MoreBanker

Låna pengar utan ränta

- Ta ett lån utan ränta | Ett billigt alternativ | MoreBanker -Låna pengar utan ränta

Med ett räntefritt lån kan man ta chansen att låna pengar till vadhelst man än är i behov av. Kanske går någonting i hemmet plötsligt sönder, kanske är man i behov av en ny mobil, vill åka på semester, ha råd till en billig bil eller täcka plötsliga utgifter som man inte har nog med sparpengar för. Det är normalt att behöva ett lån någon gång i sitt liv, och när detta händer kan man vända sig till antingen banken eller en långivare online. Om det är ett lån utan ränta som intresserar en är det dock just långivare på nätet som man behöver rikta in sig på.

Vad är ett räntefritt lån?

Såsom namnet antyder är ett räntefritt lån detsamma som att låna pengar utan att behöva betala någonting i ränta. Dessa lån är vanligtvis relativt små med en ganska kort återbetalningstid, men om det just är detta som man letar efter har man tur. Att låna pengar utan ränta är någonting som man med största sannolikhet inte kommer att få tillgång till genom ens bank, så därför gäller det att istället vända sig till långivare på nätet som erbjuder smslån utan ränta.

Vissa långivare använder de räntefria lånen som en välkomnande gest till nya kunder. De kan exempelvis erbjuda sitt första lån räntefritt medan alla lån som man därefter tar hos samma långivare har en ränta bundet till dem. Detta första räntefria lån används därför som en typ av introducerande lån för att locka nya kunder i hopp om att de senare ska komma tillbaka och ta ett lån med ränta via samma bolag. I folkmun är det ofta som man refererar till denne sorts lån som ”gratis lån”

Hur ser ett räntefritt lån ut?

Vid ordinära privatlån är det vanligt att man själv kan välja att låna allt mellan en tusenlapp till hundratusentals kronor, men räntefria lån ser lite annorlunda ut. De ligger ofta på ett ganska lågt belopp och måste för det mesta betalas tillbaka inom 30 dagar, ibland till och med så fort som 14 dagar. Det är inte möjligt att ta ett räntefritt privatlån, utan de räntefria lånen kommer oftast i form av sms lån, microlån/mikrolån samt snabblån.

Man bör dock ha i åtanke hur det ibland egentligen inte är helt gratis att låna pengar utan ränta då man inte alltid kommer undan diverse avgifter, men om några av dessa är bundna till lånet kommer man att se det omedelbart under ansökningsprocessen. Det är därför upp till en själv om man hellre satsar på ett litet lån utan ränta med en kort återbetalningstid eller ett större lån med ränta och en längre återbetalningstid. Avgifter kommer ofta att förekomma i vilket fall som helst.

Hur ser ett räntefritt lån ut?

Villkor vid räntefria lån

Innan du ansöker och innan du lånar pengar utan ränta kan det vara bra att hålla koll på de villkoren och kraven som måste uppfyllas för att få tillåtelse att ta ett lån. Lyckligtvis nog är kraven på lån utan ränta inte lika stränga och strikta som de reglerna man finner om man besöker några av storbankerna. De viktigaste punkterna att komma ihåg om man överväger ett lån online är att man inte får vara registrerad hos Kronofogden. De flesta tillåter en inte heller att få ett lån beviljat om man har betalningsanmärkningar. Man måste dessutom kunna bevisa att man är den som man utger sig för att vara via exempelvis mobilt BankID som också används för att skriva under låneavtalet. Därtill måste man ha fyllt 18 år för att få ta ett lån, då ett låneavtal är juridiskt bindande.

Det är också viktigt att läsa igenom varje långivares individuella krav. Det kan nämligen vara så att vissa bolag inte erbjuder just lån utan UC (som vi ska tala mer om nedan) eller att de inte lånar ut pengar till folk som är yngre än 20. Skälet till det sistnämnda kravet har att göra med att många inte har en stabil inkomst innan dess att de har fyllt 20, så för att vara på den säkra sidan väljer långivare ibland att höja åldersgränsen en bit över 18.

Ta ett lån utan UC

Likt räntefria lån använder sig många långivare av lån utan UC för att locka till sig nya kunder. Om man har turen att hitta ett lån utan UC kan detta komma att bli mycket gynnsamt för en på flera sätt och vis. För att friska upp minnet är ett lån utan UC en typ av lån där kreditupplysningen tas hos ett annat kreditbolag än just Upplysningscentralen. Storbankerna använder sig av Upplysningscentralen och kommer att kontrollera hur många kreditupplysningar man har liggandes där om man ansöker om ett lån hos en av dessa banker. Om man då under tidigare lån enbart har registrerats hos andra kreditbolag kommer storbankerna inte att se ett stort antal upplysningar hos Upplysningscentralen, någonting som kan bli en fördel för en vid framtida lån.

Att ansöka om ett räntefritt lån

Då var det dags att låna pengar utan ränta, men hur går processen egentligen till? Allt man behöver göra är att hitta den långivaren som man föredrar, vilket man kan göra redan här hos MoreBanker. När man väl har kontrollerat att denne långivare erbjuder räntefria lån är det bara att skicka in en låneansökan. Här anger man hur mycket man vill låna, hur lång återbetalningstid man eftersöker samt diverse uppgifter kring sig själv. Efter dess att ansökan har skickats in kommer den potentiella långivaren att ta en kreditupplysning på en. Kreditupplysningen avslöjar hur ens ekonomiska situation ser ut i form av inkomst, betalningsanmärkningar, aktuella skulder hos Kronofogden samt pågående lån.

