MoreBanker

Lånelöfte

Ansök om ett lånelöfte innan köp av ny bostad | MoreBanker

- -Att ansöka om ett lånelöfte är A och O när det är dags för att köpa en ny bostad. Att gå på bostadsjakt kan vara mycket spännande, och oavsett om det är tal kring en lägenhet, stuga eller villa gäller det att allting börjar med ett lånelöfte. Faktum är att vissa mäklare inte ens tillåter en att lägga bud på en bostadsrätt om man inte innan dess har mottagit ett lånelöfte från banken eller liknande långivare. Lyckligtvis nog kostar lånelöften inte en enda krona, så man behöver inte oroa sig för dolda avgifter eller liknande problem. Det är dock en fråga som kvarstår: Vad är egentligen ett lånelöfte?

Vad är ett lånelöfte?

Vad är ett lånelöfte?

I enkla termer är ett lånelöfte ett besked som man mottar av exempelvis banken, och detta talar då om för en hur mycket pengar man får låna när man ska köpa en ny bostad. När man ansöker om ett lånelöfte kan man enkelt göra detta på nätet och få svar omedelbart, men vad krävs då egentligen för att man ska få ett lånelöfte som ger en tillgång till ett bostadslån? Jo, främst så baseras det på hushållets ekonomi, den nya bostadens värde, hur många det är som tillsammans ska ta lånet m.m.
 
Ansök om ett lånelöfte i god tid, då det är av yttersta vikt att man har sitt lånelöfte innan man tar del av en budgivning. Inte endast för att man själv ska vara säker på hur mycket man kan bjuda, utan dessutom för att vissa mäklare inte tillåter att ens bud läggs innan man säkert har fått ett lånelöfte. Ansökningen ska helst ske innan du går på visningen och kanske till och med innan man ens har börjat titta på bostäder till salu. Ett lånelöfte hos banken eller liknande långivare är därför som sagt mycket viktigt. Det kan vara bra att ha i åtanke hur 85 procent av den nya bostadens kostnad kan lånas medan man själv måste stå för 15 procent i form av en kontantinsats.

När måste man ansöka om ett nytt lånelöfte?

Trots att man gärna ska ansöka om att få lånelöfte så tidigt som möjligt kan det vara bra att veta hur lånelöftet gäller i sex månader efter dess att man har mottagit det. Om det i slutändan skulle ta längre tid än sex månader att hitta sin drömbostad måste du återigen ansöka om ett lånelöfte innan du får bostaden du vill köpa. Det finns naturligtvis även en risk att ens ekonomiska situation ändras – både i form av en förbättring och försämring – och om detta sker måste man även här ansöka om ett nytt lånelöfte. Hur mycket olika långivare är villiga att låna ut till en baserat på ens ekonomi kan variera ganska stort beroende på vilken långivare man väljer, så innan du ansöker och innan du skriver kontrakt bör du titta över alla de olika alternativen som finns. När man sen har fått sitt lån och vunnit en budgivning kan man njuta av det faktum att man tog ett väl grundat beslut. 

Vad händer efter att man har ansökt om ett lånelöfte?

När man har bestämt sig att låna för att köpa en bostad och väl har skickat in sin ansökan om lånelöfte är det bara att vänta. Banken eller den potentiella långivaren gör en bedömning för att se om ens ekonomiska situation är stabil nog för ett lån – och hur stort detta lån i så fall kan vara. När det kommer till just bolån är man i de flesta fallen tvungen att ha en säkerhet för lånet, så det kan vara bra att även ha det förberett. Banken kommer snart att svara, och de ger en då information kring vilket belopp man har möjlighet att låna hos dem – med andra ord ett beviljat lånelöfte.
 
Därefter hittar man en bostad som intresserar en, och när man väl har uppgifterna om denne bostaden kan man gå vidare till en faktisk låneansökan. Ens lånelöfte kommer att tala om för en vad maxbeloppet får vara om det skulle komma att bli budgivning på ens utvalda bostad. Såsom tidigare nämnt bör man inte vänta tills man har hittat en bostad innan man ansöker om ett lånelöfte, utan det här bör göras tidigare än så för att ta reda på hur dyr ens framtida bostad får vara.

Vad händer efter att man har ansökt om ett lånelöfte?

Varför ska man ansöka om ett lånelöfte tidigt?

Det finns flera positiva aspekter av att ansöka om ett lånelöfte så tidigt som möjligt, och fördelarna av att ha ett lånelöfte är sannerligen många. Först av allt kostar det inte ett enda öre att ansöka om ett lånelöfte. Man förlorar därför ingenting på att vända sig till en långivare och att be om ett lånelöfte. En ytterligare fördel är just att man kommer att få klart för sig exakt hur mycket pengar man kommer att kunna lägga på en bostad. Jakten på ett nytt hem blir som sagt mycket enklare när man vet vilken prisnivå man ska satsa på.
 
Att ansöka om ett lånelöfte är heller inte detsamma som att ansöka om och bekräfta ett lån – med andra ord är ett lånelöfte inte bindande på något vis. Det ger en endast möjligheten att se hur mycket man får lov att låna, och om det i slutändan visar sig att man inte behövde låna pengar så kan man helt enkelt bara lägga lånelöftet åt sidan. Därtill är det värt att nämna hur ett lånelöfte hjälper en att snabbt få affären genomförd när man väl har hittat en bostad som man är intresserad av. När allt kommer till kritan ska man därför inte tveka att ansöka om ett lånelöfte om man planerar att köpa en ny bostad.

Hitta långivare hos MoreBanker

MoreBanker är en jämförelsesida där man bland annat kan hitta det perfekta lånet för ens individuella behov. Om man är på jakt efter en ny bostad och behöver ett bolån kan MoreBanker därför göra letandet efter den rätta långivare enklare än någonsin. Man kan omedelbart se vilka lånebelopp som de olika långivarna erbjuder, vad tillbakabetalningstiden är, hur räntan per år ser ut samt hur gammal man måste vara för att få ta ett lån. Om man är ute efter ett lånelöfte kan man därför antingen satsa på några av dessa alternativ eller ge sig av till några av storbankerna där villkoren är lite striktare. Läs mer på MoreBankers framsida för att hitta det lånet som man alltid har drömt om.Skriv din email för att få fler billiga lånerbjudanden från oss.

Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor