mycket enkelt, och du kan ha pengarna på ditt konto inom 48 timmar oavsett hur många gånger du lånar. Allt går enkelt och snabbt. Du fyller i de nödvändiga lånedokumenten och via ditt NemID får långivaren tillkomst till dina senaste rapporterade siffror till det offentliga och därtill gör långivaren en automatisk kreditkontroll och returnerar ett skräddarsytt låneerbjudande. I huvudsak kan man säga att online lån ofta är en aning dyrare än ett banklån, men i gengäld för detta högre pris får du en rad fördelar som traditionella banker inte kan konkurrera med.

 

MINILÅN UTAN SÄKERHET

minilån utan säkerhetEn av fördelarna som många framhäver vid ett online minilån är att du kan ta ett minilån utan säkerhet. Tvärtom ett banklån är det ingen som frågar dig vad du ska använda pengarna till och de ber dig inte heller att uppvisa någon säkerhet för lånesumman. Det är en fördel om du har en fast anställning med en fast årlig inkomst, då det är någonting som långivare frågar om i online låneprocessen som görs automatiskt via ditt NemID (BankID).

Om du lånar pengar i banken kommer banken vid större lånebelopp ofta kräva att du uppvisar någon form av säkerhet för att de ska godkänna lånet. Att uppvisa säkerhet är lite som att pantsätta ett mer värdefullt objekt för lånet. Det kan vara en bil eller en egendom som banken övertar om du blir förhindrad i att betala tillbaka lånet.

Med ett billigt minilån bestämmer du helt själv vad du önskar att använda pengarna till, om du exempelvis är ute efter en ny TV, boka en resa eller dra nytta av ett särskilt bra erbjudande där besparingarna övergår utgifterna för lånet.

 

KORTA LÅN FÖR EN BETÄNKETID

Lagändringen från den första januari 2017 betyder att det infördes en tvungen 48 timmars betänketid på lån med en löptid på under tre månader. Under den här perioden har du inte möjligheten att acceptera låneerbjudandet och långivaren får inte kontakta dig. Om du efter den här perioden fortfarande vill genomföra lånet kan du kontakta långivaren och få pengarna utbetalda. Dessa nya regler gäller bara de mest kortvariga lånen och infördes med hänsyn till konsumentskyddet så att minilån inte ska användas för att finansiera förhastade impulsköp.

 

VILKA BEGREPP ÄR BRA ATT KÄNNA TILL?

När du kikar på online lån kommer du att uppleva att det står en del siffror i finstilt. Några av dessa begrepp kan vara lite kryptiska och svåra att förstå, men lyckligtvis nog behöver du inte lära dig dem allesammans. Det finns nämligen ett enkelt begrepp som täcker det mesta. Du kan inte få ett minilån gratis, och viktigast är att kika på de Årliga Omkostnaderna i Procent, förkortat ÅOP, som är ett samlat begrepp som täcker de utgifter som du har i förbindelse med ett lån inom loppet av ett helt år. ÅOP täcker en rad punkter såsom:

●      Stiftelsesprovision

●      Anmälningsavgift

●      Expeditionsavgift

●      Räntor

●      Sammansatta räntor

●      Dokumentavgift

●      M.m.

När du förstår ÅOP behöver du alltså inte sätta dig in i många av de ovanstående begreppen. Dessa begrepp är exempelvis månadsbetalningen i kronor, tillbakabetalt belopp, effektiv ränta, årlig rörlig räntekostnad, samlad tillbakabetalning, max ÅOP samt samlade kreditkostnader. Det är dessutom skillnad på hur långivare tjänar sina pengar tillbaka, och därför kan man inte alltid jämföra expeditionsavgifter från en långivare till en annan. ÅOP är ett starkt verktyg för att jämföra låneerbjudanden, då det uttrycker utgifter bundna med ett lån över ett helt år. ÅOP är dock mindre effektivt vid exempelvis minilån under 30 dagars tid. Detta är på grund av att lånet har en kort löptid och därför finns det ingen mening att uttrycka dess kostnader över ett helt år. Det finns många billiga minilån, men vid ett minilån under 30 dagars tid är kostnaderna placerade så att långivaren tjänar tillbaka sina pengar på en månad. Därför ger det en missledande bild att se på utgifterna över 12 månader.

 

VEM ÄR MOREBANKER?

MoreBanker är inte långivare, utan enbart en självständig hemsida. Vi jämför lån genom att ställa de relevanta siffrorna sida vid sida så att du som låntagare kan göra en värdering av vilket lån som matchar ditt behov som bäst. För att enkelgöra dina valmöjligheter har vi sorterat bort de värsta låneerbjudandena och inkluderar bara de bästa och de mest konkurrenskraftiga låneerbjudandena.Vilka krav ska man uppfylla

 

VILKA KRAV SKA JAG UPPFYLLA?

Ansökningsprocessen för ett minilån är ganska enkelt och sker online. Det finns dock några krav som du ska uppfylla för att långivaren ska ge dig ett lån.