Om allt står rätt till kommer ens lån att beviljas kort därefter, och ens pengar dyker då snart upp på det bankkontot som man har angett. Ens låneerbjudande dyker vanligtvis upp via antingen SMS eller e post. Det tar många gåner högst en dag för pengarna att dyka upp, så det är definitivt en snabbare process än att vända sig till banken. Återigen bör man dock ha i åtanke att vissa räntefria lån kan komma med extra avgifter, så läs alltid igenom vilka avgifter ens långivare tar, och om det ens finns några. Vanliga kostnader som man kan stöta på är uppläggningsavgifter och aviavgifter. Så länge man har koll på ränta och avgifter samt klarar att betala tillbaka lånet i tid är man dock väl beredd att ta ett lån hos några av långivarna online för att låna pengar utan ränta.

Större lån utan ränta

En fråga som ofta ställs är huruvida man kan låna pengar utan ränta även när det gäller större belopp. I principen är detta möjligt under en begränsad tidsperiod, men det fungerar inte på samma sätt som ett vanligt räntefritt lån. Vissa långivare gör det möjligt att få några räntefria månader på ett större lån (exempelvis bolån) men detta är enbart för att underlätta för låntagaren under precis de månaderna. Kanske är det exempelvis någon månad med en helgdag där man vill ha lite extrapengar till julklappar eller dylikt, och man då i dessa fall ber om att skjuta upp räntan.

Även om man inte betalar ränta under just den månaden eller månaderna så kommer det endast resultera i att man måste betala igen den här räntan senare eller att den istället fördelas på kommande månader. Man blir därför inte av med räntan eller får ”gratis” räntefria månader, utan dessa pengar ska betalas igen senare. Att låna pengar utan ränta kan därför vara mer gynnsamt i små belopp.

Fördelar med räntefria lån

Den finns en stor mängd fördelar med att satsa på ett räntefritt lån, men allt handlar i slutändan om vad man behöver lånet till. Det är nämligen små lån och korta återbetalningstider som det handlar om, så fördelarna kan ligga i om man behöver pengar ganska fort och relativt snart har möjlighet att betala tillbaka dem. Kanske går ens kyl sönder helt plötsligt – någonting som måste fixas omedelbart – men man är väl medveten om att nästa lön är 14 dagar bort. Då kan ett kort räntefritt lån vara en utomordentlig lösning på ens problem. Om lånet sedan även både är räntefritt och avgiftsfritt har man inte förlorat några pengar på sitt lån, så bättre kan det knappast bli.

Tips för lån med låg ränta

Nackdelar med räntefria lån

Lyckligtvis nog finns det inte så många nackdelar med räntefria lån så länge man klarar av att betala tillbaka lånet. Det är därför endast ens eget slarv som kan leda till problematik. Att låna pengar utan ränta har såsom tidigare nämnt en ganska kort återbetalningstid, så det är av yttersta vikt att man garanterat har möjligheten att betala tillbaka pengarna inom denne satta tid.

Om man inte betalar tillbaka lånet i tid kan det nämligen resultera i förseningsavgifter och andra liknande kostnader. Detta blir inte roligt för en själv, och det blir naturligtvis inte roligt för långivaren som inte har fått sina pengar tillbaka i tid. En missad betalning leder dessutom till en betalningsanmärkning, vilket med andra ord betyder att det blir allt svårare att i framtiden ta nya lån. Så länge man är redo att hålla sig till reglerna finns det dock inte några specifika nackdelar med att låna pengar utan ränta, så allt hänger på att man själv sköter sig för att få en trevlig upplevelse.

Tips för lån med låg ränta

Visst kan det vara en förträfflig idé att låna pengar utan ränta, men ibland är man ute efter ett större belopp än vad dessa lån kan erbjuda en. Om så är fallet kanske man istället vill snegla på ett lån som har en ränta, men en mycket låg sådan. Räntorna sätts vanligtvis individuellt baserat på låntagarens situation, så det finns ett par tips som man kan tillämpa för att trycka ner räntan så lågt som möjligt. Ett av dessa tips är att finna en medsökande, med andra ord en person som man tar lånet tillsammans med. Att två personer står på ett och samma lån är säkrare för långivaren, då lånet faller på den andra låntagaren om den första inte klarar av att betala, så långivaren tar inte en alltför stor risk när de beviljar dessa lån. Räntan kommer därför att bli mycket lägre när man är två personer som står på lånet.

Ett annat sätt att sänka räntan är att helt enkelt se till så att man har en stabil och hög inkomst. Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort, men en hög inkomst försäkrar långivaren om att den här personen inte kommer att få slut på pengar och då plötsligt bestämma sig för att inte betala tillbaka lånet. Med dessa tips tillhands kommer det att bli enklare än någonsin att få ett lån med låg ränta, och om man är ute efter att just låna pengar utan ränta finns det ett flertal långivare till ens förfogande som väntar på låneansökningar.

 Skriv din email för att få fler billiga lånerbjudanden från oss.


Fortsätt utan att ange e-mail

Villkor