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska kunna bekräfta din identitet med NemID (BankID) som också används för att skriva under låneavtalet
  • Du får inte vara registrerad hos Kronofogden
  • Du ska gärna ha en fast inkomst

För att kunna ta ett lån ska du vara myndig för att kunna binda dig juridiskt. Du ska alltså vara minst 18 år gammal. Eftersom de flesta unga på 18-19 år utbildar sig eller har en låg inkomst är utbudet av finansieringsföretag särskilt begränsat för denne åldersgrupp. Den strama kreditpolitiken mjukas upp för unga mellan 20-25 år, och vid +25 år finns det inte längre några begränsade åldersförhållanden. Till den digitala ansökningsprocessen ska du använda NemID (BankID) för att bekräfta din identitet och ange en digital underskrift. Detta säkrar också att det inte har fuskats med avtalen och att andra inte kan ta ett lån i ditt namn. När du fyller ut en låneansökan kommer långivaren att få tillgång till dina senaste uppgifter till det offentliga och göra en kreditvärdering utifrån detta. Om du har en fast och stabil inkomst har du ett större ekonomiskt utrymme, vilket betyder att långivaren kommer att värdera att du har en god chans att betala tillbaka lånet och därför utgör en mindre risk för långivaren. Om du har delad ekonomi med en make kommer detta att påverka kreditvärderingen positivt och resultera i en lägre räntesats.

 

MINILÅN TROTS KRONOFOGDEN

Om du har gått igenom en tuff ekonomisk period och hamnat back med räkningarna kan du anmälas som dålig betalare hos Kronofogden. Detta inskränker dessvärre dina möjligheter att ta ett lån betydligt, då långivarna kommer att beräkna att de löper en större risk genom att låna ut pengar till dig. Det finns dock vissa långivare som kommer att erbjuda dig ett lån trots Kronofogden, men det kommer att vara till en extremt hög ränta och ett sådant avtal kan ödelägga en redan trasig ekonomi. För dessa orsaker har Morebanker valt att inte hänvisa till långivare som erbjuder lån trots Kronofogden, då låntagare bara riskerar att hamna i ännu större ekonomiska problem. Det är vår rekommendation att du som Kronofogden-registrerad bör fokusera på att betala tillbaka först och därmed bli borttagen från registret. På det här sättet kan du snabbare vända tillbaka till normala lånevillkor.

 

BILLIGA LÅN TILL STUDENTER

De flesta som studerar på heltid har det svårt ekonomiskt sätt, och därför kan det vara nödvändigt att få lite hjälp med att ge lite mer flexibilitet i vardagen. Många studenter tar ett lån privat. Det är dock inte alla som har den möjligheten, men det finns många bra alternativ för studenter. Om du studerar och mottar SU har du också möjlighet att ta ett SU-lån, vilket är den absolut billigaste typen av lån trots att det naturligtvis finns ett tak på hur mycket pengar du kan låna varje månad. SU-lån tilldelas ett år åt gången och här kan du själv bestämma hur mycket du vill få utbetalt och under vilka månader. SU-lån har ganska låga räntor medan du studerar, och därefter fortsätter återbetalningen tills lånet är tillbakabetalt. Om du vill veta mer om SU-lån kan du läsa mer här.

 

LÅNA PENGAR TILL STUDIER

Låna pengar till studierOm du tar ett minilån kommer du att få ett snabbt och enkelt lån för dina specifika behov, men i gengäld för dessa fördelar betalar du högre kostnader än vid ett traditionellt banklån. Därför bör du inte låna mer än du behöver. När du väljer ett lån den första gången bör du vara uppmärksam på ÅOP:n. Detta begrepp täcker de Årliga Omkostnaderna i Procent och är ett samlat uttryck för hur mycket lånet kostar dig att ha i procent per år av lånesumman. Därför är det i allmänhet en siffra som är värd att hålla ögonen på när du jämför låneerbjudanden.

De kortvariga typerna av lån såsom exempelvis minilån är ofta präglat av mycket höga räntor eller höga grundkostnader, vilket kan resultera i en våldsamt hög ÅOP på papper. Vid ett kortvarigt lån är ÅOP begreppet ganska missvisande då de årliga kostnaderna är irrelevanta eftersom lånet förväntas betalas tillbaka inom kort tid. Om du inte skulle ha råd att betala avgifterna kan ett minilån snabbt bli en dyr historia.

 

LÅNGIVARE AV MINILÅN

Det har under de senare åren dykt upp många nya och attraktiva långivare av minilån på marknaden. Några av de mest kända är Føniks Privatlån, Selene Finans, Bank Norwegian, Leasy minilån, Ferratum Kredit och Modus Finans. Dessa är bara ett mindre urval av de många långivare som finns inom minilån. Du kan se den samlade översikten här hos Morebanker. På MoreBanker har vi dessutom gjort en Frågor Och Svar sektion som du hittar på toppen av listan.E-mail:

Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor